Hlavní obsah

Tvrdík zašel po porážce v Budějovicích do kabiny. Mně i ostatním to pomohlo, tvrdí kapitán Slavie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřesvědčivé výkony na hřištích soupeřů, především pak nečekaná poslední porážka 0:1 v Českých Budějovicích po matném představení vyburcovala šéfa fotbalové Slavie Jaroslava Tvrdíka k činům. V úterý zašel do kabiny a měl k týmu řeč. „Ale byl to rozhovor v pozitivním duchu,“ ujistil nejvyšší muž kolosu z Edenu, že hromy a blesky nepouštěl. „Všichni teď uděláme vše pro vítězství s Plzní,“ dodal Tvrdík na setkání před ligovým šlágrem, na němž vedle něj seděli i kapitáni obou rivalů, tedy Tomáš Holeš a Lukáš Hejda.

Foto: SK Slavia Praha

Šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík na setkání s novináři před zápasem s Plzní.

Článek

Tvrdík chtěl svým výstupem družinu trenéra Jindřicha Trpišovského hlavně motivovat. „Není běžné, že by chodil před každým tréninkem do kabiny. Ale když přijde, víte, že se něco stalo. Ovšem bylo to nastaveno motivačně, myslím, že mně i ostatním to pomohlo. Nebylo to nadávání, mluvilo se pozitivně," nastínil Holeš, co se dělo.

„Připomněl jsem hráčům, co je Slavie, kdo ji založil, jakou má historii a jaké máme fanoušky. Apeloval jsem, aby ve venkovních zápasech náš tým v sobě našel ještě víc bojovnosti, srdce. Nemůže se nám stávat, abychom naše fanoušky zklamávali způsobem jako v Budějovicích nebo Teplicích," vylíčil Tvrdík s odkazem na poslední dvě utkání na cizích stadionech, kde sešívaní uklohnili jen bod v Teplicích. „Ale na tréninky chodím často, jen ne vždy mluvím," doplnil v odlehčeném duchu předseda představenstva Slavie.

Venkovní zápasy představují pro Slavii problém, mimo Eden jí chybí drajv, odolnost, zvládání osobních soubojů. „Utkání venku jsou pro nás důležité téma, řešili jsme ho, ještě řešit budeme, ale nyní jsme ho odložili. Teď se připravujeme čistě na Plzeň. Víme, že doma jsme silní," zdůraznil Holeš. Červenobílí na domácí půdě v probíhající sezoně všechna ligová utkání vyhráli.

Fotbalová Sparta je zpátky ve hře o titul? Expert věří Slavii, příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Pečlivější příprava po facce v Budějovicích ale neprobíhá. „Potřebujeme se v tom nebabrat. Chceme to vzít trošičku jednodušeji, aby toho hráči, kteří u nás nejsou tak dlouho a nemají v sobě ještě úplně zažité automatismy, neměli plnou hlavu. Je potřeba, aby ji měli čistější. Zkusíme trošičku jiný způsob přípravy než na Budějovice," poodkryl slávistický kapitán něco z tréninkového plánu.

Uvědomuje si, že on z pozice lídra a zkušeného borce musí nováčkům a mladším spoluhráčům pomoct, mluvit s nimi, vysvětlovat jim určité věci. „Je to tak. Jsou tu noví hráči a po nezdarech jako v Budějovicích jsou psychicky dole. Pak je na nás zkušenějších hráčích, abychom za nimi přišli, povzbudili je, aby se oklepali a byli připravení na další zápas. Tlak ve Slavii je prostě velký, ne každý ho zvládá dobře. Je potřeba s kluky mluvit," přiznal reprezentační záložník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš v akci během zápasu se Slováckem, za ním je útočník Filip Vecheta.

Na střet s Plzní se těší. „Velké zápasy mám rád. Bude vyprodáno. Domácí prostředí nám pomáhá, abychom byli v pohodě," navnadil se Holeš. Ale klíčovým zápasem v boji o titul nadcházející střet s Plzní podle něj není.

„Kdybychom pak nevyhráli v Liberci, tak nám případné tři body proti Plzni nebudou tolik platné. Je potřeba výhry a kvalitu pořád potvrzovat. Ale víme, že Plzni můžeme odskočit, zároveň vnímáme, že se k nám dotáhla Sparta," probral se devětadvacetiletý defenzivní univerzál situací na špičce ligy. Sešívaní mají v čele tabulky náskok bodu na Plzeň a dvou na Spartu.

Reklama