Hlavní obsah

Vycítil jsem šanci a uchopil ji, míní o svém vstupu do ligy talent Zlína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek jeho profesionální kariéry zdobí samé jedničky. Má za sebou půlku první sezony v nejvyšší fotbalové lize, mezi muži prvních jedenáct zápasů, při kterých Alexandr Bužek z pozice defenzivního záložníka vstřelil jednu branku a zapsal si i jednu asistenci.

Foto: Luděk Ovesný

Defenzivní záložník FC Trinity Zlín Alexandr Bužek

Článek

Jeho branka při venkovním zápase s Pardubicemi znamenala cenné vítězství FC Trinity Zlín 1:0. Touto střelou Ševcům na chvostu tabulky začalo v závěru podzimní části Fortuna ligy plodnější období, kdy z posledních pěti utkání získali vymodlených sedm bodů.

Řeč je o teprve devatenáctiletém, přesto stabilním defenzivním pilíři zlínské zálohy. „Za tu branku, která vlastně padla po teči, jsem byl hodně rád. Nejen kvůli sobě, ale hlavně týmu pomohla k vítězství,“ přiblížil pro Sport.cz Bužek a s úsměvem dodal, že si ho spoluhráči po zápase zkasírovali. „Samozřejmě jsem musel přispět do klubové kasy.“ Jak sám dodal, v jarní části mu přesto nebude vadit, kdyby se mu naskytla další možnost gólového zakončení.

Z pozice defenzivního záložníka je ale jeho úkolem především zabránit soupeři v přechodu do útoku. „Být součástí první defenzivnější lajny, do které narazí útok soupeře. Pokusit se odebrat míč, přečíst hru a otočit ji směrem dopředu,“ vysvětlil mladý záložník, kterého zdobí práce s míčem, držení balonu, rozehrávka, kreativita a celkový přehled na hřišti.

Foto: Luděk Ovesný

Defenzivní záložník FC Trinity Zlín Alexandr Bužek

S novým trenérem změna k lepšímu

V prvních zápasech letošního ročníku Fortuna Ligy se na hřiště při trenéru Pavlu Vrbovi příliš nedostával, stejně jako další mladé pušky FC Trinity Zlín. Větší vytížení přišlo až s příchodem trenéra Bronislava Červenky v závěru října.

„Vycítil jsem šanci a uchopil ji. Při větším herním vytížení jsem se pak cítil sebejistější,“ přiznává Bužek. Na hřišti není jediný mladík. Stejně starý je i další záložník Tom Slončík a o rok starší pak střelec tří zlínských branek David Tkáč.

Foto: Luděk Ovesný

Defenzivní záložník FC Trinity Zlín Alexandr Bužek

„Je určitě lepší, že je nás v kabině i na hřišti víc mladších. Mluvíme spolu o všem, navzájem si pomáháme,“ podotkl Bužek, který zároveň doufá, že bude zlínský tým pokračovat ve výkonech ze závěru podzimu. „Hodně nám na psychiku pomohl poslední vyhraný zápas s Hradcem Králové (4:0). Mohli jsme jít o něco klidnější do zimní pauzy. Nejsme v optimální pozici, ale budeme držet hlavní cíl, kterým je udržení první ligy ve Zlíně,“ poznamenal Bužek k dosavadnímu předposlednímu patnáctému místu FC Trinity Zlín.

Kromě fotbalu studium na univerzitě

Bužek zároveň prvním rokem studuje na Univerzitě T. Bati ve Zlíně. Vybral si program ekonomika a management. „Zatím zvládám fotbal i studium v pohodě. Mám individuální plán, takže mi škola vychází vstříc. Za sebou už mám dvě zkoušky a čeká mne už jen jedna. Takže to ještě budu probírat s trenéry, kdy si ji dodělám, ať nechybím na tréninku,“ prozradil Bužek.

Foto: Luděk Ovesný

Defenzivní záložník FC Trinity Zlín Alexandr Bužek (vpravo)

Vysokoškolský diplom chce mít jako zadní vrátka. Ale na prvním místě je podle jeho slov fotbal. „Beru jej i jako práci. Vždycky jsem chtěl dosáhnout toho, abych mohl dělat to, co mne baví. Ale není to jen o mně, je to hlavně o našem super týmu s přátelskýma klukama. Užívám si to.“

A spolu s ním i rodiče, kteří jsou nejen jeho fanoušky, ale i vzory. Jeho otec Libor Bužek měl v devadesátých letech pětadvacet startů v první lize, jeden za Zlín a další za Uherské Hradiště. „Pravda, prožívá to se mnou. Ale hlavně mamka, která při mém debutu i plakala,“ přiznal mladý záložník.

Alexandr Bužek očima trenéra Bronislava Červenky
"Buža je velmi talentovaný, mladý kluk, který se zvedá a je čím dá lepší. Je to čistý a strašně pracovitý klučina, fotbalu dává všechno. Přeji mu hlavně zdraví. Potom bude na sobě neustále pracovat a tyto výkony podávat dál. Nepochybuji, že to v kariéře může dotáhnout hodně daleko."

Sestra Kateřina hraje za Spartu

A určitě i sedmadvacetiletá sestra Kateřina, která hraje první fotbalovou ligu za ženy ve Spartě Praha. „Navzájem se hecujeme a posouváme. Prožíváme všechno společně. Jen sestra je ofenzivnější záložník. Ale jinak nám bylo řečeno, že jsme si podobní pojetím hry. Dává mi čas od času i nějaké rady. Je zkušenější a má víc odehráno,“ prozradil Bužek, kterému na zádech vyniká číslo 21.

„Jak jsem byl mladší, nosil jsem vždycky jedenáctku. A když jsem přešel ke starším ročníkům, jedenáctka byla zabraná. Tak mne napadlo, že si dám o desítku vyšší číslo. A to už mi zůstalo dodnes,“ podotkl Bužek, který s fotbalem ve Zlíně začal v pěti letech.

Jeho snem je zahrát si v některé z TOP pěti zahraničních fotbalových lig. „Rád bych jednou vrátil rodině to, jak mne podporuje,“ říká na rovinu Bužek, jehož fotbalovými vzory jsou Kevin de Bruyne z Manchesteru City a Marco Reus z Borussie Dortmund.

Reklama

Související témata:
Alexandr Bužek
  0 : 0 Slavia - Ostrava 0 : 0 2. min Živě
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.