Hlavní obsah

Trpišovský: Chceme do Ligy mistrů. Tecl by mohl hrát ligu ještě čtyři roky

Rozstřílela Mladou Boleslav 4:0, přesto bylo už předem jasné, že se fotbalová Slavia v ligové tabulce z druhého místa před Spartu nemůže posunout. Útočník Václav Jurečka se dvěma góly vyhoupl pro titul krále střelců, jenže ještě důležitější zpráva přilétla pro červenobílé z Itálie. Atalanta Bergamo se v tamní Serii A prodrala do elitní čtyřky a Slavii zajistila posun do 3. předkola Ligy mistrů. Sešívaní tak mají jistotu, že si na podzim zahrají nejhůř základní skupinu Evropské ligy. „Je to příjemný bonus,“ soudí jejich trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Článek

Co tedy říkáte na přesun do 3. předkola Ligy mistrů a jistotu minimálně základní skupiny Evropské ligy, do které byste v případě neúspěchu v Lize mistrů přešli?

Je to určitě dobrá zpráva. Když si vzpomenu na kvalifikace v Polsku s ukrajinskými týmy nebo na Raków a Panathinaikos, tak je to fakt masakr. Pro nás jde o nejhorší období. Běží přestupové okno, do toho jsou kvalifikace. Každá jistota je dobrá, ale půjdeme do předkol s tím, že se chceme dostat do Ligy mistrů. Chceme sami zvládnout nejvyšší level, chceme se dostat co nejvýš.

Máte představu o letních pohybech v kádru?

Bude záležet na tom, jestli z týmu někdo odejde. I když jsme skončili druzí, mužstvo se pořád zlepšovalo, má svou sílu. Potřebuje doplnit o určitou typologii. Těším se na kluky, kteří se vrátí. Ať je to Daniel Fila, Filip Prebsl, nebo Denis Halinský. Přijde Štěpán Chaloupek z Teplic. Líbil se mi taky Ondra Kričfaluši (hraje v Teplicích, Slavia má na něj předkupní právo - pozn. aut.).

Najdete pro ně místo?

Chtěl bych, aby se někdo chytil jako Tomáš Vlček nebo Matěj Jurásek. Chceme pro ně najít místo v kádru. Jde o to, abychom se trefili. Jezdili jsme se na ně dívat osobně, jevili se velice dobře.

Zůstane nejlepší střelec ligy Václav Jurečka? Smlouvu má ve Slavii už jen na rok.

Před rokem na něj kluci z vedení registrovali nějaké nabídky. Myslím, že teď přijdou taky. Útočníci dozrávají obecně okolo šestadvaceti let. Venca má před sebou spoustu sezon, kdy bude dávat góly. Díky novému majiteli nejsme úplně ve stavu, že by klub musel někoho prodávat. V zimě jsme mohli dobudovat defenzivu, v létě by mělo přijít doplnění ofenzivy. Nerad bych o něj přicházel, ale může přijít něco, co bude zajímavé pro něj i pro klub.

Poslední zápas za Slavii, minimálně za její áčko, odehrál útočník Stanislav Tecl. Co se ve vás odehrává?

Je mi z toho smutno. Viděl jsem ho hrát ráno za béčko a myslím, že jeho výkonnost je lepší než u spousty hráčů v lize. Mohl by hrát někde ještě čtyři roky ligu podobně jako Mára Matějovský a další. U něj je problém, že je takový slávista, že nechce hrát jinde než ve Slavii. V minulosti jsme to řešili několikrát. Kategoricky mi řekl, že buď bude hrát ve Slavii, nebo nikde jinde. Trénoval jsem spoustu charakterově skvělých hráčů, nechci se nikoho dotknout, ale nikdy jsem nezažil nikoho s lepším charakterem, než má Standa. Nikdy jsem nevedl týmovějšího hráče. Standa je výjimečný úkaz člověka, který žije a dýchá pro tým a pro celý klub.

V týmu měl zásadní roli, že?

Netuším, jak ho v kabině nahradíme. Kdo v ní není, nevidí jeho práci. Pomáhá všem hráčům, mladým, starým, zahraničním. Taky jsem nikoho takového v tomhle směru nezažil. Musím vzpomenout jeho minulou sezonu, měl jedenáct gólů a sedm asistencí. Co by za to spousta hráčů dala, ale u něj to bylo málo. Někdy to vůči němu bylo nespravedlivé. Mám k němu největší respekt, jaký jen člověk může k druhému mít.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.