Hlavní obsah

Vrba: Slavia je jinde. Je jasné, kdo bude brankář kola. Posily? Je to otázka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pekelný dvojboj má za sebou fotbalový Zlín, se Spartou i Slavií prohrál o gól. V neděli padli Ševci v Edenu s úřadujícím vicemistrem 1:2. „Slavia ukázala, že kvalita je na její straně a proč hraje v posledních letech o titul,“ hodnotil zlínský trenér Pavel Vrba. Logicky chválil i brankáře svého mužstva Stanislava Dostála. Věří, že mu naroste správné sebevědomí, tým se o něj bude potřebovat opřít i dál. Zlín nemá po třech kolech ani bod a potřebuje zabrat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zlína Pavel Vrba během utkání na Slavii.

Článek

Je pro vás výsledek 1:2 ještě přijatelný vzhledem k množství šancí Slavie?

Potkali jsme teď ve dvou zápasech Spartu a Slavii, tedy soupeře, kteří budou hrát o nejvyšší příčky. Nás víceméně zachránil brankář Dostál před krutějším výsledkem. Slavia proti nám odehrála velice dobré utkání, dobře se pohybovala a kombinovala. Ukázala, že kvalita je na její straně a proč hraje v posledních letech o titul. Trenéři umí s tou kvalitou pracovat, proto jsou tam, kde jsou.

Gólovek měl soupeř opravdu hodně, že?

Slavia je zkrátka někde jinde než Zlín, to je prostě realita. Je stavěná a vedená dlouhodobě. Myslím, že právě proto hraje takový fotbal, jaký hraje. Zlín myslí spíš na záchranu než na pohárové příčky. Narazili jsme dvakrát po sobě na soupeře, kteří mají úplně jiné ambice. Sám jsem zvědavý, jak se bude tabulka vyvíjet dál a jak se mančafty nahoře poperou o titul.

V prvním poločase jste tlak Slavie přestáli, ale hned na začátku druhé půle jste inkasovali. Proč?

Nevstoupili jsme do ní dostatečně koncentrovaně. Jako kdybychom si neuvědomili kvalitu a sílu Slavie. Zaspali jsme, což nás možná stálo nějaký bod. Ale budu se opět vracet ke kvalitě, která byla na straně Slavie. Nebýt dobře postavené branky a mimořádného výkonu brankáře Dostála, zápas by byl rozhodnutý dřív. Řekl bych, že je jasné, kdo bude v sestavě kola na postu brankáře.

Pomůže Stanislavu Dostálovi takový výkon?

Myslím, že hlavně pro něj by to mělo být pozitivní. Doufám ale, že naroste jen jeho fotbalové sebevědomí, a ne jiné. U některých hráčů jsem měl totiž pocit, že sebevědomí mají v šatně, a když přijdou na hřiště, ztrácí ho. Byl bych rád, kdyby Dostál prodal získané sebevědomí v dalších zápasech, protože těžkých duelů, kde pro nás bude důležitý výsledek, bude víc. Čekají nás zápasy pravdy, kdy budeme muset doma porazit soupeře, kteří jsou teď nad námi. Když bude takový výkon opakovat, budeme samozřejmě velmi spokojení.

Téma trenér Pavel Vrba ve Zlíně v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Dostál vás držel a při troše štěstí jste mohli v závěru i vyrovnat. Nepomýšlel jste nakonec na bod?

Je pravda, že když jsme dali gól, Slavia v posledních minutách znejistěla. Ale kdybychom dali na 2:2, bylo by to pro domácí kruté.

Hlavním cílem Zlína je záchrana, vy jste byl v kariéře zvyklý vést týmy s ambicemi na titul. Jak to vnímáte?

Je to velká změna, protože zlínský klub funguje jinak než Sparta nebo Plzeň. Na druhou stranu Zlín je známý tím, že jde spíš o rodinný klub, kde jsou věci postavené jinak. Naším úkolem je zachránit ligu. Pokud by se chtěl Zlín posunout, musely by následovat další kroky. Po minulé sezoně skončilo asi jedenáct hráčů, někteří ze základu, a kádr se doplnil dvěma hráči z jiných klubů a osmi odchovanci. Budeme bojovat o záchranu, některým mladým to možná otevře oči a poznají, jak vypadá liga. Je otázka, jestli ještě do konce přestupního období nebudeme muset posílit, protože ty výsledky a výkony nejsou ideální.

Reklama

  2 : 4 Slovácko - Sparta 2 : 4 dohráno
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články