Hlavní obsah

Vrba vyfoukl Hapalovi v Baníku job, přesto mu kolega drží palce. A zastává se Hancka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh prosluněné soboty mohl být úplně jiný. Zatímco fotbalisté ostravského Baníku zahájili letní přípravu, na jihu Moravy proběhla zdařilá akce Kanonýři v Kroměříži. Ostravští začali pod taktovkou nového kouče Pavla Vrby, přitom těsně před podpisem už byl s vedením klubu domluvený Pavel Hapal. Bývalý kouč Sparty či slovenské reprezentace tak mohl ve svém rodišti jako hrající trenér vést český výběr proti slovenskému. „Víte, jak to v trenérské branži chodí,“ uvědomuje si Hapal, který musí dál vyhlížet nové angažmá.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Zleva Filip Hološko a Pavel Hapal během utkání českých a slovenských fotbalových legend Kanonýři v Kroměříži.

Článek

Nějaké nářky a jízlivé poznámky nejsou jeho styl. V dané chvíli by na ně přitom měl i nárok. Na stole už měl přichystanou smlouvu k podpisu, složil si realizační tým, nachystal program letní přípravy.

Jenže jakmile ve Spartě skončil Pavel Vrba, ostravský Baník, a především jeho majitel Václav Brabec, raději hned sáhl po svém vytouženém trenérovi.

„Měl jsem do Baníku hodně blízko, na druhou stranu je třeba to respektovat. Majitel klubu plus vedení se rozhodlo prakticky hned po uvolnění Pavla Vrby ho angažovat," krčí rameny 52letý Pavel Hapal.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Pavel Vrba při prvním tréninku Baníku po zahájení letní přípravy.

Velké plány se mu během chvíle zhroutily. Krach jednání však bere jako chlap.

„Jejich rozhodnutí mi samozřejmě dalo i logiku, protože ho chtěli už před nějakou dobou. Tím, že se Pavel uvolnil, šlo moje angažmá stranou. Já to respektuju. Baníku i Vrbovi držím pěsti, ať se jim daří," říká překvapivě střízlivě.

„Pro fanouška Baníku je Pavel určitě větší osobností, než jsem já. I když jsem taky rok v klubu působil," dodává dokonce s poukazem na sezonu 2005/2006.

Pavel Hapal o chování Vladimíra WeisseVideo: Sport.cz

Hapalovi nevyšlo ani jednání s polským Slaskem Vratislav. „Byl jsem v kontaktu se sportovním ředitelem, ale nakonec se rozhodli jít jiným směrem," potvrzuje.

A tak musí Hapal na novou práci čekat. „Něco se rýsuje, ale víte, jak to je v trenérské branži. Člověk musí čekat až na nějakou vhodnou nabídku, kterou dostane," usměje se.

V Kroměříži se narodil a na zdejší škváře jako kluk absolvoval nejeden trénink v pestré kariéře.

„Však ji mám dodnes zažranou pod kůží v kolenou," vzpomíná internacionál, který ve čtvrtfinále Poháru UEFA v dresu olomoucké Sigmy dokázal vstřelit gól i slavnému Realu Madrid.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Český tým na exhibičním utkání členů Klubu ligových kanonýrů.

Jako hrající kouč vedl v sobotu české kanonýry proti Slovensku. Právě reprezentace sousední země byla Hapalovou poslední štací. Před pár dny byl po dvou porážkách od Kazachstánu během Ligy národů odvolán jeho nástupce.

„Samozřejmě jsem vývoj na Slovensku sledoval. Je mi trošku líto Štefana Tarkoviče, protože během červnového srazu to určitě neměl jednoduché," poukazuje Hapal.

„Tenhle šibeniční termín je prostě nešťastný. Některé soutěže končily dřív, hráči byli na dovolených, nebyli absolutně připravení. Myslím, že i s tím se potýkal slovenský nároďák. Rozhodnutí svazu těžko komentovat. Spekulovalo se o jeho pozici už v čase mistrovství Evropy. Já budu vždycky zastánce trenérů, protože myslím, že jejich práce není jednoduchá. Bohužel výsledky asi vedly k tomu, že ho odvolali," přemítá.

Na Slovensku se o výsledcích ve třetí divizi Ligy národů psalo jako o velké ostudě. Při výběru nového kouče mají figurovat i Češi Karel Jarolím či Ivan Hašek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér slovenské reprezentace Pavel Hapal během tréninku v Edenu.

„Na druhou stranu je třeba říct, že Kazachstán má svou kvalitu stejně jako jiné týmy. Nikdo samozřejmě nečekal, že se dvakrát prohraje s Kazachstánem, kde byl velký boom. Na odvetném zápase tam byl plný stadion. Šance je minimální, protože Kazachstánu stačí snad vyhrát jeden zápas a postoupí," připomíná Hapal stav ve skupině.

„Já bych to nebral jako velkou tragédii. Asi Slovensko bude potřebovat celé mužstvo přestavět. Už k tomu začínalo docházet při mém angažmá, kdy starší hráči končili. Bude potřeba, aby reprezentanti byli v dobrých soutěžích a hrávali hlavně pravidelně," hodnotí stav i na základě vlastních zkušeností.

Ještě před začátkem srazu si velkou kritiku slízl na Slovensku také Dávid Hancko, který se omluvil kvůli narození prvního dítěte. Obránce pražské Sparty přitom jezdil na reprezentační srazy i v době, kdy hrál v klubu dlouhé měsíce přes bolest.

„Tady se Hanciho zastanu, protože je to životní událost. Narodilo se mu dítě a chtěl být s rodinou, což absolutně respektuju. Neměl by to nikdo brát na lehkou váhu. Jestli někdo řekne, že upřednostnil dítě před reprezentací, tak já mu to schvaluju, protože tohle je na prvním místě," říká Hapal rezolutně.

Reklama