Hlavní obsah

U gólu za pětadvacet vteřin. Tijani tlačil na Poulola. Hora svalů, směje se spoluhráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl to tah, který rozhodl a efekt přinesl fotbalové Slavii ještě rychleji než čtvrteční nástup Conrada Wallema ve třetím předkole Evropské ligy proti Dnipru, jenž skóroval po osmasedmdesáti vteřinách na hřišti. Útočník sešívaných Muhamed Tijani naskočil ve čtvrtém ligovém kole v Mladé Boleslavi do hry v 59. minutě a za pětadvacet vteřin otravoval v souboji Florenta Poulola tak vehementně, až si dal domácí hráč vlastní gól.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Muhamed Tijani a Mick van Buren se radují z branky

Článek

„Spíš to bylo štěstí, vyplynulo to ze situace. Spěchali jsme, chtěli jsme Tijaniho dostat už na ten roh, víme, že v pokutovém území je silný," líčil slávistický trenér Jindřich Trpišovský po výhře 1:0.

Hosté z Edenu se proti Středočechům v první půli složitě prosazovali, ale po přestávce přidávali na tempu. Lukáš Provod pak zahrál rohový kop, míč se k němu vrátil a levačkou poslal precizní centr do vápna. Tijani tlačil na Poulola, byl v klíčovém prostoru. „Je to dobře i pro jeho pocit, že pomohl týmu," vystihl Trpišovský.

„Já bych ho bránit nechtěl, v tréninku se mi to občas stane. Když na tréninku cvičíme standardní situace, on je často tím hráčem, který zakončuje nebo dává balon pryč z vápna. Je to hora svalů, v televizi to možná ani není tak vidět, jako je to v reálu," usmál se Provod.

Třiadvacetiletý Nigerijec se ve Slavii po letním příchodu z Baníku Ostrava za částku blížící se třiceti milionům korun stále aklimatizuje. V Českých Budějovicích odehrál čtrnáct minut, proti Zlínu devět. V Boleslav dostal k dispozici nejdelší časový úsek, zvládl ho obstojně. Minimálně dvakrát si za svou práci vysloužil potlesk od slávistických fanoušků, jednou z hranice vápna ještě vypálil, ale jeho pokus brankář Matouš Trmal v pohodě sebral.

„Pracuje na sobě, zvyklá si na nároky bez balonu a způsob hry. Chce ho plnit, ale když s tím neumí pracovat, tak se za pět minut zavzdušní. Je dobře, že chce běhat, ale je potřeba to dělat efektivně. Ne se za pět minut zničit a dostat se do kyslíkového dluhu. To se učí. Zvyká si na hráče okolo sebe i styl hry," popsal Trpišovský, jak probíhá Tijaniho adaptační proces.

„Myslím, že tenhle zápas byl přesně pro něj. Dostali jsme do nátlakové hry, drželi jsme balon a hlavně z naší levé strany jsme se dostávali do kvalitních situacích. Sázeli jsme také na to, že obránci soupeře se mu pak v šestnáctce musí věnovat. Ostatní hráči pak mají víc prostoru. Muhamed je hodný a ctižádostivý kluk. Je to s ním jako na houpačce. Někdy má den, kdy dělá vše skvěle, jindy se to od něj odráží. Jde o jeho sebevědomí, ale myslím, že pro nás může být velice prospěšný," dodal šéf slávistické lavičky.

Reklama