Hlavní obsah

Hradec zavalila euforie a slzy štěstí: demolice soupeře, italský hit, ale i problémy s elektřinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pršelo, ale vlastně to ani nevadilo. Pro fotbalový Hradec Králové se z nebe snášely kapky štěstí. Klub z města pod Bílou věží a jeho fanoušci snově pokřtili novou arénu, o které už slýchali dnešní čtyřicátníci nebo padesátníci jako malé děti. Euforií nabití Votroci ve třetím kole fotbalové ligy smázli České Budějovice 5:1.

Hradec Králové se konečně dočkal nového stadionu. Votroci ho pokřtili výhrou nad Českými BudějovicemiVideo: Kristýna Kupcová, Jiří Lizec

 
Článek

Martyrium prožité při dokončování stadionu a dlouhá nejistota a obavy z toho, zda se včas stihne malšovická aréna zkolaudovat, vynahradilo Hradci Králové premiérové vystoupení před plnými tribunami. Více něž devět tisíc příznivců tleskalo borcům v černobílých dresech za totální demolici Jihočechů.

„Jestli je to můj nejhezčí den v kariéře? Asi jo. Doufal jsem, že takový zápas zažiju. Jsem ze všeho nadšený, moc mě těší, že se všechno stihlo. Já ale přišel do hotového, celý Hradec si tenhle stadion zasloužil. Nechci, aby tenhle den někdy skončil, ale brzy musíme být zase pozorní," popisoval své dojmy záložník Václav Pilař, bývalý reprezentant, hradecký patriot a autor jedné z branek.

Nálada pod ikonickými „lízátky" panovala samo sebou báječná, někteří fanoušci po vysoké výhře dojetím plakali. Ano, kdoví, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby hradecký brankář Pavol Bajza hned v úvodu nezlikvidoval dvě šance hostí a neudržel bezbrankový stav. Ale jakmile se domácí rozkoukali, vládli.

V prvním poločase třikrát a po přestávce dvakrát duněla stadionem při gólových oslavách italská píseň Sara perche ti amo. Vlastně zněla i po změně stran třikrát, ale šestý gól Matěje Koubka v úplném závěru neplatil. Příznivci během první půli rozbalili černobílé choreo po všech zaplněných tribunách, kotel už na konci první půle rozjel mexické vlny. „Pro všechny je to obrovská odměna," pokýval hlavou trenér Votroků Jozef Weber. „Nespočetněkrát jsem slyšel, že musíme vyhrát," dodal s úsměvem.

Nikdo, kdo měl možnost na otevření vytouženého stánku být, ji nemohl promarnit. Uplakanému počasí navzdory. Vstupenky zmizely za pár desítek minut. „Jsem úplně rozechvělý," bylo slyšet v útrobách stadionem před úvodním výkopem. I někteří budějovičtí hráči si při okukování hrací plochy arénu na mobil natáčeli.

Ne, všechno vyšlo na jedničku. Zhruba hodinu a půl před zápasem vypadla elektřina. Zlobila technika, která zhatila předzápasový program, a tak například nový maskot „Pan Lízátko" byl představen až o přestávce. Tabule s průběžným výsledkem a časem se rozběhla až v průběhu první půle a ještě opožděně, a proto hlasatel párkrát oznamoval divákům průběžný čas a stav. Elektrikáři budou mít v Malšovicích ještě dost práce, ale Votrokům tyhle problémy úžasný zážitek nezkazily.

Hradecká primátorka Pavlína Springerová spokojeně korzovala po stadionu, na utkání byl přítomen i předseda fotbalové asociace Petr Fousek. „Musím říct, že je to opravdu pěkná aréna, na kterou mohou být v Hradci Králové náležitě pyšní. Nepochybuji, že nový stadion pomůže fotbalu nejen v regionu, ale v celém Česku, a všem Hradečákům srdečně gratuluji," podotkl Fousek.

Reklama