Hlavní obsah

PŘÍMÁK: VAR a červené? Bylo hodně chyb, na jaře je vše správně, říká šéf rozhodčích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý týden jeho podřízení, tedy čeští fotbaloví rozhodčí v první a druhé lize, bojují o důvěru celého cechu. Mnoho jejich verdiktů se pitvá. „Věřím jim. Kdybych jim nevěřil, tak tam nejsou. Mám ale už i nějaký věk, takže vím, že dávat úplně za každého ruku do ohně by bylo naivní,“ říká předseda komise rozhodčích Libor Kovařík v pořadu Přímák na Sport.cz.

Přímák s Liborem KovaříkemVideo: Sport.cz

 
Článek

Otázka důvěry ve vztahu k sudím dlouhodobě rezonuje. Dal by za ně jejich šéf ruku do ohně? „To je hodně těžká otázka. Já dám ruku do ohně za Tondu Kordulu a další členy komise rozhodčích. Dám ruku do ohně za Petru Zemanovou, což je sekretářka komise rozhodčích. Ale máme pod sebou zhruba sedmdesát rozhodčích a pětadvacet delegátů. Všechny osobně neznám tak důkladně, což ani nejde, abych za ně mohl dát ruku do ohně,“ odpovídá Kovařík.

Jeho pracovní týden začíná v pondělí zasedáním komise rozhodčích, kdy s kolegy zevrubně rozebírají všechna utkání dvou nejvyšších soutěží i aktuální formu jednotlivých arbitrů. Pak tvoří delegace na víkendová kola a připravují podklady na pravidelný čtvrteční seminář s rozhodčími. Od pátku do neděle navštěvuje a sleduje zápasy Fortuna liga a Fortuna národní ligy.

Po podzimu si Kovaříkova komise udělala například důkladnou analýzu verdiktů VAR. „Vzali jsme všechny situace, které VAR vyhodnocoval. Spočítali jsme si, kdo měl kolik správných intervencí, kolik chyb, udělali jsme procentuální úspěšnost. Rozhodčím jsme to ukázali, v některých oblastech jsme nebyli spokojení,“ tvrdí Kovařík.

Výhrady měl šéf sudích a jeho spolupracovníci při posuzování zákroků na červenou kartu. „Podle mě bylo hrozné procento chyb. Buď VAR sudí zavolal a neměl, nebo nezavolal a měl. To byla jedna z věcí, na kterou jsme se na zimním soustředění na Tenerife zaměřili. Byli jsme hodně důslední a zaťukám to, na jaře zatím nebyla jediná chyba ohledně červené karty a VAR,“ zmiňuje muž, který jako rozhodčí odřídil v lize 197 utkání.

Ví, že jsou jiné problémy. „Třeba při pokutových kopech k některým chybám došlo. Staly se podle nás minimálně dvě situace, kdy do toho VAR šel, a za nás to bylo špatně. Snažíme se, a je to podle mě velmi důležité, aby se to s intervencemi nepřehánělo. Aby VAR nechodil do každého kontaktu. Vím, že se lidem špatně vysvětluje, proč do některé situace VAR nešel. Ale nemůže toho být moc,“ říká Kovařík.

Reputaci sudích v zimní pauze nepomohla vylepšit aférka ze zmíněného soustředění na Tenerife. Několik rozhodčích popíjelo v jeden večer pivo a dělalo na hotelu hluk, na což si další hosté stěžovali. I podle reakce komise rozhodčích pak jeden ze sudích snědl sendviče, které byly připravené pro jiné hosty, již měli v noci na hotel dorazit.

Kovařík se k celému incidentu vrátil. „Podle mě to bylo neskutečně přifouklé. Spousta informací, které se objevily v médiích, nebyla pravda. Stalo se to první den, který jsme tam byli celý, po fyzických prověrkách. Kluci si dali zřejmě pivo na balkoně, byli hlasití. Hotel byl v tu dobu plný seniorů. Nedivím se jim, že si stěžovali. Vadilo mi to, rozhodčím jsme to řekli poměrně důrazně,“ vypráví Kovařík.

Vadí mu, jaký obraz tahle událost na rozhodčí vrhla. „Nebylo to tak, že by se na tom semináři flámovalo. Splnili jsme tam vše, co jsme chtěli. Nestalo se, že by někdo přišel na trénink nebo přednášku o minutu pozdě nebo že by nebyl v kondici. Mrzelo mě, že se z toho udělala aféra, že seminář byl k ničemu a že se tam rozhodčí jeli opíjet. To není pravda. Obecně musím kluky pochválit za to, jak se tam chovali a jak ke všemu přistoupili. Tohle byla ale chyba, která jde za mnou,“ říká Kovařík.

V novém díle pořadu Přímák mluví i o penězích pro české sudích, jejich náborech nebo o pozici tuzemských arbitrů v Evropě.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama