Hlavní obsah

U bookmakerů vede Slavia, sázkaře ale láká kurz na Spartu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povzbuzeni úspěšným vstupem do Evropské ligy jdou fotbalisté Slavie i Sparty do nedělního derby. Sešívaní porazili v Ženevě v duelu dvou vicemistrů Servette, když se prosadili Masopust a Ogbu. Letenští zase zvládli domácí zápas s Arisem Limassol (3:2). Dvěma góly se blýskl kapitán Krejčí, třetí gól přidal Vitík. Utkání v Edenu může určit podobu dalšího průběhu sezony, vítěz 308. derby půjde do vedení v tabulce.

Téma derby, taktika Slavie a Sparty, v pořadu Přímák na Sport.czVideo: Sport.cz

 
Článek

Oba celky jsou na tom po osmi kolech bodově nastejno, ztratily shodně dva body za remízy na severu Čech - Sparta v Teplicích a Slavia v Jablonci.

Čtvrteční premiéra Evropské ligy ukázala vyspělost rivalů. Ačkoliv šlo o důležitý vstup do skupinové fáze, trenéři obou S šetřili řadu hráčů na derby.

„Slavia je silná dlouhodobě, Sparta krátkodobě. Pro fanoušky je to fantastické, oba soupeři mají formu. Derby je ovšem jedinečné, specifické. Slavia hraje doma, takže věřím, že je favoritem. Bude útočit, Sparta bude hrát na dobrý výsledek,“ očekává kovaný slávista Pavel Kuka.

V Edenu by chtěl mít MMA zápas, zatím tam občas chodí na ty fotbalové. Karlos Vémola tipuje výsledek nedělního derbyVideo: Sport.cz

„Atmosféra bude vypjatá, tak jako v poslední době vždycky. Slavia má Spartě co vracet, doma si půjde za svým,“ věří internacionál.

Ač Slavia není v dosavadním průběhu sezony tak produktivní, dosud vstřelila o 8 gólů méně než Sparta, je ve vzájemném střetnutí v očích bookmakerů mírným favoritem. Na výhru sešívaných je vypsán kurz 1,94:1, na Spartu 3, 87:1 a na remízu 3,72:1.

Na první dobrou se derby zdá být zápasem na remízu. Kurz na výhru Sparty je o dost vyšší než na Slavii, a mnohým sázkařům se zdá velice výhodný. Téměř 60 % sázek u Tipsportu tak míří na výhru Sparty. „Vypsané kurzy jsou vždycky rizikem nás bookmakerů, a před derby jsme se rozhodli favorizovat Slavii. Je doma dlouhodobě téměř neomylná, tam vidíme její sílu a kurzovou převahu, přestože Sparta hraje teď skvěle,“ vysvětluje Petr Urbanec z Tipsportu.

Derby bude pro fanoušky zajímavé, věří Brian Priske. Už ví, jak poskládá útočnou trojici? Video: Sport.cz

Celkově se podle něj na derby tolik nevsadí. Objem sázek se určitě nevyrovná jiným víkendovým duelům jako např. Bayern Mnichov - Bochum nebo Manchester City - Nottingham Forrest. Tedy ligová setkání velkých favoritů proti velkým outsiderům, kde lze hledat určitou jistotu výhry.

„Výhodu zaplněného Edenu bude mít Slavia, což může být jeden z klíčových faktorů. Kouč Trpišovský šel směrem k derby do velkého rizika, ve čtvrtek v Ženevě nasadil řadu hráčů z lavičky, aby pošetřil síly Jurečky, Juráska, Provoda, Zafeirise nebo Chytila. Základní sestava tak bude v neděli hodně obměněná proti čtvrtku, hráči by ale měli mít dostatek energie,“ říká Roman Kovařík, expert sázkové kanceláře Fortuna.

„Slavia v posledních derby byla herně lepší, ale vždy se nevyvarovala zbytečných chyb. Domácí se každopádně mohou konečně spolehnout na gólmana. Mandous vychytal dvě nuly v řadě, nasazení Koláře nedává smysl,“ poukazuje Kovařík.

„Sparta se na podzim proti loňsku výkonnostně zvedla a měla by být Slavii důstojnějším soupeřem než v posledním derby na Letné, kde sice vyhrála, ale pouze bránila (17 % držení míče) a měla spíše štěstí, než že by šlo o mistrný plán. Hosté jsou nejproduktivnějším týmem soutěže, směrem dopředu má tým více možností, jak hrát. Sparta bude mít výškovou převahu, při ofenzivních standardkách je nesmírně silná, kouč Priske se bude ale muset s velkou pravděpodobností obejít bez svého špílmachra Kairinena, což je klíčová ztráta,“ připomíná expert zranění z duelu s Arisem.

Kuchta nemá body, ale je pro Spartu důležitý. Příspěvěk z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„Dánský stratég tak bude muset poslat do hry tandem Sadílek - Laci, případně Pavelku. Patrně nejvýhodnější možností by pak bylo posunutí Krejčího do středové formace, na stoperu totiž čas od času vytváří šílené hrubky, dvě obdržené branky proti Arisu jdou jednoznačně na jeho vrub. Podobný přesun by navíc mohl Trpišovského zaskočit, Sparta má přitom vzadu adekvátní možnosti. Slavia je v domácím prostředí papírovým favoritem a alespoň nejtěsnějším rozdílem zvítězí. Střelecké trápení protrhne Jurečka,“ myslí si Kovařík.

U Fortuny směřuje na výhru Slavie přibližně 55 % sázek, na výhru Letenských 31 % a na remízu 14 %.

Naopak Chance přijala na Spartu 58 % náběrů a na Slavii 28 %. Očekává se však bitva bez velkého favorita, takzvaně padesát na padesát. „Oba týmy mají skvělou formu. Jako kurzový favorit jdou do zápasu sešívaní. Velkou roli v tom hraje domácí prostředí, ale Spartu rozhodně nelze podceňovat. Její síla dopředu je obdivuhodná a nebude chtít ukázat žádnou únavu. Často se sází na více než dva góly v zápase s kurzem 1,25:1, na to, že dá každý tým 1 a více gólů v kurzu 1,61:1,“ říká Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Reklama