Hlavní obsah

Čeští kanonýři na fotbalové exhibici v Kroměříži podlehli slovenskému výběru

Exhibiční utkání členů Klubu ligových kanonýrů pro autory 100 a více gólů v nejvyšších soutěžích ovládl slovenský tým, který v Kroměříži porazil český výběr 8:6. Moravský klub na akci "Kanonýři v Kroměříži" také oslavil 120 let od narození místní legendy Josefa Silného, po kterém pojmenoval stadion.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Český tým na exhibičním utkání členů Klubu ligových kanonýrů.

Článek

Čestný výkop zápasu provedl reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý. Za slovenský tým se v téměř třicetistupňovém vedru čtyřikrát prosadil kapitán Jozef Kožlej, hattrickem se blýskl domácí David Lafata. Dvě branky dal jeho spoluhráč Ľubomír Luhový, jednou skóroval Vratislav Lokvenc. České mužstvo kanonýrů ještě reprezentovali Jan Koller, Antonín Panenka nebo Radek Drulák, roli hrajícího kouče měl Pavel Hapal.

Hlavní exhibici předcházelo utkání starých gard Kroměříže a Bohemians, v jejichž dresu končil Silný ligovou kariéru. Vicemistr světa z roku 1934 se stal prvním hráčem, který dosáhl 100 gólů v tuzemské nejvyšší soutěži. "Klokani", za které rovněž nastoupil evropský šampion z roku 1976 Panenka, porazili domácí Hanáckou Slavii 7:2.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Jan Koller v akci.

Klub ligových kanonýrů týdeníku Gól při akci oslavil 50 let od svého založení. V současnosti je v elitní společnosti "stovkařů" 76 hráčů, z nichž jediný útočník Milan Škoda z Mladé Boleslavi ještě působí v první lize. Lídrem historické tabulky je legendární Josef Bican s 447 brankami před Vlastimilem Kopeckým (252) a Lafatou (204).

Akce, která na stadion v Kroměříži přilákala téměř dva tisíce diváků, se ze zdravotních důvodů nezúčastnil bývalý reprezentační kouč Karel Brückner. Současný kapitán národního týmu Tomáš Souček se zase na nahraném vzkazu omluvil, že v sobotu svědčil své sestře na svatbě.

Reklama

Související témata: