Hlavní obsah

Veselý: Na Spartu se nám nikdo nevykartoval, což je divné. Köstlovi bylo na omdlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přežili první poločas, kdy domácí Slavia útočila na svůj kotel. „Rozhodli si to sami hráči. Ale abychom cvičili los, jak říká klasik, to určitě ne,“ prohodil trenér fotbalistů Bohemians Jaroslav Veselý po porážce 1:2 v Edenu. Vršovického rivala zkoušel přelstít taktikou i nasazením soupeřova odchovance Lukáše Soukupa do brány. Veselý po utkání mimo jiné litoval, jak mu chyběli tři vykartovaní hráči. V příštím kole čeká jeho družinu Sparta.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Bohemians Jaroslav Veselý kontroluje Daniela Köstla, který je v péči klubového lékaře během utkání na Slavii.

Článek

Jak jste utkání viděl?

Slavia vyhrála zaslouženě. Myslím, že pro nás ležela naděje na bodový zisk v prvním poločase. Tušil jsem a predikoval, že šance na body povede přes úvodní branku. V první půli jsme hráli velmi slušně. Ano, byli jsme pod územním tlakem, ale bez větších šancí. Naopak my měli několik zajímavých protiútoků, které jsme nedotáhli. První gól by nám pomohl. V závěru prvního poločasu už jsme se dostali pod velký tlak, přežili jsme nějaké šance, vzdorovali jsme s vypětím všech sil.

Relativně brzy jste ale po přestávce inkasovali. Mrzí vás to?

To byl další důležitý point, měli jsme ve druhé půli vydržet déle s nulou vzadu. Na tu situaci jsme se připravovali, ale chyby vždycky uděláte. Gól jsme mohli dostat i dřív. Když šla Slavia do vedení, bylo to pro nás složité. A to i z hlediska střídání. Typologicky nám chyběli hráči, které bychom do takového zápasu potřebovali.

Kvůli kartám vám scházeli Jan Shejbal, Michal Beran a Jan Vondra. Hodně vás to limitovalo?

Kdybychom je měli k dispozici, mohli bychom si s tím víc pohrát, mohli jsme mít větší variabilitu, víc možností střídat. Navíc brzy musel střídat Dan Köstl, což nám vyhodilo jeden taktický záměr. Jako trenér jsem byl bezbranný, nemohl jsem moc co měnit.

Co Danielu Köstlovi je?

Motala se mu hlava. Bylo mu na omdlení, měl mžitky před očima. V jednu chvíli to vypadalo, že to s ním sekne. Měl jsem strach, nechci riskovat zdraví hráčů. Nerad bych se dočkal, že mi hráče budou odvážet do nemocnice.

Jak je na tom Ondřej Petrák, který také chyběl?

Má zlomený nos. Má ho oteklý a maska nebyla možná. V pondělí jde na vyšetření, ale bude hlavně záležet na tom, jak se bude cítit. Věřím, že na Spartu by alespoň jako střídající hráč mohl být k dispozici.

Proč jste se rozhodl nasadit do brány Lukáše Soukupa, který chytal teprve podruhé v kariéře ligový zápas od začátku?

Pomohlo mi k tomu, že jsme před pár týdny měli debatu se slávisty a oni se ho docela báli. Říkali mi, ať ho proti nim nestavím. Věřil jsem, že je vychytá. Další věc je, že Michal Reichl je týden v plném tréninku, odchytal jeden zápas za béčko. A musím i říct, že to Soukupovi trošku dlužíme. Loni nám jako třetí náhradník vychytal klíčový zápas v Plzni, díky tomu jsme uhráli čtvrté místo. Byl to tady v Edenu pro něj pikantní zápas, protože je jejich odchovanec. Byli jsme od začátku takto rozhodnutí, gólmani se to dozvěděli ráno v den zápasu. Lukáš odehrál dobré utkání.

Za týden vás doma čeká druhý aspirant na titul, tedy Sparta. Budete si v Ďolíčku věřit víc?

Zaplaťpánbůh se nám nikdo nevykartoval, což je divné. Vrátí se nám tři vykartovaní hráči. Věřím, že budeme víc konkurenceschopní, že nám pomůže vyprodaný Ďolíček a tlak fanoušků. Nedáme kůži lacino. Nejsme favoriti, ale víme, o co hraje Sparta. Viděli jsme na Slavii, že když byl stav 0:0, určitá nervozita tam byla. Na druhou stranu jsem hráče už při přípravě u videa upozorňoval na to, že Slavia je tak zkušené mužstvo, že ji nevykolejí, když je stav dlouho 0:0. Umí tlak vygradovat a poradit si s tím.

Aktuálně jste na desáté pozici, do konce základní části hrajete se Spartou, v Karviné a s Pardubicemi. Vnímáte, že o úspěšnosti sezony bude rozhodovat, jestli skončíte v prostřední skupině, nebo spadnete do skupiny o záchranu?

Ano, ale máme vše ve svých rukách. Sparta o tom nerozhodne, to by byly body navíc. Budeme chtít uspět stejně jako proti Slavii a uvidí se na hřišti. Věřím, že když pak zvládneme jeden nebo oba další zápasy, nemusíme se na nikoho koukat. Nechci kalkulovat, je zbytečné počítat, hodně týmů hraje mezi sebou. Deklarovali jsme, že chceme být v prostřední skupině. Pokud ji uhrajeme, řekneme si, že sezona byla dobrá. Pokud ne, spokojení nebudeme.

Reklama