Hlavní obsah

Etická komise bude řešit Nezmara i Slavii. Ta nařčení odmítá a chce se bránit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Etická komise zahájila řízení s Janem Nezmarem a fotbalovou Slavií. Generální ředitel Liberce půjde vysvětlovat svou roli v policejních odposleších z kauzy Romana Berbra. Jelikož v té době byl sportovním ředitelem Slavie, případný přečin bude přičítán i sešívanému klubu. Ten taková nařčení kategoricky odmítá a chce se bránit.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Bývalý sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar.

Článek

Fotbalový funkcionář Jan Nezmar na začátku dubna obnovil své členství ve fotbalovém svazu (FAČR), a tím pádem se vydal do gesce jeho etické komise. Ta nakonec s novým generálním ředitelem Liberce zahájila disciplinární řízení, stejně tak s fotbalovou Slavií.

„Etická komise FAČR zahájila disciplinární řízení s panem Janem Nezmarem a SK Slavia Praha – fotbal, a. s. V obou případech se bude Etická komise FAČR zabývat možnými skutky: Ovlivnění regulérnosti utkání FORTUNA:LIGY SK Slavia Praha–SK Sigma Olomouc hraného dne 27. 4. 2019 a opakovaného vyvíjení činnosti směřující ke zprostředkování vyplacení blíže nespecifikovaného peněžitého plnění ve prospěch pana Romana Berbra, jenž mělo sloužit jako úplatek za ovlivnění regulérnosti soutěže FORTUNA:LIGY v soutěžním ročníku 2018/2019 ve prospěch SK Slavia Praha,“ stojí v prohlášení Etické komise FAČR.

„V obou případech mohlo k disciplinárnímu přečinu dojít ze strany pana Jana Nezmara, nicméně vzhledem k jeho pozici v rámci SK Slavia Praha – fotbal, a. s. v době možného spáchání disciplinárního přečinu by tyto skutky byly přičitatelné též SK Slavia Praha – fotbal, a. s. jako právnické osobě,“ dodává komise, jejímž předsedou je Jan Eisenreich.

Sešívaný klub pak v podvečer k zahájení disciplinárního řízení vydal prohlášení. „SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá,“ reagoval klub z Edenu a zdůraznil, že v trestním řízení proti němu nebyla vznesena žádná obvinění, nikdo z klubu nevystupoval v případu ani jako svědek a ve zmíněném utkání nedošlo k žádné situaci zavdávající k podezření z ovlivnění zápasu.

„Klub se nejprve seznámí s obsahem spisu, ale kategoricky prohlašuje, že se Slavia nikdy nedopustila nezákonného jednání, neusilovala o ovlivnění rozhodčích v rozporu s pravidly fair-play a nikomu neposkytovala a ani neslibovala žádné finanční výhody v této souvislosti. Záležitost nyní převezmou právní zástupci a klub se bude aktivně bránit,“ stojí v prohlášení.

Jan Nezmar se k možnému zahájení řízení vyjádřil už před dvěma týdny. „Etické komisi jsem připraven nabídnout maximální součinnost. Pevně věřím, že šetření bude férové, nezávislé a nebude se tendenčně snažit o exemplární potrestání,“ prohlásil Nezmar poté, kdy se po téměř čtyřleté pauze oficiálně vrátil do českého fotbalu, z něhož se v roce 2020 kvůli podle jeho slov „nezdravému charakteru“ stáhl.

„V dnešní fotbalové prostředí mám v tuto chvíli důvěru, a proto jsem se dobrovolně rozhodl vstoupit do FAČR a případně podstoupit jednání před etickou komisí,“ dodal Nezmar, jenž se s nástupem do funkce generálního ředitele Liberce vrátil i do organizace FAČR.

„Vstoupit do FAČR bylo mé osobní rozhodnutí, jelikož vstup jako takový není nutný pro výkon mé nové funkce v Liberci. V mediálním narativu se často ztrácí fakt, že jsem odešel z fotbalu ještě předtím, než vypukla kauza s odposlechy, která zásadním způsobem zasáhla do mého života a mé kariéry. Důvodem mého odchodu bylo, že jsem byl vyhořelý a unavený z poměrů, které v tehdejší době v českém fotbale panovaly,“ vysvětlil nyní důvody svého odchodu z fotbalového prostředí v létě 2020.

Když pak byl v říjnu 2020 zatčen tehdejší místopředseda FAČR Roman Berbr, Jan Nezmar v rozhovoru pro Seznam Zprávy v listopadu prohlásil: „Možná někdo řekne, že jsem jel na oranžovou. Pohyboval jsem se v šedé zóně, ve které se v českém fotbale funguje.“

Co nyní svému výroku říká? „Nešťastný výrok o jízdě na oranžovou jsem použil v kontextu doby, kdy bylo podle mého názoru jen velmi málo lidí, kteří se nějakým způsobem nesnažili přizpůsobit a aktivně bojovali proti tehdejším poměrům. Samozřejmě přepisy odposlechů, které se objevily v médiích, nikdy nesmažu a s jejich obsahem musím žít. Realita je nicméně taková, že jsem se ničeho nedopustil, nebyl jsem obviněn, nebyl jsem odsouzen. Byl jsem jednou podat svědeckou výpověď,“ řekl Nezmar.

V policejních odposleších se ocitl coby sportovní ředitel Slavie, kterého v Edenu dělal od prosince 2017 do léta 2020, ve kterých komunikoval s Romanem Berbrem či Romanem Rogozem. V nich například Berbr po Slavii požaduje prostřednictvím Nezmara urovnání podezřelého finančního závazku. „My dlužíme,“ říká v nich Nezmar. Podezřelá je i jeho komunikace s Rogozem ohledně rozhodčích. Nyní jeho výroky v době působení ve Slavii bude řešit etická komise znovu.

Jan Eisenreich, předseda Etické komise FAČR

„Etická komise dnes zahájila disciplinární řízení s panem Janem Nezmarem, který v minulých týdnech vstoupil dobrovolně zpět do fotbalové asociace. Etická komise tak nad ním získala pravomoc a mohla s ním zahájit disciplinární řízení. To se týká dvou skutků. Jednak je to podezření na ovlivnění zápasu mezi Slavií a Olomoucí, který se hrál 27. 4. 2019 a jednak je to podezření na ovlivnění celé soutěže, které se týkal ten tolik diskutovaný peněžní obnos ve výši jednoho milionu, který měl mít slíbený Roman Berbr. To jsou dva skutky, které potřebuje etická komise prošetřit, a proto zahájila disciplinární řízení s panem Janem Nezmarem. Dále v návaznosti na tento případ, protože pan Nezmar byl v té době funkcionářem SK Slavia Praha, tak pro oba stejné skutky zahájila etická komise disciplinární řízení i s členským klubem SK Slavia Praha. Samotné zahájení řízení etickou komisí neznamená automaticky potvrzení viny či trestu. Znamená to, že jsme pojali důvodné podezření, že byl disciplinární delikt spáchán a potřebujeme ho prošetřit. Čili nyní začínáme disciplinární delikt prošetřovat, budeme si zvát svědky, budeme si předvolávat obviněné a teprve poté vydáme nějaké pravomocné rozhodnutí.“

Reklama