Hlavní obsah

Velký comeback. Provod se vrátil po 315 dnech a už si bral míč na penaltu, kterou zrušilo video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Slavia vítá zpátky na hřišti velkého maroda. Proti Českým Budějovicím nastoupil v základní sestavě záložník Lukáš Provod, jenž hrál po 315 dnech. Tehdy 9. května loňského roku si nešťastně v Olomouci přetrhl přední zkřížený vaz v pravém koleni, rekonvalescenci zvládl a je fit. „Trvalo to asi déle, než jsem sám čekal. Ale jsem šťastný,“ líčil Provod po výhře 1:0 nad Jihočechy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva Matěj Valenta z Českých Budějovic a Lukáš Provod ze Slavie.

Článek
Fotogalerie

Slávistický trenér Jindřich Trpišovský sliboval už ve středu před odvetou osmifinále Konferenční ligy proti Linci, že v neděli by měl přijít vytoužený návrat jednoho z hráčů. Nebylo těžké si domyslet, že jde o Lukáše Provoda, však zhruba na půlku března kouč červenobílých jeho comeback odhadoval už v minulých týdnech. „A posledních čtrnáct dní už jsem na něm ležel, aby se vrátil. Potřebovali jsme ho," upozornil Trpišovský.

Provod nastoupil hned v základní sestavě proti Českým Budějovicím, které sešívaní udolali 1:0. „Rozhodli jsme se ve čtvrtek večer po odvetě s Lincem. Lukáš souhlasil. Myslím, že to pro něj bylo lepší, když věděl, že jde hrát a mohl se připravit, než aby naskakoval do hry v průběhu utkání a za nejasného stavu," popisoval své uvažování velitel červenobílé lavičky.

Navrátilec měl chuť, zapojoval se do hry. Už ve 12. minutě si bral míč, že bude kopat penaltu. Tu však sudí Miroslav Zelinka po konzultaci s kolegy od videa zrušil, protože Budějovičtí hráli rukou před vápnem. „Byl jsem psaný a Olie (Olayinka) mi řekl, ať jdu. Pak přišlo dlouhé čekání a nakonec zrušení penalty. Škoda, určitě bych dal gól," culil se Provod.

Na place vydržel 68 minut, osm minut před střídáním byl blízko dobré palebné pozici, míč ale nezpracoval a utekl mu. Při odchodu ze hřiště si vysloužil bouřlivý aplaus. „Děkuju za podporu realizačnímu týmu i fanouškům," vzkázal záložník, jenž byl těsně před zraněním velkou oporou Slavie.

Teď se bude chtít zářivé formě z loňského jara přiblížit. „Silově a kondičně je na tom velice dobře, ale chybí mu herní praxe. Hrál jen modelový zápas, který jsme absolvovali mezi sebou, což ostré utkání nenahradí. Potřebuje nabrat herní praxi, i proto šel do hry hned. Čeká nás po reprezentační pauze rychlý sled zápasů, potřebujeme vědět, jak s ním můžeme počítat," nastínil Trpišovský.

„Limity pořád jsou, vždy to může být lepší. Ale nebylo to ani špatné, fyzicky jsem se cítil líp, než jsem očekával. Byli jsme s trenéry domluvení, že si řeknu, že to na celý zápas hned asi nebude," popsal Provod.

Před závěrečnou děkovačkou se objímal se stoperem Davidem Hovorkou, jenž mu během rekonvalescence a při práci na návratu hodně pomáhal. Vracel se s ním, rozdíl byl v tom, že Hovorka těžké zranění kolena prodělal už potřetí.

„David mi pomohl extrémně. Je neuvěřitelné, že se třikrát dokázal vrátit na takovou úroveň. Sám nevím, jestli bych toho byl schopen, když už teď vím, co to zranění obnáší. Klobouk dolů. Je skvělé, že spolu můžeme hrát," vyznal se pětadvacetiletý záložník.

Slavia se o něj bude chtít opřít. „Má specifickou typologii, ve středu hřiště je i po odchodu Nica (Stanciua) v takových zápasech nenahraditelný," odtušil Trpišovský po vydřené výhře nad Jihočechy. „Ale byla extrémně důležitá," přidal Provod s vědomím, že sešívaní ztrácejí na vedoucí Plzeň už jen bod.

Reklama

Související témata: