Hlavní obsah

Víkend šlágrů. Proč není mistr v bitvě o první místo favoritem? A uspěje Sparta proti Vrbovi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lákavý víkend. V 9. kole domácí nejvyšší fotbalové soutěže se hrají dvě velmi atraktivní utkání. V první řadě jde o souboj Viktorie Plzeň se Slavií. Bookmakeři lehce favorizují Pražany v kurzu 2,43:1, na výhru viktoriánů je kurz 3,19:1 a na remízu se sází v kurzu 3,14:1. Velmi pikantní střetnutí se odehraje na Letné, kde domácí Sparta vyzve Baník Ostrava, který trénuje bývalý kouč sparťanů Pavel Vrba. Kurzy zde hrají jednoznačně ve prospěch domácích (1,47:1). Na remízu je vypsán kurz 4,56:1 a na výhru Baníku 7,19:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka ze Slavie Praha a Pavel Bucha z Viktorie Plzeň.

Článek

Šlágrem víkendu je samozřejmě nedělní duel dvou momentálně nejlepších domácích klubů Plzně a Slavie. Mistrovská Viktoria hostí sešívané doma a možná trochu překvapivě není podle bookmakerů favoritem.

„Oba týmy mají spoustu šrámů z pohárových bitev, ale Slavia má širší kádr a Trpišovský vždy dokáže sestavou překvapit, i když si všichni myslí, že už nemá kde brát. Navíc Slavia potřebuje zápas zvládnout. Má stejně bodů jako Plzeň, ale viktoriáni mají o zápas méně. Kdyby všechno zvládli, dostali by se do šestibodového trháku," vypočítává bookmaker Tipsportu Petr Urbanec, proč mírně favorizuje pražský klub.

Proč obrana Slavie tak často chybuje a jak moc jí chybí Holeš? Řešíme v PřímákuVideo: Sport.cz

Sešívaní zaznamenali v posledních utkáních vysoké výhry proti papírově slabším soupeřům - v posledních pěti kolech nastříleli 24 branek. Varováním pro trenéra Trpišovského jsou však matné výkony v duelech se Slováckem a Sivassporem. Viktoriáni v dosavadním průběhu soutěže ztratili pouze dva body kvůli remíze na hřišti Teplic, jinak si byli vždy schopni dojít pro výhru. Svěřenci trenéra Bílka mají za sebou ale také dva těžké zápasy skupiny Ligy mistrů, v nichž podlehli Barceloně a Interu Milán.

„Čeká nás zajímavé měření sil. Slavia sice drtí slabší soupeře, avšak nedokázala najít recept na Slovácko ani na Sivasspor. Nepřesvědčivý byl také úvod posledního zápasu proti papírově slabšímu týmu Ballkani, druhou půli si už ale sešívaní pohlídali a pro tři povinné body si nakonec došli. Plzeň ligová utkání zatím zvládá dobře, otázkou je, kolik sil jí ubralo náročné střetnutí s Interem Milán, které viktoriáni navíc dohrávali v deseti," poznamenává Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Poslední dva vzájemné duely těchto dvou soupeřů na jaře skončily remízou, předtím však dominovali Pražané - Viktorka zaznamenala proti sešívaným výhru naposledy v únoru 2019. Lehkým favoritem jsou tak právě hosté, kteří vzájemné zápasy zvládají lépe. Uvidíme, zda se znovu gólově prosadí ve skvělé formě hrající Tecl," dodává Hanák.

Buchovy blikance se opakují. V pořadu Přímák diskutuje Pavel Mareš na téma, zda má Bucha hrát šlágr se SlaviíVideo: Sport.cz

Na výhru Plzně si vsadilo 17 % tipérů. Remíze věří 40 % z nich, výhře Slavie pak 43 % sázkařů.

„Podle sázkových expertů bude zápas poměrně vyrovnaný, ačkoliv k mírným favoritem jsou pražští hosté. Často se v kurzu 3,85:1 sází také na to, že sešívaní vyhrají minimálně o gól. Slavia je v dobré formě, ve vzájemných zápasech proti Plzni se jí daří, bude si ale muset dát velký pozor. Jak se ukázalo po prohře v Hradci Králové nebo plichtě na Slovácku, venku dokáže klopýtnout," sděluje za Chanci mluvčí Markéta Světlíková. Sází se také na více než 2 góly v utkání a na to, že alespoň jednu branku vstřelí oba dva týmy.

Na Letné se může hrát o trenéry

Dalším ostře sledovaným soubojem je zápas Sparta - Baník. „Tihle soupeři se umí pokousat a teď bude utkání ještě vyhrocenější. Trenér Baníku Pavel Vrba byl v předchozím angažmá právě na Letné, oba kluby vstoupily do sezony bídně, může se hrát až o trenérská místa. Pokud Sparta padne, musí se na Letné něco stát," tuší Urbanec. Kurzově ale věří celkem jednoznačně Spartě, že se konečně chytí a vyhraje.

„Sparta ani Ostrava zatím nesplňují, co od nich fanoušci chtějí. Výhra ve vzájemném duelu tak může být pro jeden z těchto celků dobrým odrazovým můstkem. I přes vítězství Baníku v posledním kole nad Pardubicemi jsou favority domácí sparťané, jejichž kvalita kádru by se měla v utkání projevit," souhlasí Hanák.

Trenér Priske musí srovnat tým, hráči musí bojovat za Spartu. Expert Pavel Mareš diskutuje v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

V utkání jsou vklady rozloženy v poměru 92/5/3 ve prospěch domácích.

„Se Spartou to po čtyřech remízách v řadě nevypadá příliš optimisticky, na Baník ale umí. Z posledních 10 vzájemných utkání proti Ostravě neprohrála, a po delší době už by měla bodovat naplno. Pro Baník to na velký posun v tabulce nevypadá," přidává se Světlíková.

Třetí Liberec začal sezonu lépe než loňskou a daří se mu. Na domácím hřišti změří síly s desátým týmem v lize, Mladou Boleslaví. Hosté v posledních zápasech dokázali porazit pouze České Budějovice a Pardubice. „Liberec se ukazuje v lepší formě, navíc mu bude do karet hrát domácí prostředí. Většina vkladů s kurzem 2,31:1 jde tedy na výhru Severočechů, na remízu je kurz 3,46:1 a Mladé Boleslavi s kurzem 3,11:1 věří pouhá 3 % sázkařů," poukazuje Světlíková.

Reklama