Hlavní obsah

Vymyšlenou penaltu zrušit nejde, Wiesnerovi aspoň nepočítají kartu

Praha
Aktualizováno

Alespoň malinká satisfakce, když už zrušit vymyšlenou penaltu a vrátit ztracené body nejde. Disciplinární komise na základě kladného stanoviska komise rozhodčích a uznaného protestu fotbalové Sparty proti udělení žluté karty Tomáši Wiesnerovi v ligovém utkání proti Pardubicím (2:2) rozhodla, že karta nebude hráči počítána pro účely evidence napomínání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Wiesner ze Sparty Praha

Článek

Verdikt komise rozhodčích je jasný. Sudí v utkání mei Pardubicemi a Spartou neměli nařídit pokutový kop, z něhož Cadu v 75. minutě rozhodl o remíze 2:2. Sparťanský Tomáš Wiesner pardubického Tomáše Čelůstku ve vápně nezasáhl a k faulu tak nedošlo. Hlavní Miroslav Zelinka však nesprávně odpískal penaltu a u videa chybně nedoporučila přezkoumání situace Jana Adámková.

Disciplinárka proto uznala protest Sparty, jejímu hráči nebude žlutá karta počítána pro účely evidence napomínání. Tomáš Wiesner tak má na svém kontě v ligovém ročníku jen dvě žluté karty.

„Jak jsme již několikrát avizovali, nemůžeme opravovat chybný úsudek rozhodčího jako například překvalifikovat osobní trest ze žluté karty na červenou či naopak. Tady šlo ovšem o zjevný omyl rozhodčího v podobě uložení osobního trestu hráči, který vůbec nic neudělal, protože i podle vyjádření komise rozhodčích k trestanému přestupku vůbec nedošlo," vysvětluje předseda disciplinárky Richard Baček.

"Z tohoto důvodu stejně jako v nedávné minulosti v případě např. hráče Hušbauera nebudeme žlutou kartu Tomáši Wiesnerovi počítat," dodává.

Poznar půjde na kobereček

Disciplinárka také zahájila řízení se zlínským útočníkem Tomášem Poznarem. Kapitán moravského celku se po posledním utkání s Pardubicemi (0:4) dopustil podle komise nesportovního chování v podobě pohoršujících výroků na adresu rozhodčích.

Poznara rozčílila především situace z 15. minuty, kdy hlavní sudí Milan Matějček nařídil za stavu 0:0 po konzultaci s videorozhodčím Emanuelem Markem pokutový kop proti Zlínu.

"I Pardubičáci byli přesvědčeni, že se nic nestalo, že tam nic na faul nebylo a sudí to vytáhne z VAR, tak co si mám myslet? Nemůžu mu dát do držky, nemůžu mu vynadat, nemůžu nic. Komu si mám stěžovat? Že mu pak nějaká komise dá stopku na dva zápasy? To je málo," řekl dvaatřicetiletý útočník a pokračoval v kritice sudího na sociálních sítích. Komise rozhodčích však uvedla, že pokutový kop byl nařízen správně.

Reklama

Související témata: