Hlavní obsah

Trest za ovlivnění zápasu: čtvrt milionu pro Slavii, Bílek deset měsíců bez fotbalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Slavia použila nekalé praktiky a ovlivňovala zápas svého béčka v ČFL, tak rozhodla Etická komise FAČR. A potrestala vršovický klub i Jiřího Bílka, který měl utkání červenobílé rezervy proti béčku Příbrami 28. září 2019 prostřednictvím šíbra Romana Rogoze manipulovat. Slavia vyfasovala pokutu čtvrt milionu korun, Bílek nesmí ve fotbale působit deset měsíců a musí zaplatit flastr třicet tisíc korun. „Proti rozhodnutí se obratem odvoláme,“ reagoval pro klubový web slávistický předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Tvrdík a Jiří Bílek před utkáním play off Konferenční ligy s Rakówem Čenstochová.

Článek

Etická komise zahájila se Slavií a Jiřím Bílkem disciplinární řízení před třemi měsíci, nyní dospěla k závěru, že se sešívaní a jejich současný sportovní ředitel a člen představenstva provinili.

Co se poslední zářijový víkend v roce 2019 dělo?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Bílek během slavnostního vyhlášení ankety Sportovec roku v prosinci 2017.

Je potřeba se vrátit už na začátek měsíce, kdy rezerva sešívaných v rámci třetí nejvyšší soutěže (ČFL) prohrála v Benešově. V tomto utkání si měl tehdy začínající funkcionář Bílek podle policejního spisu stěžovat o poločase Rogozovi na výkon rozhodčího Tomáše Grímma. Béčko červenobílých vedlo, a ačkoliv se tehdejší sportovní ředitel Vyšehradu hned se sudím spojil a Bílkovi se ještě o přestávce ozval, odjíždělo z Benešova s porážkou 2:4.

Bílek si pak měl vynutit u Rogoze a hlavní tváře korupční aféry svazového místopředsedy Romana Berbra nasazení Grímma na jiné utkání, což se stalo. Grímm řídil právě duel s rezervou Příbrami, který slávistické béčko vyhrálo 2:1.

Etická komise v čele s předsedou Janem Eisenreichem tuhle domluvu, zachycenou policií, vyhodnotila jako trestnou. Slavia se podle ní dopustila disciplinárního přečinu tím, že Bílek podporoval Rogoze v ovlivnění regulérnosti utkání proti béčku Příbrami, a dostala pokutu čtvrt milionu korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel fotbalové Slavie Jiří Bílek.

Sám Bílek byl ze stejného důvodu potrestán tak, že se nesmí deset měsíců podílet na jakýchkoliv aktivitách spojených s Fotbalovou asociací ČR, a ještě musí zaplatit třicet tisíc korun.

Slavia i Bílek, který mezitím povýšil do nejvyššího managementu klubu z Edenu, vinu jednoznačně odmítají a hodlají se bránit. „Proti rozhodnutí se obratem odvoláme. Budeme požadovat vypracování odůvodnění a jsme připraveni pokračovat v očištění Jirkovy i klubové pověsti před příslušnými orgány FAČR, případně pak i v mezinárodní sportovní arbitráži CAS nebo před soudy," ihned avizoval šéf Slavie Jaroslav Tvrdík v klubovém prohlášení.

Sešívaní tvrdí, že během řízení nebyli konfrontováni s relevantními důkazy, které by jasně Bílka usvědčovaly z protiprávního jednání. Zároveň míní, že během celého procesu došlo k zásadním pochybením.

Bílek už v minulosti litoval některých svých kroků a připustil, že se na začátku své funkcionářské dráhy možná dopustil chyb. Názor na své obvinění má ale jasný. „Odmítám spojování mého jména s údajným pokusem ovlivnění jednoho utkání ČFL. V začátcích mé manažerské kariéry jsem jako bývalý hráč neměl dostatečné zkušenosti s českým fotbalovým prostředím, ale cílem mého jednaní vždy bylo jen chránit naše mladé hráče, jejich zdraví a starat se o jejich rozvoj. Jsem připravený se proti rozhodnutí Etické komise odvolat a prokázat, že jsem se nedopustil žádného protiprávního jednání. Ani já, ani Slavia jsme k takovému jednání nikdy neměli jakýkoliv motiv," vzkázal Bílek přes klubový web.

Komise vydala první prohlášení s tím, že Slavii a Bílka trestá za utkání v Benešově, pak se opravila a uvedla duel s Příbramí B. Klub z Edenu to vnímá jako jeden z důkazů, že dochází k celé řadě „zásadních procesních pochybení".

Reklama