Hlavní obsah

Víc než fotbal. Slávistická generálka láká na charitu, nevšedního soupeře i drahou posilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být docela obyčejná generálka na jarní ligu, jenže všechno je nakonec úplně jinak. V neděli odpoledne zdaleka nepůjde jen o fotbal. Zápas Slavie se Zlatými Moravci (15:00, Eden) bude mít zásadní charitativní podtext: peníze ze vstupného či finančních darů půjdou na nákup sanitek a zdravotnického materiálu pro válkou zkoušenou Ukrajinu.

Foto: SK Slavia Praha/Petr Končal

Fotbalová Slavia v přípravě na jarní ligu ještě neprohrála, ovšem v nedělní generálce proti Zlatým Moravcům půjde o mnohem víc než jen o fotbal

Článek

Původně byl v plánu sobotní zápas s Komárnem, lídrem druhé slovenské ligy. Jenže pak se fotbalovým Zlatým Moravcům ozvala Slavia a přišlo to, o čem se píše na jejich účtu na síti X: „Sen sa stal skutočnosťou!“

Ten příběh se už dávno netýká jen fotbalu. Slávisté chtěli generálku se Slovanem Bratislava, ovšem slovenský šampion minulý týden nastoupil proti Dynamu Moskva. V době, kdy většina fotbalového světa přerušila s Ruskem kontakt kvůli agresi na Ukrajině. „Uvědomili jsme si, že naše filozofie pohledu na válku jsou neslučitelné,“ říkal slávistický šéf Jaroslav Tvrdík pár dnů před koncem soustředění v Portugalsku.

Jeho lidé se mezitím věnovali přípravám nevšedního zápasu, pracovní doba se v těchto dnech na Slavii výrazně protahuje. S novým soupeřem se musel změnit nejen zápasový vizuál, jehož slogan zní Společně za hranice hřiště.

„Všechno vzniklo slovy majitele Slovanu Ivana Kmotríka, který řekl, že proč by nemohli hrát s ruským týmem, když se Zlatými Moravci mohou kdykoliv na Slovensku,“ rekapituloval v rozhovoru pro Sport.cz Marek Ondrejka, generální manažer Zlatých Moravců.

FC ViOn Zlaté Moravce–Vráble, jak zní celý název klubu, je ve slovenské lize bez jediné výhry poslední, na podzim uhrál jen čtyři body. Ovšem třeba na sociálních sítích je klub z 12tisícového okresního města na východ od Nitry hodně v kurzu, vtipné příspěvky sbírají lajky ve velkém. „Hodně lidí se nás ptá, kolik máme hospod ve městě. Je jich čtyři až pět. Zato máme šest pizzerií a stejný počet titulů v Lize mistrů jako Slavia,“ napsal Vion na síti X. Ostatně po prvotní interakci na ní se tenhle zápas domluvil…

„Nebude to úplně typická generálka. Budeme chtít vybrat co nejvíc peněz a poprvé zvažuju, že je osobně dopravíme na Ukrajinu,“ pravil Tvrdík. Mimochodem, Slavia zaplatí cestu soupeři i jeho fanouškům.

Generálka bude mít půvab i z jednoho čistě fotbalového pohledu: obnovenou premiéru v červenobílém dresu by měl mít stoper David Zima. Do Edenu se vrátil po dvou a půl letech v FC Turín a navzdory nevýraznému podzimu stál zhruba 100 milionů korun, jde o jeden z nejdražších nákupů ve slávistické historii. Pomůže už v generálce?

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.