Hlavní obsah

GLOSA: Největší zápas v Česku? Naprostá ostuda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohla to být oslava fotbalu, pozitivní propagace české ligy. Slavia a Sparta byly v laufu, ale viděl nakonec Eden utkání evropského střihu? Ani náhodou, o fotbale derby nebylo. Největší zápas v Česku se zvrhnul v hrůznou podívanou, která vyvrcholila dvěma velkými melami a vyloučením obou kapitánů Jana Bořila a Ladislava Krejčího. Prostě ostuda.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Ondřej Deml

Derby Slavie se Spartou provázely vyhrocené emoce.

Článek

Pokud se skauti z některých prestižních lig dívali na derby v domnění, že jim bude naservírován atraktivní duel dvou účastníků základní skupiny Evropské ligy, byli po první půli asi docela vyděšení. Na hřišti se to řezalo bez respektu k soupeři i rozhodčím. Fotbal se hrál s bídou pár minut, sudímu Ladislavu Szikszayovi ani jeho asistentům nikdo na hřišti ani špetkou nepomohl. Všichni po sobě štěkali jako ve čtvrté třídě na vsi.

Závěr zápasu byl pak naprostou ostudou. Hráči do sebe zuřivě strkali, na hřiště přiběhli i někteří členové realizačního týmu, kapitáni byli vyloučeni. Fiasko.

Česká liga se v této sezoně pyšní velice pěknými návštěvami a třemi týmy v základních skupinách evropských pohárů. Mluví se o inspiraci v západní Evropě. Tohle byl ale fotbalový pravěk. Vinni jsou všichni. Hráči, realizační týmy, koneckonců i fanoušci. Pokud se fotbalová kultura v Česku posouvá, tak v neděli v Edenu udělala tři kroky zpět.

Potyčky po derby Slavia - Sparta v pražském Edenu Video: Sport.cz

Pochod fanoušků Sparty na stadion Slavie v EdenuVideo: Sport.cz

V Nizozemsku se v neděli také hrál vyhrocený souboj mezi Ajaxem a Feyenoordem, který byl dokonce kvůli řádění diváků předčasně ukončen. To, že se české derby dohrálo, je opravdu slabou útěchou. Nenávistná atmosféra byla v Edenu hmatatelná.

Emoce a štengrování k derby patří, ale vše musí mít rozumné meze. Hráči, ke kterým vzhlížejí malí fotbalisté, se musejí umět chovat a ovládat. Jít příkladem. V neděli vpodvečer nenabídl kladný příklad vůbec nikdo.

Tři jarní derby mezi Slavií a Spartou ukázala, že i tenhle duel může být o fotbale. Že se po něm můžou rozebírat hlavně ryze sportovní aspekty. Po poslední bitvě slavných pražských značek zůstává jen rozčarování, negativní pocity a smutek. Tohle byla antireklama na český fotbal. O takové zápasy nikdo nestojí. Přijde sebereflexe?

Reklama