Hlavní obsah

Stříbrná Plzeň: Z vyřazení z evropských pohárů se obdivuhodně oklepala, Bílek napasoval na tým účinný systém

Robert NeumannSport.cz

Druhé místo v lize po podzimu? Ještě nedávno věc naprosto běžná. Současná stříbrná příčka fotbalové Plzně je ale výrazně nad plán. Klub, který kvůli třem absencím na evropské scéně v řadě osekal notně rozpočet, a majitel Šádek zatím marně hledá kupce, přezimuje před Spartou. A pouze s jednobodovým mankem na vedoucí Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radim Řezník se raduje se svým spoluhráčem Beauguelem z gólu proti Liberci.

Článek

„Krásně se na tabulku dívá! Kdyby tohle řekl někdo před sezonou, tak se asi všichni smějí, protože po té minulé nám nikdo nevěřil. Škoda pohárů, ale ligu jsme rozjeli výborně. Je důležité v tom na jaře pokračovat," řekl obránce Plzně Milan Havel.

Experti i fanoušci věštili Viktorii v létě další ústup ze slávy. Tím spíš, když se potřetí za sebou marně bila o základní skupinu některého z evropských pohárů. Na bonusech z nich byla vždy existenčně závislá. Tentokrát dokázala promrhat dvoubrankový náskok s CSKA Sofia. Ve chvíli, kdy v bulharské odvetě padla 0:3, byla na kolenou. Dokázala se však obdivuhodně oklepat.

Její zápasy nejsou líbivé. Styl, který razí kouč Michal Bílek je však vysoce pragmatický. A nese výsledky. Útočný model, který před 13 lety do Viktorie naimplantoval trenér Pavel Vrba, je definitivně pryč, ale klub je zase v české špičce.

„Michal Bílek dokázal jednu věc - na hráče napasoval systém, který jim sedí. Ví, co od každého chce. Zná způsob, jak hráče donutit, aby plnili úkoly. Což byl také důvod, proč Plzeň vyhrávala i zápasy, ve kterých nepřesvědčila herně. Neměla dominanci jako za předchozího kouče Guľy, kdy měla vysoký počet přihrávek na vlastní půli. Není ale Barcelonou nebo Bayernem, které si dokáží kombinací připravit šance. Obranný blok soupeře se stačil zkonsolidovat, Plzeň byla náchylná při brejcích. Teď je to jinak," uvedl v podcastu pro Sport.cz trenér Stanislav Levý, který v minulosti Viktorii vedl.

Jízda Západočechů je překvapivá i z důvodu četných letních odchodů dřívějších opor v čele s Davidem Limberským, který ukončil profesionální kariéru. Do Bohemians přestoupil univerzál Jan Kovařík, záložník Tomáš Hořava skončil s fotbalem, útočník Zdeněk Ondrášek zamířil do zahraničí, do Lechu Poznaň údajně za 30 milionů korun odešel záložník Ba Loua. „Podzim hodnotím pozitivně. Kluci se semkli a pracovali dobře. Jen škoda evropských pohárů, tam jsme chtěli postoupit do skupiny, a to se nepodařilo," prohlásil Bílek.

Jeho mužstvo táhne góly útočník Jean-David Beauguel, nastřílel jich v lize na podzim deset. Druhý dech chytil záložník Jan Sýkora, posila z Poznaně. A především obránce Radim Řezník, který dal už čtyři branky. Tolik jich nenastřílel nikdy za celou sezonu. Přitom v létě měl téměř sbalené kufry, neboť Viktoria mu oznámila, že s ním dál nepočítá. Nakonec ho kvůli zranění obránců vzal Bílek na milost. A Řezník zažívá nejproduktivnější měsíce kariéry.

„Nebyl jsem nikdy střelec. Od kluků ale chodí geniální přihrávky. Je pak na mně, jestli dám gól, nebo ne. Asi se do šancí dostávám víc než dřív. Trenéři nás nutí, ať raději střílíme, než abychom hledali přihrávku," podotkl Řezník.

Co se povedlo?
Vysoký bodový zisk
Produktivní útočník Beauguel (10 gólů), restart Sýkory a Řezníka
Defenzívní fáze, Viktoria dostala nejméně gólů
Co se nepovedlo?
Absence na evropské scéně
Vyřazení z MOL Cupu
Prohraný šlágr na Slavii, který dohrávala bez tří vyloučených hráčů

Reklama

Související témata: