Hlavní obsah

Trpišovský pod tlakem majitelů i vedení. Ale oponentura byla pod Nezmarem jiná, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku svého současného angažmá v prosinci 2017 získal se Slavií tři tituly, zažil úspěšná tažení evropskými poháry. Pro trenéra Jindřicha Trpišovského je tak možná stále těžší hledat patřičnou motivaci. „Musíš mít vnitřní nastavení a lidi nad tebou, kteří na tebe tlačí. Majitele, sportovní ředitele,“ podotýká v pořadu Přímák bývalý hráč West Hamu Petr Mikolanda, jehož Trpišovský kdysi vedl v Horních Měcholupech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský během utkání základní skupiny Evropské ligy s AS Řím.

Článek

Fanoušci i experti mezi sebou poslední měsíce místy debatují, zda se už Trpišovského vztah se Slavií trochu nevyčerpal. Zda není čas na změnu. Zkrátka zda si obě strany mají ještě co dát.

Od podzimu 2017 do prázdnin 2020 měl na sebou Trpišovský jako sportovního ředitele Jana Nezmara. Proslýchalo se, že nad jedním z nejúspěšnějších trenérů české historie vládl pevnou rukou. Dokázal s ním debatoval, jasně si stál za svými názory.

„Něco jiného je mít nad sebou Nezmara, tedy bývalého hráče, inteligentního člověka se skvělými myšlenkami a vizemi ve fotbale i životě, a proti tomu někoho dalšího. Oponentura je jiná. Trpišovský má ale kolem sebe mnoho lidí, obměnil se mu realizační tým. Je tam spousta osob, se kterými se může konfrontovat. Pořád má však nad sebou majitele, který ti řekne daný směr. Ty se s tím ztotožníš,“ vysvětluje Mikolanda.

Jen pro kontext přidejme, že Nezmar se opět vrací do velkého fotbalu jako generální ředitel Liberce. Po vstupu do FAČR s tím ale Etická komise zahájila řízení a půjde vysvětlovat svou roli v policejních odposleších z kauzy kolem někdejšího místopředsedy svazu Romana Berbra. Jelikož se jedná o dobu působení ve Slavii, případný přečin bude přičítán i sešívaným. Nezmar nařčení kategoricky odmítá a chce se bránit (podrobnosti se můžete dočíst zde).

Ale zpět k aktuální Slavii a motivaci Trpišovského dál sbírat trofeje a vavříny. „Kdykoliv s ním mluvím nebo se přijdu podívat na tréninky, tak vidím, jak jsou trenéři nároční i sami na sebe. Konkurence mezi hráči je pak stejně velká jako v realizačním týmu,“ popisuje Mikolanda.

Trpišovský navíc v posledním kole základní části dosáhl v úspěšném utkání v Hradci králové velkého milníku. V součtu působení v Liberci a ve Slavii zaznamenal svou 192. ligovou výhru, čímž o jeden triumf překonal dosavadní maximum Pavla Vrby. V československé historii je před ním podle statistik serveru csfotbal.cz už pouze legendární Jaroslav Vejvoda s 226 vítězstvími.

„Chtějí být lepší než Sparta, lepší než evropští trenéři. Jindru žene dál vnitřní nastavení, že v české lize dokázal dosáhnout na neuvěřitelnou metu, ale jako kouč chce jít na Západ, trénovat západní klub. Bereš odtamtud všechny informace, implementuješ je a chceš se jim vyrovnat,“ shrnuje Mikolanda.

Nový majitel Slavie Pavel Tykač prohlásil, že v následujících deseti letech chce získat pět titulů. Zda se mu to povede, a jestli u toho případně ještě bude Trpišovský, je momentálně ve hvězdách.

  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.