Hlavní obsah

Plzeň bez investora! Hrozí černý scénář a výprodej hráčů? Klub má řešení, přišla i špatná zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaná facka na úvod podzimu, kdy Plzeň skončila velmi rychle působení v pohárové Evropě, mohla fotbalovou Viktorií pořádně zacloumat. Západočeši se ale obdivuhodně zvedli, někdy urvali výhru o gól silou vůle, ale stejně brali tři body, a nakonec přezimují na druhém místě za Slavií. Na hřišti to viktoriáni zvládli, teď přichází bitva ještě důležitější. Klub totiž vyhlásil, že je finančně zajištěný do konce roku 2021 a nutně potřebuje, aby nový investor nasypal do kasy peníze. A je veřejným tajemstvím, že tenhle cíl se šéfům Viktorie splnit nepodaří. Mají se tedy v Plzni místo radosti začít bát o budoucnost? A nebude nakonec klub hrát o holý život?

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Plzně se radují z gólu. Vpravo je autor branky Milan Havel.

Článek

Plzeň si fotbalový podzim malovala jistě jinak. Tedy minimálně co se pohárové Evropy týče. Vypadnutí s bulharským sokem ze Sofie bylo ranou. Už tehdy vyvstala otázka, zda klub bude muset prodat klíčové hráče, aby zalepil díru v rozpočtu. Z nepříjemné chvíle musel mít plzeňský boss Šádek pořádný bolehlav a pokud se uklidňuje v těžkých chvílích jízdou na motorce, musel jeho stroj v téhle době dostat pořádně zabrat.

Těžké momenty ale klub ustál. Z klubu se pakoval nejlépe placený stoper Brabec, ale jinak opory zůstaly a trenér Michal Bílek vytěžil z týmu maximum. „Nedalo se čekat, že ve chvíli, kdy přišel nečekaný konec v evropských pohárech, budeme dostávat nabídky na hráče, které by splňovaly naše představy," znělo z vedení západočeského klubu.

Jenže po konci podzimní části se finanční noční můra připomíná znovu. A Viktorii tlačí čas. Sáhne k prodeji opor nyní? Touhou odejít z klubu se netají třeba střelec Beauguel. Tomu vadí rasismus v české lize, nedokáže ho překousnout a chce za každou cenu pryč. Vypadá to, že jej nic neudrží. Smlouvu má v klubu do konce sezony, dalo by se čekat, že pokud přijde nabídka, vedení klubu spokojeně zamlaská a dychtivě natáhne ruku. Jenže pokud nebude laso skutečně atraktivní, šéfové Viktorie chtějí vsadit na hru vabank.

„Beauguela neuvolníme. S ním v sestavě máme větší šanci uhrát pohárovou Evropu a do ní se potřebujeme dostat," překvapí možná leckoho hlas blízký vedení Viktorie. Přitom se nijak netají tím, že by se Viktorii šikla každá koruna. I v tom se ukazuje síla plzeňského bosse Šádka, že se nebojí odvážných kroků, byť s druhým místem v kapse po devatenácti kolech má Viktorka do Evropy slušně nakročeno.

Zbývá maličkost. Jak se v klubu popasují s nedostatkem financí, aby hráči dostávali odměny a všechno šlapalo, jak má. V hledáčku má klub dva potenciální investory, původně bylo zájemců více, ale žádná z nabídek se v tuhle chvíli ani nefinalizuje. Tenhle signál zní hodně varovně. Jenže i tady našla Plzeň řešení. Dobu, než se nový majoritní vlastník skutečně objeví a nasype do klubu vytoužené peníze, klub hodlá překlenout za pomoci půjčky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek.

Vydá se tedy podobným směrem jako FAČR. Ta se rozhodla uhradit z vlastních prostředků závazky spojené se stadionem Evžena Rošického v Praze na Strahově, když si vzala půjčku. „Samozřejmě jsme čekali, že se příchod investora povede vyřešit do konce roku, což se nepovedlo. Ale řešení máme. Klub si potřebné finance, než se jednání dotáhnou, prostě půjčí a díky tomu vše pojede v klubu dál," naznačují hlasy z vedení Viktorie, jakým způsobem chtějí Západočeši krizovou chvilku zvládnout.

Černý scénář a boj o život se tedy na fotbalové frontě z pohledu Viktorie Plzeň nyní konat nebude. Jednu špatnou zprávu však klub do světa vypustit krátce před Vánocemi musel. Posila z třetiligového Vltavínu, kanonýr Petr Pejša, jenž na podzim v ČFL nastřílel jednadvacet branek, se sice s Viktorií dohodl na spolupráci a splnil si tak velký sen. Následně se ale vážně zranil, s kolenem musí na operaci a dlouhé měsíce bude ze hry.

Reklama

Související témata: