Hlavní obsah

Jurečka si vystřílel korunu ze sporných situací. Neměl jsem je pod kontrolou, přiznal

Sezonu bez týmové trofeje částečně zalepil střeleckou korunou. Fotbalový útočník Václav Jurečka ze Slavie se stal podruhé za sebou nejlepším kanonýrem Fortuna ligy. V posledním kole nadstavby proti Mladé Boleslavi (4:0) se vousatý šutér trefil dvakrát, dostal se na devatenáct branek a o jeden gól předehnal plzeňského Pavla Šulce. Ovšem oba Jurečkovy nedělní zásahy byly z pohledu pravidel hraniční.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Václav Jurečka v duelu proti Boleslavi

Článek

Jurečka byl před posledním utkáním o gól za Šulcem. Dorovnal ho v 16. minutě, když poprvé prolomil defenzivu Boleslavi a zužitkoval centr Matěje Juráska. VAR, který obsluhovali Karel Rouček a Lucie Ratajová, dlouho zkoumal, zda byl v době přihrávky v ofsajdu, nebo ne. Nehrálo se čtyři minuty. Průkazný záběr o porušení pravidel se nenašel, a tak branka platila, jelikož asistent rozhodčího Jan Paták při hře nemával. Na posouzení šlo o složitý moment.

Podobný scénář se opakoval v 78. minutě. Jurečka si počkal na pobídku od Lukáše Provoda a pak nekompromisně propálil brankáře Matouše Trmala. Ale ani se moc neradoval. Asistent na druhé straně Stanislav Pochylý však ruku s praporkem nahoru nedal a VAR provinění opět neviděl, byť v tomhle případě byla situace ještě podezřelejší.

„Přiznám se, že pod kontrolou jsem to úplně neměl. Když jsem koukal na opakovačky, obě situace byly hraniční. Jsem rád, že VAR stál tentokrát při nás,“ zmínil pro klubový web Jurečka.

„Situace jsem viděl jen na velkých obrazovkách na hřišti. Byl jsem přesvědčený o tom, že to ofsajdy byly. Přišlo mi to tak, ale rozhodnutí bylo jiné. Respektuji ho,“ uvedl boleslavský trenér David Holoubek.

I slávistický kouč Jindřich Trpišovský viděl před tiskovou konferencí záběry jen na obrazovce na stadionu. „A nezávidím nikomu tohle rozhodování bez kalibrované čáry. Já bych to dělat nechtěl. Bylo to strašně těsné. Záleží také na tom, kdy se situace zastaví. Mrzí mě, že je to přezkoumávání tak dlouhé, jsou prostoje, rozbíjí to zápas,“ prohlásil Trpišovský.

Od příští sezony bude v lize na ofsajdové momenty dohlížet kalibrovaná čára, sporných momentů a dohadů by mělo ubýt.

Jurečka si pro korunu po roce zase šel. Tehdy v posledním kole čtyřmi góly zničil Slovácko a končil s dvaceti brankami na kontě. I proti Boleslavi bylo cítit, jak chce být nejlepším střelcem. „Individuálně to pro mě znamená hodně, hned bych to ale vyměnil za titul, který mi ve sbírce schází. Strašně bych ho chtěl vyhrát, je to celé trošku hořké,“ přiznal Jurečka.

„Téma to pro nás bylo, ale chtěli jsme hrát týmově a to jsme dělali. I Venca byl ve druhé půli v situaci, kdy mohl střílet, ale hledal spoluhráče v lepší pozici. Nebylo to jako loni, kdy pálil ze čtyřiceti metrů z různých pozic,“ řekl Trpišovský.

Jurečka má smlouvu ve Slavii ještě na rok. Setrvá, nebo odejde? Jeho budoucnost se bude řešit, za měsíc mu bude třicet. Už před rokem se o něj zajímaly kluby ze zahraničí. „Uvidíme. Klub díky novému majiteli nemusí prodávat hráče. Neradi bychom nahrazovali takto statisticky dobrého hráče. Ale i klub může být tlačen do určitých situací, které nemůže nikdo ovlivnit,“ poznamenal trenér sešívaných.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.