Hlavní obsah

Surová hra přišla Kuchtu draho. Kolik kol stráví jen na tribuně?

Aktualizováno

Očekávaný trest. Útočník fotbalové Sparty a reprezentace Jan Kuchta si nezahraje 5 zápasů Fortuna ligy za šlápnutí na hlavu libereckého brankáře Oliviera Vliegena. Trest mu udělila Disciplinární komise LFA. Hlavní rozhodčí Ladislav Szikszay klasifikoval zákrok jako surovou hru, Kuchtovi tak hrozil trest až na šest zápasů plus případně pokuta 50 tisíc korun. Střelec národního týmu byl vyloučen hned ve své ligové premiéře za letenský tým. Slovan na Spartě vyhrál 2:1. Sparta zvažuje podat proti trestu odvolání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty Praha během utkání se Slovanem Liberec.

Článek

Přezkoumání u videa jasně potvrdilo šílený faul. Liberecký brankář Olivier Vliegen byl u míče dřív, padl na zem a měl balon pevně v rukou. Dobíhající Jan Kuchta mu přesto kopačkou šlápl na hlavu.

„Surová hra. Kopnutí soupeře podrážkou kopačky do oblasti hlavy v nepřerušené hře v souboji o míč, čímž bylo ohroženo zdraví a bezpečnost soupeře," uvedl do zápisu o utkání hlavní rozhodčí Ladislav Szikszay.

Belgický gólman měl štěstí. Zápas dochytal, může trénovat a chystat se na další kolo. Kuchta se mu později ozval a bývalému libereckému spoluhráči se omluvil.

„Vyloučený hráč se našeho zasedání osobně zúčastnil, a přestože se několikrát vyjádřil, že nešlo o úmysl, komise se shodla, že Kuchta mohl střetu své nohy s hlavou brankáře Vliegena zabránit, žádným způsobem se o to však dle dostupných záběrů ani nepokusil," vysvětluje stanovisko disciplinárky její předseda Richard Baček.

„Nechceme Kuchtovi předestírat, že měl v úmyslu brankáře Slovanu zranit, nicméně dle dostupných záběrů měl liberecký brankář v dané chvíli míč již plně pod kontrolou, a i za této situace noha hráče Kuchty mířila přímo proti hlavě soupeře," zdůrazňuje šéf komise.

Zřejmě nahromaděná frustrace, myslí si Němeček o vyloučení Kuchty. Diskuse z pořad Přímák.Video: Sport.cz

„Po shlédnutí dostupných videozáběrů jsme tak konstatovali, že šlo o nedovolený zákrok, který byl veden krajně bezohledným způsobem s vysokou mírou rizika vážného zranění protihráče. S ohledem na výše uvedené jsme uložili hráči trest zastavení závodní činnosti na pět soutěžních utkání," dodává Baček.

Tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík řekl, že letenský klub zvažuje, že se proti trestu odvolá. S ohledem na argumentaci při dnešním zasedání disciplinárky i výši trestů, které komise v minulosti za nedovolené zákroky udělovala, očekávali Pražané nižší distanc. Kuchta s Kasíkem na jednání disciplinárky argumentovali, že útočník rozhodně neměl v úmyslu Vliegena zranit, že neměnil dráhu svého pohybu a z podobných situací dává góly.

Hráč se může odvolat do pěti dnů od uveřejnění rozhodnutí na úřední desce k odvolací komisi FAČR. Zároveň může po uplynutí poloviny trestu požádat disciplinárku o podmíněné prominutí jeho zbytku.

Kuchta přišel z Lokomotivu Moskva jako největší letní posila Sparty. Teď přijde o utkání v Českých Budějovicích, s Olomoucí, v Mladé Boleslavi, s Bohemians a v Jablonci. K dispozici bude až v září na 7. kolo se Zlínem.

Plzeňský kapitán Lukáš Hejda dostal za vyloučení v Teplicích stop na 1 soutěžní utkání.

Výběr nejvyšších trestů za fauly v první fotbalové lize
12 zápasů:
Léonard Kweuke (Sparta, květen 2013) - hrubý faul
Osm zápasů:
Milan Matula (Teplice, srpen 2009) - úder loktem (později zmírněn na šest zápasů)
Nikolaj Komličenko (Mladá Boleslav, září 2017) - úder loktem (později zmírněn na šest zápasů)
Šest zápasů:
Petr Lukáš (Teplice, srpen 2008) - úder loktem (později zmírněn na čtyři zápasy)
Petr Švancara (Slovácko, září 2009) - úder loktem
Václav Ondřejka (Slovácko, únor 2012) - hrubý faul
Pět zápasů:
Milan Baroš (Ostrava, říjen 2018) - úder loktem a vulgární reakce k rozhodčím
Jan Kuchta (Sparta, srpen 2022) - surová hra

Reklama

Související témata: