Hlavní obsah

VIDEO: Sparťané se moří v lázních, horský dril jim rozhodně nechybí

Třeboň

Copak ve Španělsku, tam jim začátkem února bude hej. V teple sice budou dál trénovat, ale na řadu už přijdou zápasy. Zatím se fotbalisté Sparty musejí vypořádat s nejneoblíbenější částí zimní přípravy, kondičním soustředěním. Stejně jako loni se lopotí v lázeňském prostředí, jen Františkovy Lázně vyměnili za Třeboň. Od neděle do soboty tady položí základ kondice pro jarní bitvu o mistrovský titul.

Fotbalisté Sparty během zimní přípravyVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Hala, posilovna, trénink na umělé trávě. To všechno v rámci jednoho dopoledne mezi snídaní a obědem. Fotbalisté Sparty v rámci mediálního dne otevřeli svůj „všední den galejníků"...

Třeboňské Lázně Aurora tradičně využívají pro zimní soustředění ostatní letenské týmy, letos se sem vypravilo i áčko. Trenér Vítězslav Lavička a jeho asistenti v Třeboni moří dva brankáře a šestadvacet hráčů do pole.

„Je důležité přípravu absolvovat," opakuje si při povinných dávkách i kapitán David Lafata.

Lázeňská příprava je pro hráče pořád lepší než horská. Výběhy v závějích sněhu do stráně s pytlem zátěže na zádech nebo kilometry na lyžích už sparťany pod Lavičkovou taktovkou nestraší.

Ať zima počká až do konce ledna

„Málokterý fotbalista má rád zimní přípravu. V Čechách to tak je, že jsou dvě. A ze zimní se pak žije celý rok," říká Lafata smířlivě.

Zrovna on si v minulosti troufl na Jizerskou padesátku, ale pro většinu hráčů jsou běžky pohromou. „Nejsou pro fotbalisty zrovna příjemné. Přípravu jsme začali v Praze na přírodní trávě, což je paráda. Snad to takhle vydrží co nejdéle, třeba až do konce ledna, kdy letíme do tepla," přeje si záložník Lukáš Vácha.

V tom je s ním vyhlášený myslivec Lafata zajedno, i když na brouzdání zasněženým lesem s flintou na rameni nedá dopustit. „Mám rád, když je v zimě zima, sníh a mráz, ale když to nebylo celý prosinec, tak ať počasí už vydrží takhle, protože na trénování je příjemné."

Mírná zima je příjemná také pro stopera Ondřeje Švejdíka, který během dovolené vyrazil s exsparťanem Vlastimilem Vidličkou do teplíčka až na exotický Zanzibar.

Jarolím byl ras, Rada druhý

Vácha je ve Spartě právě rok a loni zaregistroval příjemnou změnu. „Už jsem prošel dost klubů a přípravy se většinou hodně opakují. Běhání je všude stejné... (smích) Ve Spartě hodně posilujeme střed těla, máme v programu hodně koordinačních cvičení. Jde o fajn změnu," hlásil.

Záložník v minulosti působil v Ostravě, Jablonci, Slavii či Liberci, takže může srovnávat. „Žádnou vyloženě devastující přípravu v hlavě nemám, ale pod trenérem Jarolímem ve Slavii to bylo fakt ostré. Lepší rychle zapomenout. A také Petr Rada v Liberci ordinoval hodně tvrdý dril. Pod jeho vedením bylo výběhů v Jizerských horách fakt hodně."

To si Vácha a spol. určitě raději nechají líbit lázně...

Reklama