Hlavní obsah

Velká ryba v síti Liberce! Kováč zavolal Štajnerovi a posílil mistra

Radek MalinaSport.czPrávo

Bronzový medailista z mistrovství Evropy Radoslav Kováč se na osmnáct měsíců upsal Slovanu Liberec. Třiatřicetiletý fotbalový univerzál působil naposledy v Basileji, kde měl smlouvu do června 2013, ale protože byl už dlouho pouze mezi náhradníky, dohodl se se švýcarským klubem na jejím předčasném ukončení. Rodák ze Šumperka je prvním velkým úlovkem libereckého nového manažera Severočechů Jana Nezmara, který na začátku prosince ukončil kariéru.

Foto: Sport.cz

Radoslav Kováč ještě v dresu West Hamu v utkání Premier League proti Wolverhamptonu

Článek

„Měl jsem sice ještě platnou smlouvu v Basileji, ale už jsem moc chtěl znovu hrát," říká Radoslav Kováč, který byl členem českého týmu na mistrovství Evropy 2004, kde slavil pod Karlem Brücknerem bronz.

Od roku 2005 putoval po Evropě. Z pražské Sparty tehdy odešel do Spartaku Moskva. Po čtyřech letech v ruské metropoli přestoupil na dva roky do Londýna, kde oblékal dres West Hamu United. Od července 2011 působil ve Basileji, s kterou letos v létě slavil triumf ve švýcarské lize i tamním poháru.

Nezmar: Kabina charakterního hráče jako je Radek potřebuje

„První kontakt s Radkem proběhl před třemi týdny. Měl velkou chuť do Liberce přestoupit, dokonce sám se svojí agenturou vyjednal podmínky ukončení kontraktu ve Švýcarsku. Je to hráč s velkým charakterem, kterého našeho kabina nesmírně potřebuje," libuje si severočeský manažer Jan Nezmar. Právě na jeho pozici přichází Kováč, který v kariéře nastupoval na postu stopera či defenzivního záložníka.

Bývalý hráč národního týmu, který v reprezentaci skončil v roce 2009, smlouvu v Liberci podepsal na rok a půl. „Musím Radkovi složit poklonu, protože své požadavky přizpůsobil libereckým poměrům. Už mluvil s trenérem Šilhavým a já věřím, že už od třetího lednového dne při zahájení přípravy budou velkou posilou," prohlásil Nezmar.

Přestup konzultoval se Štajnerem

Velmi důležitou roli při Kováčově rozhodnutí sehrála i přítomnost záložníka Jiřího Štajnera v kádru Severočechů. Se zkušeným matadorem čerstvá posila Liberce zažila mnoho reprezentačních srazů, společně byli i na mistrovství světa 2006 v Německu.  „Jednání s manažerem Honzou Nezmarem i trenérem Šilhavým na mě udělalo velice pozitivní dojem," popisuje třiatřicetiletý rodák ze Šumperku. „Přestup do Liberce jsem navíc konzultoval i s Jirkou Štajnerem a všechny informace mě jen utvrdily, že se vydávám správným směrem. Jsem přesvědčený, že mám před sebou ještě několik úspěšných sezón," vypráví borec, který s vrcholovým fotbalem začínal v Olomouci.

„Domníváme se, že spojení Radka a Slovanu Liberec dává oboustranně smysl. Pro hráče je to dobrá volba klubu, který mu bude ve všech směrech vyhovovat. Vedle svých hráčských schopností může navíc příznivě ovlivňovat i řadu mladých talentovaných hráčů, kterými Slovan disponuje," doplnil k přestupu Roman Brulík z agentury Sport Invest, která hráče zastupuje.

„Musím říct, že na spolupráci s Radkem Kováčem se nesmírně těšíme. Věřím, v jeho charakter, který ukázal už při přestupových jednáních," rozplývá se Nezmar, který má v plánu získat pro svůj tým do startu přípravy ještě několik nových tváří.

Reklama