Hlavní obsah

GLOSA: Největší posila ve starém balení. Kuchta se na Letné uvedl blikancem

Ještě v červnu se na něj valila samá chvála. Útočník Jan Kuchta byl nejvýraznější postavou fotbalové reprezentace v domácích utkáních Ligy národů, jeho skvostný gólový lob proti Španělsku se zapsal mezi nejefektnější dílka národního týmu. V létě ho Sparta vysvobodila z angažmá v Rusku a očekávala od něj velké věci. Zatímco soutěžní gól největší posila ještě nevstřelila, první malér už má na kontě. Červenou kartu za šlapák na hlavu libereckého brankáře Vliegena.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Jan Kuchta v ligové premiéře v dresu Sparty.

Článek

Buď tichým zabijákem! Jeho bývalý trenér v Liberci mu při premiérovém povolání do reprezentace loni v říjnu zaslal nevšední gratulaci. Na slova Pavla Hoftycha během necelého roku opravdu došlo. Jan Kuchta v Lize národů táhl národní tým a svým výkonem proti Španělsku ukázal, že už přece jen zmoudřel.

Tedy zdálo se, že si všechno srovnal v hlavě, jak mu při návratu do Slavie promlouval do duše trenér Jindřich Trpišovský.

Kuchta ve starém balení totiž nenabízel jen góly, atakování a presování obránců, dohrávání akcí. Pověst si kazil zbytečnými kartami, provokacemi, filmováním.

Proto se ještě do Slavie natrvalo vracel s pověstí těžko zvladatelného rebela. Srovnal se, za sezonu 2020/21 se podělil se sparťanem Hložkem o titul ligového krále střelců. A když pak v zimě odešel do Lokomotivu Moskva, sešívaní jeho ztrátu zaplatili ztrátou mistrovského titulu.

Stejně však překvapilo, v jakém stylu zastoupil absentujícího kanonýra Schicka. Když pak v létě opustil problematické angažmá v Rusku, byl důvodný předpoklad, že se po návratu domů rozehraje v rudém dresu k dalším mimořádným výkonům.

Začátek se mu rozhodně nepovedl. Během tří prvních soutěžních zápasů se netrefil, byť v odvetě ve Stavangeru i proti Liberci velké šance měl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty (vlevo) v souboji s Filipem Prebslem a brankářem Slovanu Olivierem Vliegenem.

Jde však především o nedělní vyloučení, klasický blikanec v duelu s bývalým týmem. Kuchtův šlapák na hlavu gólmana Vliegena zaměstná disciplinárku a dá se očekávat větší trest.

Sparta i sám útočník se k zákroku vyjádří až před komisí, jak to při disciplinárním řízení bývá. Roli nejspíš sehrála frustrace, porážkou se Slovanem podtrhl Priskeho tým mizerný start do sezony.

Jenže právě na Kuchtovi by měl nově tvořený tým stát. Po ztrátě Hložka s Dočkalem nemá Sparta ofenzivních lídrů nazbyt, reprezentační útočník dorazil jako největší posila.

Góly v jeho podání časem určitě přijdou. Nedělním úletem ovšem zkazil příběh velkého zmoudření. Místo vyzrálé osobnosti se znovu představil Kuchta ve starém nevyzpytatelném balení. Trest přijde určitě citelný, a tak se Sparta bude pachtit k navození optimální pohody a formy nějaký čas bez posily z národního týmu.

Reklama