Hlavní obsah

VAR měl hrozivé procento chyb. Snažíme se to se zásahy nepřehánět, říká šéf českých rozhodčích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S trochou nadsázky pro něj platí totéž, co pro oheň: dobrý sluha, ale zlý pán. Video umí fotbalu pomoct a napravit fatální omyly sudích, ovšem také dokáže vyšponovat emoce na maximum. Přezkoumávání situací někdy nesnesitelně protahuje zápasy a sudí na obou stranách vysílačky občas bývají až příliš úzkostliví. „Víme o chybách a s videem pořád pracujeme. A nejen my v Česku,“ řekl šéf komise rozhodčích Libor Kovařík v pořadu Přímák na Sport.cz.

Libor Kovařík o (ne)fungování VAR. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Že už by VAR měl být za víc než šest let fungování v české Fortuna lize vychytaný? Kdepak, revoluční inovace v konzervativním fotbalovém prostředí pořád budí rozpaky. I v této sezoně. „Po skončení podzimu jsme si udělali poměrně detailní analýzu. Projeli jsme si všechny situace, které VAR vyhodnocoval, rozškatulkovali jsme si je a spočítali jsme úspěšnost intervencí. A výsledky jsme ukázali rozhodčím,“ popsal Kovařík.

Jedna oblast hned na první pohled vyčnívala. „Nebyli jsme spokojení s udělováním červených karet,“ prozradil Kovařík. „Bylo tam hrozivé procento chyb: buď VAR zavolal a neměl, nebo měl a nezavolal.“

Třaskavé téma se řešilo i na zimním soustředění rozhodčích na Tenerife. „Byli jsme tam hodně důslední a – teď to zaťukám – na jaře zatím nebyla jediná chyba VAR v souvislosti s červenou kartou,“ poznamenal Kovařík.

Jenže jsou tu jiné problémy, což přiznává i šéf českých sudích. „Fotbal přináší sporné situace a dochází k chybám. Někdo, kdo má rád jednoduchý přístup ke všemu, hned křičí: Na co je tam ten VAR?“ vykládal Kovařík.

Na co je tam tedy ten VAR? „Snažíme se, aby se to s intervencemi nepřehánělo a rozhodčí od videa nezasahoval do každého kontaktu. Jinak se z toho nevymotáme. Těžko se to lidem vysvětluje, ale jde o to, abychom video nepoužívali moc. Působíme na rozhodčí, ať nevstupují do věcí, které jsou 50 na 50, jenže i teď na jaře se staly minimálně dvě situace, kdy do toho VAR šel špatně,“ přiblížil Kovařík.

„Byl jsem na semináři UEFA, kde se tohle téma hodně rozebíralo. Zaznělo tam, že jsme jako rozhodčí selhali v tom, že jsme vyvolali moc vysoká očekávání. Že všichni vnímali VAR tak, že spasí svět – a bude stoprocentní spravedlnost,“ vyprávěl Kovařík. „Původní myšlenka byla odstranit černobílé hrubé chyby, když někdo simuloval nebo udělal brutální zákrok. Ovšem pod tlakem veřejnosti a médií se to postupně rozplizlo do stavu, že se zkoumá každá situace a dává se do toho hodně subjektivity, což je špatně.“

Kontroverzní momenty se nenajdou jen v Česku, zásahy videorozhodčích dokážou rozpálit i Premier League či bundesligu. „Trápí se s tím v celém světě a jde se trochu ode zdi ke zdi. Nejdřív se řešila jen zjevná pochybení a pak se pod tlakem začalo řešit úplně všechno, ovšem ani jedno není správná cesta,“ zdůraznil Kovařík. „Mělo by se najít něco rozumného, aby to fotbalu pomáhalo.“

Reklama