Hlavní obsah

Tvrdé jádro fanoušků Budějovic pokračuje v bojkotu, kotel zůstane prázdný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový fotbalový rok, staré pořádky. Až se v sobotu odpoledne v Českých Budějovicích rozehraje jarní Fortuna liga, během zápasu s Baníkem bude kotel skalních fanoušků Dynama znovu prázdný. Trvá bojkot, který začal už na konci podzimu. „Je nemyslitelné chodit aktivně tento cirkus podporovat,“ píše se na facebookové stránce Dynamofans. Příznivcům posledního týmu ligy vadí jediný člověk.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Fanoušci Českých Budějovic na poslední ligový zápas Dynama v loňském roce na Bohemians vyrazili s transparentem namířeným proti majiteli klubu Vladimíru Koubkovi. Kvůli němu chtějí dál bojkotovat domácí utkání.

Článek

„Fanoušci nám budou chybět, bez kotle se hraje hůř. Na druhou stranu, případné nadávky a negativní atmosféra by hráčům nepomohly,“ říká Ivo Táborský, manažer áčka Dynama. Někdejší budějovický útočník má na starosti mimo jiné komunikaci s fanoušky, ovšem během zimní pauzy tuhle položku skoro nemusel řešit: „Zástupci tvrdého jádra mají svůj názor na směřování klubu a trvají na něm.“

Na směřování klubu – a nepopulárního bosse Vladimíra Koubka, dodejme ještě. U fanoušků má dost vroubků: za Koubkovy éry z klubu odešlo několik patriotů, namátkou David Horejš, Tomáš Sivok, Jaroslav Drobný či Martin Vozábal. A třeba tiskových mluvčích se během necelých tří let vystřídalo pět, což je v porovnání s ostatními ligovými adresami nezvykle vysoké číslo.

„Z důvodu pokračování amatérského vedení klubu majitelem Koubkem, které má pro celé Dynamo fatální následky, není možné se na tribuny vrátit,“ píše se na zmíněné stránce na Facebooku. „Prosíme všechny fanoušky o zvážení své návštěvy Střeleckého ostrova během následujících utkání.“

Sektor pro nejvášnivější fandy Dynama byl opuštěný už během poslední podzimní domácí partie s Hradcem Králové (0:2), tenkrát podle oficiálního údaje přišlo jen 783 diváků. Pro ilustraci: Budějovice mají pátou nejnižší návštěvnost v lize, podzimní průměr se zastavil na cifře 3089.

Pokud si prosincové dění v Budějovicích nevybavujete, tady je krátké připomenutí: kotel zavřel sám klub jako trest za výtržnosti během předchozího duelu v Plzni (0:5), kde fanoušci házeli na trávník dýmovnice. V návaznosti na jednozápasový flastr od klubu tvrdé jádro vyhlásilo bojkot, který se protáhne i do jarní části.

Právník a podnikatel Koubek, jenž má v Dynamu majoritu od května 2021, se snaží klub prodat. Zatím marně, rád by to stihl během jara. Připomeňme, že Budějovice jsou ve složité finanční situaci: dlužné výplaty za listopad a prosinec začaly přitékat na účty až tento týden. Na jihu se jede v úsporném režimu, v zimě přišla zatím jediná posila. I přesto se v přípravě dařilo, Dynamo ani jednou neprohrálo a z týmu navenek čiší odhodlání. Koubkovy pocity můžete jen věštit, na středeční předligovou tiskovku nepřišel.

„Vydržme, buďme soudržní a tím, že zůstaneme doma, ukažme názor na současnou situaci v klubu. Nebude to trvat navždy, jednou se ho (Koubka) zbavíme,“ vzkazují Dynamofans.

„Jejich postoj vůči klubu je daný: za stávajících okolností se s vámi nechceme setkat ani bavit. Těžko se s tím něco dělá,“ vykládá Táborský. „Ovšem věřím, že když tým bude šlapat a hned na začátku nasbíráme nějaké body, mohlo by to prolomit barikádu, přivést fanoušky zpátky na stadion a společně bychom mohli zachránit ligu.“ Je tenhle scénář reálný? Ukáže se v příštích týdnech.

Reklama