Hlavní obsah

Výkon Sparty? Extrém, ale nemůžeme to hanit. Udělali všechno pro titul, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle mnohých to nebyl ideální výkon, přesto výsledek mluví za vše. Fotbalisté Sparty během sobotního derby proti Slavii dokázali zvítězit 3:2 a udělali obrovský krok směrem k titulu. Jedním z často diskutovaných tématem ale byla nebývale defenzivní taktika celku z Letné, která ovšem přinesla ovoce. „Nemůžeme to hanit. Dělali vše pro to, aby získali titul,“ hodnotí ve fotbalovém pořadu Přímák pro Sport.cz Petr Mikolanda, bývalý fotbalista a v současné době expert.

Sparta jako loňská Plzeň. Příspěvek v pořadu Přímák s Petrem MikolandouVideo: Sport.cz

 
Článek

17% držení míče, 4 střely na branku. I takové statistiky ale paradoxně Spartě stačily k vítězství 3:2 nad městským rivalem. Letenští tak upustili od ofenzivního stylu z posledních zápasů a v nesmírně důležité bitvě, která je přiblížila titulu, zvolili proti papírovému favoritovi sázku na pevnou obranu s maximální efektivitou v útočné fázi.

„Byl to až extrém. Normálně je to ofenzivní mužstvo, o kterém jsem už na začátku jara říkal, že bude mít ovace. V derby udělali všechno pro to, aby udělali titul," říká fotbalový expert Mikolanda a poukazuje i na další defenzivně založené týmy v Evropě. „Například AS Řím pod Josém Mourinhem. To je opravdu dynamická defenzíva, hluboký blok. Nikdo tomu neřekne prešovský beton," pokračuje.

Přímák s bývalým fotbalistou Petrem MikolandouVideo: Sport.cz

Taktika se Spartě osvědčila, což je nejdůležitější. „Ve chvíli, kdy má trenér takhle nastavené hráče, kteří se to naučí, a vychází to, tak proč by takhle nehrál?" ptá se. „Přeci nebude hrát otevřeně například proti Manchesteru City, který je dominantní se vším. Nemůžeme to hanit," přesvědčuje.

Byla by tento styl něco, čímž by Sparta mohla chtít uspět v evropských pohárech? „Ani náhodou! Takhle se český fotbal nechce prezentovat. Nechce se prezentovat prešovským betonem. Klub potřebuje ty hráče prodat," přemítá Mikolanda.

Sparťanský recept pro Evropu. Diskuze v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Jedním z důvodů defenzivního pojetí hry mohla být i početná marodka. „Sparta má spoustu zraněných hráčů. Jde o to, koho má zrovna k dispozici. Chyběl například Čvančara, ani Haraslín nebyl úplně ve formě. Je to specifické, jsou to šachy," konstatuje Mikolanda a dodává. „Takové nastavení hlavy jsem u Sparty dlouho neviděl."

Letenští mají tři kola před koncem ligového ročníku náskok pěti bodů právě před druhou Slavií. Mistrovský titul teoreticky mohou získat již v nadcházejícím duelu proti Bohemians.

Reklama