Hlavní obsah

Titul Víťovi přeju, ale oslavy Sparty zkusíme odložit, říká kouč Teplic Ščasný

Teplice/Praha

Sparta jede do Teplic s jednoznačným odhodláním potvrdit Na Stínadlech mistrovský titul po čtyřletém čekání. Mělo by ji přijet povzbudit kolem pěti tisíc jejích fanoušků nejen z Prahy a severu Čech, ale prakticky celé republiky. Teplice jsou sice stínem podzimního překvapení, hrají mátožně, ale znechutit to Spartě je pro každý tým a hráče velká motivace. A to i pro ty, kteří Letnou prošli. To se týká také kouče Zdeňka Ščasného, který byl parťákem svého sparťanského protějšku Vítězslava Lavičky hned dvakrát...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Teplic Zdeněk Ščasný.

Článek
Fotogalerie

V letech 1984 a 1985 společně oslavili dva mistrovské tituly jako hráči Sparty. V roce 1998 si oslavu zopakovali už jako trenérský tandem. Přátelství jim vydrželo léta, teď stojí proti sobě jako koučové. Zatímco Lavička chce na teplických Stínadlech slavit svůj první sparťanský titul jako hlavní trenér, jeho protějšek Ščasný se netají tím, že by rád sparťanské oslavy o týden odložil.

Zdeňkovi vděčím za mnohé, přiznal Lavička

„Se Zdeňkem jsme prožili spoustu hezkých fotbalových chvil. Byl to ve své době výborný pravý bek nebo záložník. Přátelství nám vydrželo a já mu vlastním vděčím za to, že jsem se do Sparty vrátil. V roce 1998 Pepa Chovanec odešel k reprezentaci a Zdeněk, který mu dělal asistenta, se ujal mužstva jako hlavní trenér. Mne si vybral jako asistenta. Spolu jsme to pak dotáhli k titulu. Jsem mu za to vděčný, mnohému jsem se od něj jako tehdy úplný trenérský zelenáč naučil,“ zavzpomínal na společné chvíle Vítězslav Lavička před dnešním duelem.

Teplice mají to štěstí nebo smůlu, že svůj poslední titul Sparta potvrdila v roce 2010 výhrou právě nad nimi na Letné, teď ho může potvrdit Na Stínadlech... „To je spíš náhoda, ale my jedeme do Teplic vyhrát. Chceme titul co nejdřív. Je to hlavní cíl sezóny a jsme od něj krůček. Jedeme tam s pokorou k soupeři, byť se mu na jaře tolik nedaří. V naší kabině je znát stoupající euforie, ale zároveň pocit odpovědnosti a vědomí, že ten poslední krok bývá nejtěžší. Zdeněk je bývalý sparťan, věřím, že nám titul přeje, ale udělá všechno proto, aby naše oslavy odložil a ten poslední krok nám znepříjemnil. To je pochopitelné, Teplicím by dobrý výsledek s námi určitě pomohl,“ dodal Lavička.

Počkej ještě týden, vzkázal kamarád

Zdeněk Ščasný se nad slovy kamaráda o odložení či dokonce znepříjemnění cesty k titulu upřímně zasmál... „My jsme fotbal na jaře znepříjemnili především sami sobě. Trápíme se... Ale Spartě pochopitelně nic nedarujeme. Titul Víťovi a Spartě přeju, ale za týden.“

Podle Ščasného je Sparta jasným favoritem. „Hraje velmi dobře, těží z  koncepční práce a Víťa vrací důvěru, kterou dostal. Klobouk dolů. Teď je u nás nejlepší, Sparta má ohromnou formu a zdravé sebevědomí. Chceme její oslavy oddálit, nebo alespoň jí to znepříjemnit, a sami se chytit. Věřím, že bude plno a diváci uvidí dobrý fotbal,“ zdůraznil Ščasný.

Reklama