Hlavní obsah

Za Slavii debutoval proti Leverkusenu, teď ji krásnou ranou vystrašil: Chtěl jsem si gól užít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednadvaceti letech zažívá slovenský záložník Tomáš Rigo první pořádnou sezonu v nejvyšší soutěži. V létě přestoupil ze Slavie do Baníku, aby v neděli proti svému bývalému klubu skóroval. I když pohledná trefa šajtlí na body nestačila, byl za ni Rigo rád. Dokonce tak, že moc neřešil, zda bude slavit.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Rigo (vpředu) se raduje z góly do sítě Slavie, z níž v létě do Baníku Ostrava přestoupil.

Článek

Ve 29. minutě napálil míč ze střední vzdálenosti k tyči a převrátil skóre na 2:1 pro domácí Baník. Rigo se trefil podruhé v sezoně, k tomu má stejný počet asistencí.

„Gólů moc nedávám, takže když už jo, chci si ho užít co nejvíc. Jsem rád, že to padlo na Slavii,“ vyprávěl po utkání šikovný středopolař. Síť rozvlnit stejným způsobem jako o pár desítek vteřin před ním parťák David Buchta. Dokonce i hlasatel na stadionu si myslel, že skóroval opět Buchta.

„Naštěstí se opravil. Střelbu z dálky trénujeme. V minulých zápasech jsme občas až moc situace přehrávali, takže jsme si řekli, že i vzhledem k terénu to musíme zkoušet z větší vzdálenosti,“ popisoval Rigo, jenž se do velkého fotbalu dostal ve Slavii, za A-tým debutoval v prosinci 2020 proti Leverkusenu v Evropské lize.

Poslední sezony strávil ve druholigové Vlašimi, v létě se přesunul do Baníku. Pozici rozhodně neměl jednoduchou, první dvě kola proseděl na lavičce. Postupně ale trenérský tým pod vedením Pavla Hapala přesvědčil, že na ligový trávník patří.

„Za uplynulý půlrok jsem rád. Ze začátku jsem moc nehrál, ale pak od té doby jsem zase snad ani jednou nechyběl. Za šanci děkuji, snad se mi ji daří splácet svými výkony,“ věří Rigo.

Typologicky dobře pasuje do hry, o kterou se Baník snaží. Být hodně na míči, vymýšlet, hledat zejména kreativní řešení do ofenzivy. Stejně tomu bylo Slavii i nedávno proti Spartě (0:1). Jen Ostrava v obou případech skončila po velkém boji bez bodu.

„Na velké soupeře se umíme nachystat. Musíme se poučit a vzít si ze zápasů to nejlepší. Věřím, že příště bude konec šťastnější pro nás. Slavii jsme zbytečně darovali dva góly ze standardních situací. Zjistili jsme, že je lepší na tyto týmy vylézt a snažit se atakovat, hrát rychlý fotbal dopředu,“ popisuje.

Baník přezimuje ve vyrovnaném předním středu tabulky na šestém místě. Po mizerném začátku to není špatný výsledek, v Ostravě by ale logicky chtěli výš. „Měli jsme zbytečné ztráty, ale jinak můžeme polovinu sezony hodnotit pozitivně. Jsme v první šestce, máme na co navazovat,“ hlásí Rigo.

Reklama

Související témata:
Tomáš Rigo