Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kdo sestoupí? Bomba tiká v Budějovicích. Půjdou proti všemu a všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mela o udržení ve fotbalové lize bude napínavá. Nebo ne? Vše nasvědčuje, že přímý sesun čeká České Budějovice, které před jarem trčí na dně tabulky.

Foto: S využitím ČTK

Fotbalisty Českých Budějovic čeká velmi náročné jaro

Článek

Kromě bodů to potvrzují i názory expertů v anketě Sport.cz. „Jsem Jihočech a Dynamu fandím, ale nelíbí se mi, co se tam děje. Negativních věcí se v klubu sešlo až moc,“ řekne nejlepší střelec reprezentační historie Jan Koller.

„Velká nejistota ničemu nepomáhá,“ připojuje trenér Příbrami Karel Krejčí. „Kvůli kombinaci mnoha problémů je Dynamo hlavním adeptem na sestup. Zachránit by ho mohla snad jen rychlá změna majitele,“ dodá zase někdejší reprezentant Jan Rajnoch.

Temné vyhlídky nepodporuje jen aktuální postavení Jihočechů v tabulce, kdy na nejbližšího soupeře ztrácí tři body a mají odehráno o zápas víc než oni.

Klub ze Střeleckého ostrova svírá ekonomická nejistota, majitel Vladimír Koubek zatím marně hledá vhodného kupce. Členy ligového áčka rozptylují problémy se zpožděnými a zatím jen částečně příchozími výplatami.

Do Budějovic ani nepřišla pořádná posila, mužstvo naopak v pauze opustil křídelník Quadri Adediran, který umí udělat rozdíl. Zázračný a rychlý nástup bohatého mecenáše, který by dění v klubu uklidnil, a ještě stihl v přestupním termínu (končí 22. února) přivést kvalitní hráče, je sci-fi.

Atmosféra rozkladu a podzimní turbulence přetrvávají. „Jsme veřejností i ligou odsouzení k zániku, ale věřím, že to tak nedopadne,“ věří sportovní ředitel klubu Milan Čadek. Dynamo jde proti všemu a všem.

Aktuální situace v Dynamu České Budějovice. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Současná situace může ligový tým sežrat, nebo vybudit. Všichni, kdo jsou na soupisce nebo lavičce Budějovic, hrají i za svoje triko. To je nejpádnější argument proto, proč se nikdo na nic pod tíhou všelijakých okolností a nejistoty nevykašle.

Zárukou bojovného naladění mají být lidé, již mají ke klubu silný vztah. Ať už jde o kapitána Lukáše Havla, nebo exreprezentačního útočníka Zdeňka Ondráška. Do stejné kategorie patří i trenéři Jiří Lerch s Jiřím Kladrubským. Nešťastně působí, že byli původně označováni jako dočasné řešení. Ale ve zmatečné situaci se na jih Čech nikdo nehrnul.

Černobílí nejdou do jara se silnými kartami. Šlamastyka, v níž se Dynamo patlá, je pro silné nátury. Kromě patriotismu a odhodlání se může chytit dalších maličkostí. Přípravu projelo mužstvo bez porážky, byť ta může být zkreslující. Všeobecné odepisování může Lerchově partě rozvázat nohy. Protivníci mohou Jihočechy podcenit. Kdo ví. Situace v klubu pod Černou věží je ale prostě divná.

Na druhou stranu se nemusí rapidně zlepšit. Pro odvrácení přímého sestupu stačí, když pod sebe stlačí jeden ligový tým. Čtrnáctý a patnáctý celek jde do baráže, kde ale ligové výběry zatím vždy uspěly.

Vyvstává otázka, koho Dynamo musí dostat pod sebe. Konkurence zůstává bdělá.

Zlín chce udržet progres pod koučem Bronislavem Červenkou, ze Sparty si zapůjčil vytouženého útočníka Tomáše Schánělce. Karvinský kouč Juraj Jarábek by si asi taky přál lepší vytunění kádru, ale jinak je ve slezském klubu docela klid. Emoce opadly i v Pardubicích, po vyjasňujících pohovorech pokračuje trenér Radoslav Kováč a jede se dál.

Všichni podstoupí zkoušku mentální odolnosti. Nejvíc v Budějovicích, kde tiká bomba. Je dost času ji přehodit jinam, ale nyní jsou zkáze nejblíž.

Reklama