Hlavní obsah

Poslední tým ligy sáhl ke změně. Nikl končí, Zápotočný zůstává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přece jen dochází ke změně. Poslední celek Fortuna ligy se ke konci reprezentační přestávky rozhodl sáhnout do realizačního týmu, na jihu Čech už nebude pokračovat trenér Marek Nikl, který mužstvo vedl společně s Tomášem Zápotočným. Druhý jmenovaný v Dynamu zůstává.

Foto: SK Dynamo České Budějovice

Tomáš Zápotočný (v popředí) a Marek Nikl na tréninku fotbalistů Českých Budějovic.

Článek

„Domluvil jsem se s vedením Dynama na ukončení smlouvy. Když se podíváte na tabulku, není to rozhodně pozitivní. Víc to komentovat nebudu,“ sdělil redakci Sport.cz Nikl. U mužstva jako hlavní kouč zůstává jen Tomáš Zápotočný, stejně tak asistenti Jiří Lerch a Jiří Kladrubský. „Markovi děkujeme za odvedenou práci a přejeme hodně úspěchů v jeho dalším působení,“ dodal ve čtvrtek klub na svých webových stránkách.

„Rozhodli jsme se tak pochopitelně kvůli neuspokojivým a neakceptovatelným výsledkům, realizační tým teď oficiálně dostává jednoho šéfa. Je to impulz a vzkaz do kabiny. Zároveň tím, že je realizační tým v zásadě jen redukován a upraven, zachováváme kontinuitu naší práce a doufáme v její zefektivnění,“ vysvětlil pro Sport.cz sportovní manažer Jan Podroužek.

O tom, že dojde ke změně, se mluvilo již delší dobu a opakovaně. Poprvé začátkem sezony, kdy Dynamo trápila tristní defenziva, České Budějovice za první čtyři kola inkasovaly hned 17 branek. „Správně patříme k hlupákům ligy. Není možné, abychom tolikrát inkasovali. Takový start ligy jsem v trenérské kariéře nezažil, hovoří se mi o tom těžko,“ říkal v polovině srpna po prohře 2:5 s Plzní Zápotočný.

Obrana se postupem zlepšila, ale začalo to drhnout v útoku. Jihočeši se v posledních čtyřech ligových duelech ani jednou neprosadili, nezískali jediný bod a po 15. kole, tedy po polovině základní části, se propadli na dno tabulky.

Po poslední domácí prohře s Teplicemi 0:1 bylo jasné, že atmosféra houstla. „Koubek ven!“ křičel po zápase ostrůvek fanoušků v budějovickém kotli směrem k majiteli klubu a předsedovi představenstva Vladimíru Koubkovi.

„Liga je přesně v polovině základní části, zápasů je ještě dost,“ uklidňoval Nikl. „Jsme zklamaní, ale ve čtvrtek budeme chtít postoupit přes Jablonec do čtvrtfinále MOL Cupu. Kdyby se to povedlo, vylepšili bychom si sebevědomí,“ věřil. Jenže nestalo se, Dynamo padlo a během reprezentační pauzy vedení sáhlo ke změně. Nikl už na lavičce pokračovat nebude.

Pozměněný realizační tým rozhodně nečeká lehká práce. České Budějovice navíc o víkendu cestují do Edenu, následně hostí Hradec Králové, jedou do Plzně a podzim zakončí na půdě Bohemians.

Velký rozruch vzbudila už kauza kolem záložníka Jakuba Hory. Budějovice konec jednoho z lídrů začátkem listopadu oficiálně nevysvětlily. Pikantní je, že 32letý mazák měl odejít už loni koncem léta, ale nakonec vydržel ještě víc než rok.

„Po posledním zápase Dynama přijal klub rozhodnutí, na jehož základě nebude součástí mužstva při následujících utkáních A-týmu Jakub Hora. Situace mezi ním a klubem se dále řeší a klub bude své fanoušky po ukončení jednání o výsledku informovat,“ napsalo Dynamo na svém webu.

Budějovice může nakopnout jeden zápas. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Jedná se o čtvrtou trenérskou změnu v tomto ročníku Fortuna ligy. V polovině září nahradil Václav Kotal v Hradci Králové Jozefa Webera, o chvíli později převzal po Tomáši Hejduškovi Karvinou Juraj Jarábek. Do realizačního týmu sáhl také Zlín, místo Pavla Vrby už je na lavičce Bronislav Červenka.

Reklama