Hlavní obsah

Trenér Bílek po sezoně skončí v Plzni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalovou Plzeň čekají neklidné týdny. Nikoli na hřišti, v lize skončí po krkolomném jaru nejlépe třetí. Velké změny se dají očekávat v kádru, realizačním týmu i ve vedení. Smlouvy končí mnoha zkušeným hráčům, o jejich nástupcích může rozhodnout nový majitel, kterého současný vlastník Viktorie Adolf Šádek zatím neoznámil. Jasno už je o trénérovi Michalu Bílkovi. Bývalému reprezentačnímu kouči v létě vyprší dvouletý kontrakt a západočeský klub podle webových stránek nevyužije opci na jeho prodloužení.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Trenér Plzně Michal Bílek při utkání proti Spartě.

Článek

Kdo tedy po sezoně Plzeň opustí? S jistotou trenér Bílek. Muž, který s týmem v uplynulé sezoně klub zachránil od krachu. Senzačně ho dovedl k mistrovskému titulu, posléze i do Ligy mistrů, Bílkovi končí k poslednímu červnu smlouva a klub se rozhodl ji neprodloužit. Jaro se totiž Plzni vůbec nepovedlo. Herně i výsledkově. Podzimní lídr šanci na obhajobu ztratil už před koncem základní části. Pohyb se dá očekávat i mezi asistenty, nový trenér si může přivést svůj tým asistentů. Bílkovými asistenty jsou bývalí hráči Viktorie Pavel Horváth, Marek Bakoš a Matúš Kozáčik jako kouč brankářů.

"Prožili jsme s Michalem neuvěřitelně silný příběh, který se nesmazatelně zapsal do klubové kroniky, a on na tom měl obrovskou zásluhu. Nyní jsme se však rozhodli, že se naše cesty rozdělí a nebudeme uplatňovat opci," uvedl Šádek.

Jak Plzeň ovlivní titul? Diskuze v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Nejistý Pernica

Velmi nejisté je pokračování stopera Luďka Pernici, který v Plzni působí od roku 2018. V uplynulé sezoně se stal jednou z nejvýznamnějších postav týmu, který dobyl titul a následně si zajistil účast v Champions League. V nedávném duelu s Jabloncem si přetrhl křížový vaz v koleni, nejdřív se vrátí na trávníky v polovině podzimu. Kvůli tomu se neočekává, že by mu Viktoria nabídla nový kontrakt.

Kaša, Řezník, Pilař

Štace v Doosan Aréně se chýlí ke konci i pro jeho parťáka ze středu obrany Filipa Kašu, který přišel do Plzně před třemi lety. Nikdy nepatřil mezi klíčové muže Viktorie, pendloval mezi hřištěm a lavičkou. Bylo by překvapením, pokud by s ním Plzeň prodloužila spolupráci.

Kvůli zdravotním problémům vynechal téměř celou sezonu někdejší plzeňský tahoun Radim Řezník, pamětník zlaté éry Západočechů. Se zkušeným krajním obráncem se do budoucna v klubových plánech nejspíš nepočítá. Dost možná skončí také záložník Václav Pilař, který se v létě vrátil do Plzně podruhé.

"Náš cíl je jasný, chceme sezonu dohrát co nejlépe, tedy posbírat co nejvíce bodů, zajistit si definitivně třetí příčku zaručující účast v evropských pohárech a důstojně se rozloučit jak s celým fotbalovým ročníkem, tak i s trenérem Michalem Bílkem," dodal Šádek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.