Hlavní obsah

Takové penalty ne, pochybení sudího, mají jasno experti. Co říkají Pilař a sám rozhodčí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevření nového stadionu v Hradci Králové okořeněné vysokou výhrou 5:1 nad Českými Budějovicemi možná přeci jen doprovází jedna kaňka. Poslední gól vstřelil Václav Pilař z penalty, které předcházel faul na něj samotného. „Za mě pokutový kop ne," shodují se experti O2 TV Sport a bývalí ligoví fotbalisté Antonín Rosa a David Kalivoda. Sám Pilař si byl faulem v tu chvíli jistý, sudí Dalibor Černý ponechal své rozhodnutí i po zhlédnutí videa.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Fotbalisté Hradce Králové se radují v utkání proti Českým Budějovicím.

Článek

Řeč je o momentu z 54. minuty, kdy došlo ke kontaktu Pilaře a českobudějovického Pavla Osmančíka. „Byl to nešikovný skluz, který původně nešel do hráče. Osmančík dojel dál. Pilař si počkal a vidíme pohyb jeho pravé nohy, aby ke kontaktu došlo. Spíš protihráče přišlápne a za mě bychom takové penalty pískat neměly," zdůrazňuje Rosa.

A teď pohledy samotných aktérů. „Byl jsem o penaltě stoprocentně přesvědčený. Myslím, že jsem to udělal šikovně. Asi jsem už nemohl ohrozit branku, ale soupeř mi trefil nohu. Říkám můj pocit, ještě jsem situaci neviděl a musím se podívat. Nečekal jsem, že rozhodčí půjde vše zkoumat k videu. Třeba to pak tam vypadá jinak, ale v té rychlosti jsem měl jasno," popisoval na pozápasové tiskové konferenci Pilař.

Vše ještě zkoumal VAR, v tomto zápase sudí Jana Adámková. Ta s verdiktem Černého nesouhlasila a poslala hlavního rozhodčího duelu k obrazovce.

„Nařídil jsem pokutový kop za podražení a videorozhodčí mě zavolala na intervenci, že podle jejího názoru to pokutový kop není. Poté, co jsem se podíval, jsem pokutový kop ponechal, protože Pilař si pokopl míč, obránce míčem nezahrál a Pilař, když chtěl došlápnout na zem, šlápnul na nohu obránce, jenž tím útočícího hráče podrazil," vysvětlil pro O2 TV sám Černý.

„Pokud je tohle podražení, tak se nám to nedaří hodnotit na všech stadionech stejně, což je škoda," reagoval Kalivoda. „Je škoda, když takhle rozhodneme. Dáváme signál hráčům, že se o podobné věci mají pokoušet více. Za mě je to pochybení sudího. I když máme video, tak takovou penaltu odpískáme. Nepřál bych si, aby se to stalo trendem," dodává Rosa.

Penalta v tu chvíli téměř nic neřešila, protože Hradec Králové vedl 4:1. Podle Kalivody Pilař věděl, co dělá, následně cítil kontakt a spadl. „Ale řekl bych, že to pak zbytečně teatrálně dohrál. Za mě tohle penalta není," má jasno Kalivoda.

„Častokrát je skluz a hráč nadskočí, protože chrání své zdraví. To je moment, kdy to dokážu pochopit a penaltu bych odpískal, ale tady tomu tak nebylo. Venca Pilař tam dal nohu úmyslně, aby ke kontaktu došlo," doplňuje Rosa.

Každý může mít na situaci svůj pohled, jeden důležitý dodá zřejmě začátkem týdne i Komise rozhodčích ve svém komuniké. Je pravděpodobné, že se vyjádří i k momentům z utkání Sparty s Pardubicemi, konkrétně k přišlápnutí Michala Hlavatého od Kaana Kairinena a skluzu ve vlastním vápně Ladislava Krejčího.

Hradec Králové se konečně dočkal nového stadionu. Votroci ho pokřtili výhrou nad Českými BudějovicemiVideo: Kristýna Kupcová, Jiří Lizec

Reklama