Hlavní obsah

Tvrdá komise! Tresty pro chybující sudí jsou jasné. Proč hlavní po duelu nemluvil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chybující sudí ze zápasu Slavia - Zlín se na scéně první fotbalové ligy hned tak neukážou. Komise rozhodčích FAČR v pondělí dopoledne zveřejnila tresty za nevydařený výkon, kdy se středem pozornosti stal okamžik z 59. minuty, kdy hostující Martin Cedidla nebyl vyloučen po ostrém zákroku na Ewertona. Výkon celého týmu arbitrů vyhodnotila komise jako neuspokojivý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Dalibor Černý během utkání 2. kola Fortuna ligy mezi SK Slavia Praha a FC Trinity Zlín.

Článek

Rozhodčí podle komuniké nedodrželi jednu z priorit komise – ochranu zdraví hráčů.

"Rozhodčí Dalibor Černý nebude do konce září 2022 nasazován na utkání F:L. VAR Vít Ondráš má omezeny delegace na všechna utkání do konce podzimní části. U ostatních členů týmu rozhodčích to bude zohledněno v nominacích na další kola F:L a F:NL," oznámila komise.

Pro upřesnění. Černý si tak první ligu nezapíská minimálně sedm kol, po trestu může být poprvé nasazen po reprezentační pauze v 10. kole. Podle komise patřil talentovaný hlavní sudí k nejlepším v minulé ligové sezoně, v níž po jednom startu z ročníku 2020/21 odřídil 22 duelů. Pro Ondráše, který zatím coby videorozhodčí asistoval u 36 zápasů nejvyšší soutěže a dvou utkání baráže, podzimní část skončila.

Tresty se nevyhnou ani dalším sudím z nedělního utkání. Asistenty byli Petr Caletka a Marek Podaný, čtvrtým rozhodčím Vít Zaoral a asistentem videorozhodčího Jaroslav Kubr.

"U ostatních členů týmu rozhodčích to bude zohledněno v nominacích na další kola první a druhé ligy," uvedla komise.

Černý zlínskému bekovi udělil jen žlutou kartu a videorozhodčí Ondráš mu nedoporučil přezkoumat faul ze záznamu. Ewerton musel po zákroku střídat. Černý za protesty udělil Trpišovskému a jednomu z jeho asistentů Zdeňku Houšteckému žlutou kartu. Cedidla se po utkání za faul omluvil.

Červenou kartu dostali Zlínští až v 70. minutě, kdy byl po druhém napomenutí vyloučen kapitán Václav Procházka. Pražané v závěru využili přesilovku k dvěma gólům a nad outsiderem zvítězili 4:1.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský si stěžoval na hned několik podle něj nedostatečně potrestaných tvrdých zákroků.

O ochraně zdraví hráčů se na sítích po utkání zmiňoval šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Uvedl, že je v české lize sice deklarovaná jako priorita, ve skutecnosti jde podle něj ovšem jen o prázdnou frázi.

Komise odmítla, že by se Černý nechtěl k zápasu po jeho skončení vyjádřit. "Dle vyjádření rozhodčího není pravda, že by odmítl po utkání poskytnout rozhovor pro média. Naopak účast na rozhovoru potvrdil a požádal, aby jej přišel někdo z organizačního týmu vyzvednout v kabině rozhodčích a doprovodil jej na rozhovor. Nikdo pro něj nepřišel, zřejmě tedy došlo k nějakému nedorozumění v organizaci rozhovoru," sdělila komise.

Jsou podle vás tresty pro rozhodčí přiměřené?
Ano
33,3 %
Ne
66,7 %
Celkem hlasovalo 2028 čtenářů.

Reklama