Hlavní obsah

Trest za surový faul? Kuchtovi hrozí stopka až na šest zápasů a pokuta navrch

Aktualizováno

Už před čtvrtečním verdiktem disciplinárky lze vcelku úspěšně spekulovat, co čeká sparťana Jana Kuchtu za vyloučení v ligovém utkání s Libercem (1:2). Sazba za jeho prohřešek je jasná. Stop až na šest soutěžních utkání, případně i pokuta 50 tisíc korun. Útočník fotbalové Sparty v nastaveném čase šlápl na hlavu na zemi ležícímu brankáři Olivieru Vliegenovi. Český reprezentant předvedl otřesný faul a nesjpíš si delší čas nezahraje. Disciplinární komise prostuduje příslušné záznamy a bude konzultovat také s komisí rozhodčích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty (vlevo) v souboji s Filipem Prebslem a brankářem Slovanu Olivierem Vliegenem.

Článek

Hororový zákrok hned na startu sezony. Letenští v závěru marně usilovali o vyrovnání. Liberecký brankář Olivier Vliegen byl u míče dřív, padl na zem a měl balon pevně v rukou. Dobíhající Jan Kuchta mu přesto kopačkou šlápl na hlavu.

Rozhodčí Ladislav Szikszay nejprve udělil sparťanovi žlutou kartu, ale video slepé nebylo. Kolegové u monitoru Václav Štěrba a Jakub Hrabovský dali hlavnímu arbitrovi pokyn k přezkoumání. Szikszay u obrazovky rychle změnil názor. Žlutou kartu zrušil, Kuchtu rovnou vyloučil. Sparťan se ani nevztekal, musel vědět, co přijde.

Zřejmě nahromaděná frustrace, myslí si Němeček o vyloučení Kuchty. Diskuse z pořad Přímák.Video: Sport.cz

„Surová hra. Kopnutí soupeře podrážkou kopačky do oblasti hlavy v nepřerušené hře v souboji o míč, čímž bylo ohroženo zdraví a bezpečnost soupeře," uvedl do zápisu o utkání hlavní rozhodčí Szikszay.

Frustrace z bídného startu Sparty do sezony nemůže být omluvou. Podle mínění většiny odborníků Kuchta moc dobře věděl, co dělá. „Předvedl zákrok srovnatelný s tím, co se stalo Kolářovi na Rangers," zdůrazňuje třeba Jan Rajnoch, fotbalový expert Sport.cz. „Rozhodčí šlápnutí na gólmana v první chvíli nemusel vidět, musím ho pochválit, stejně jako systém VAR. Přišla správná reakce a udělení červené karty," dodává Rajnoch.

Vzhledem k tomu, že Szikszay označil zákrok jako surovou hru, bude mít Kuchta v případě, že faul nebude překlasifikován, podle disciplinárního řádu zastavenou činnost na jeden až šest soutěžních duelů. Zároveň může dostat i pokutu až do výše 50 tisíc korun.

O současné Spartě s Václavem Němečkem v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

„Potřebnou dokumentaci ještě nemáme v rukou. Určitě si prohlédneme záběry z několika možných úhlů, probereme případ také s kolegy z komise rozhodčích," avizuje Richard Baček, předseda Disciplinární komise LFA.

„Paradoxem je, že jde zrovna o Kuchtu," hořce se pousměje. Reprezentační útočník byl totiž v posledním ligovém utkání za Slavii před přestupem do Lokomotivu Moskva vyloučen. Bačkova komise pak po jeho návratu z Ruska musela vydat potvrzení, že Kuchta nemá podle dokumentů od FIFA v záznamech disciplinární trest a může hrát.

Jako by předsedu doběhlo také hodnocení, že na jaře snad i díky trendu přísnějšího posuzování a trestání ubylo hrubých faulů hrozících zraněním.

Vliegenovi teď o zdraví rozhodně šlo. „Asi budu pověrčivý, člověk by snad takové pochvaly vůbec neměl vypustit z úst... Surových zákroků v minulé sezoně opravdu ubylo, teď máme práci hned na začátku sezony," dodává Baček.

Pokud by faulovaný Vliegen zápas z důvodu zranění nedohrál, mohl by Kuchta dostat trest na dvě až deset utkání a pokutu až 100 tisíc korun. To se však nestalo a belgický gólman duel, který jeho tým překvapivě vyhrál 2:1, dochytal.

Reklama

Související témata: