Hlavní obsah

Trenér Karviné hledá inspiraci u hokejistů Třince. Jsou rodina, my bychom měli být stejní, říkal Bielan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi prvoligovými fotbalovými trenéry je naprostým nováčkem. Má za sebou teprve čtyři odkoučované zápasy, ve třech z nich ale Marek Bielan dovedl Karvinou k bodovému zisku. Inspiraci pro nadcházející záchranářské boje nehledá trenér Slezanů u kolegů z Fortuna ligy ani u světových trenérských fotbalových es, ale v hokejovém Třinci, jehož je velkým fanouškem.

Foto: Ivo Dudek

Trenér Karviné Marek Bielan (vlevo) a asistent Radim Grussmann

Článek

Když mu to nabitý kalendář fotbalového trenéra dovolí, nenechá si karvinský rodák zápasy Ocelářů ujít. Nemá to daleko. Z fotbalového stadionu v městské části Karviné-Ráji je to do třinecké hokejové Werk arény necelých pětadvacet kilometrů.

Přímo z tribuny sledoval Bielan i šesté utkání semifinále proti Spartě Praha, v němž Daniel Voženílek srovnal dvě desetiny sekundy před třetí sirénou na 1:1 a Oceláři poté utkání vyhráli v prodloužení (2:1 David Cienciala) a srovnali sérii na 3:3. A pro práci u fotbalového týmu si odnesl cenné poznatky.

„Když jsem viděl, jak se tým dokázal zmobilizovat a jak byli hráči schopní bojovat jako jedna velká rodina, tak jsem na tohle téma s kluky v kabině mluvil. I my spolu trávíme spoustu času a měli bychom být stejní. Když někdo něco pokazí, tak to ti další musí odpracovat za něj,“ vykládal Bielan.

Následná dokonaná ocelářská obrátka z 0:3 na 4:3 na zápasy, která znamenala šestý postup Třince do finále extraligy v řadě, 52letého Bielana uchvátila. „Třinecký klub je pro mě velkou inspirací,“ prohlásil Bielan.

Vidět chce i finále proti Pardubicím, sobotní třetí utkání (v 17 hodin) série nicméně zřejmě nestihne, protože jeho tým bude doma hostit Bohemians Praha 1905 (od 15 hodin). V neděli si ale čtvrté utkání finále (17 hodin) ujít rozhodně nenechá. „Šel bych i v sobotu, pokud mě tam někdo po fotbale vezme,“ smál se Bielan.

K hokeji má blízký vztah. Hraje ho, i když jen rekreačně. „Hokej mě fascinuje. V porovnání s fotbalem je to opravdu masakr. Ti kluci hrají zranění, klidně se zlomenou nohou, jdou na krev. Opravdu obdivuhodné,“ ocenil trenér fotbalové Karviné.

Foto: Ivo Dudek

Karvinský kapitán Svozil (vlevo) brání ostravského útočníka Tanka

Bielan převzal Karvinou po odvolání slovenského trenéra Juraje Jarábka před důležitým zápasem s Českými Budějovicemi a v důležité záchranářské bitvě ještě jako dočasný trenér uspěl (2:1). Bod poté Slezané, už oficiálně vedení trenérským triumvirátem Bielan, Grussmann a Vlk získali doma s Plzní (0:0) a remízu uhráli i v neděli na hřišti Baníku (2:2). Prohráli jen v Hradci Králové (1:2). „Nechci působit nějak namyšleně, nebo něco takového, ale já jsem věděl, že tady neprohrajeme,“ říkal po zisku bodu na hřišti regionálního rivala Bielan.

Za Ostravu dvakrát skóroval Brazilec Ewerton, karvinské vyrovnání zařídili premiérovými trefami v české nejvyšší soutěži nejprve Slovák Regáli a v závěru utkání Černohorec Ražnatovič. „Dvakrát v Ostravě prohrávat, a přesto to utkání zremizovat je pro ty kluky skvělé a dává nám to naději do dalších bojů, přestože jsme aktuálně poslední a teče nám do bot,“ vykládal Bielan.

Karviná se na sestupovou příčku sesunula po výhře Českých Budějovic nad Libercem (3:2). Na barážovou příčku ztrácejí Slezané dvě kola před koncem základní části ligy jeden bod. „Budeme dřít do posledního momentu, v kterém budeme mít naději a věřím, že se zachráníme,“ řekl Bielan.

Reklama

Související témata: