Hlavní obsah

Sto gólů? Už jsem jich nasázel 764, pochlubil se na chatu Lafata

Čerstvý člen Klubu kanonýrů David Lafata nastřílel v prvoligových soutěžích již sto branek, dohromady se však ve své celé kariéře radoval již z 764 gólů. „Všechny si je píšu,“ svěřil se v on-line chatu se čtenáři Sport.cz jablonecký útočník, který doufá, že se příští rok objeví v nominaci reprezentačního trenéra Michala Bílka na mistrovství Evropy.

Foto: Radim Petrášek, ČTK

David Lafata (uprostřed) slaví společně s Vítem Benešem (vpravo) a Petrem Pavlíke (vzadu) stý ligový gól.

Článek

Čtenáři během chatu gratulovali Lafatovi ke sté ligové brance, kterou třicetiletý útočník vstřelil v sobotu do liberecké sítě. Pro severočeského útočníka to byla už sedmnáctá branka v sezóně. „Je to krásný pocit, ale ještě krásnější by byl, kdyby to takhle bylo i na konci ligy,“ odpověděl Lafata, jehož se jeden ze čtenářů vyptával, jestli si netroufne nasázet za sezónu gólů třicet pět. „Těch 35 je dost. Počítám s tím, že může přijít doba, kdy to tam přestane padat, takže tomu číslu moc nevěřím, i když bych za takový počet byl rád,“ odpověděl útočník.

Jeho Jablonec pronásleduje ze čtvrtého místa vedoucí Spartu, na kterou ztrácí deset bodů. Kdo se bude nakonec radovat z mistrovského titulu? „Chtěl bych, aby ligu vyhrál Jablonec! Ale zatím to vypadá spíš na Spartu...,“ přiznal Lafata.

Českobudějovický rodák je stálým členem fotbalové reprezentace, ačkoliv do základní sestavy ho kouč Bílek nestaví. Přesto doufá, že pocestuje společně s národním týmem příští rok na Ukrajinu a do Polska, kde se bude konat mistrovství Evropy. „Rád bych se v reprezentaci ještě ukázal, ale nevím, jestli vydrží forma a dostanu šanci od trenéra,“ nechal se slyšet. A jak vidí šance české reprezentace na šampionátu? „Nepojedeme tam jako favorit, ale tahle role většinou českému týmu sedí. Záleží hodně na losu, ale můžeme překvapit,“ věří.

I fotbalisté jsou jen lidi

Odpovídat musel i na nepříjemnou otázku ohledně návratu reprezentačního týmu z barážového utkání v Černé Hoře. Fotbalisté podstoupili vlnu kritiky za vulgární pokřiky na adresu Radka Druláka a za roztrhání svého oblečení. „Emoce byly po zápase obrovské, ale dneska už vím, že to mělo mít důstojnější formu,“ prohlásil.

Dále prozradil, že v Jablonci nemají pevně stanovenou životosprávu. „Vím, co můžu a co ne. Přikázaného nic nemáme. Špek si občas dám, ale tlustý rád nemám...,“ prohlásil a přiznal: „I fotbalisti jsou jenom lidi, takže i my máme v mužstvu nějakýho kuřáka". Z ostatní sportů prý neholduje formuli 1, ale rád se podívá na hokej, v němž fandí Českým Budějovicím. „Hlavně kvůli masérovi Kendymu, který je můj nejlepší kamarád,“ odůvodnil. Nejlepším sportovcem uplynulého roku byla podle něj jednoznačně Petra Kvitová.

V minulosti si vyzkoušel řeckou a rakouskou ligu. Uvažoval by ve svých třiceti letech nad přestupem do zahraničí? „Rád bych se ještě někam podíval, ale musela by ta nabídka být zajímavá jak pro mě, tak pro klub. Když se to nepovede, zůstanu rád v Jablonci, kde jsme já i rodina velmi spokojeni,“ uvedl s tím, že jeho nejoblíbenějším klubem je Manchester United. „Rád bych si zahrál anglickou Premier League,“ přiznal svůj sen.

Reklama