Hlavní obsah

Žádná zběsilost, ale taktické šachy, líčil kouč Slavie. Už musí čekat na zaváhání Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní sdělení bezgólového derby pro fotbalovou Slavii? Pokud chce slavit ligový titul, po víkendu už musí ve zbývajících zápasech doufat v zaváhání Sparty. „Bohužel zůstal rozdíl na čtyřech bodech. Musíme taky všechno vyhrát, na to se musíme soustředit,“ vykládal kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Byly to spíš taktické šachy od obou týmů, říká o derby Jindřich Trpišovský Video: Sport.cz

 
Článek

Na Letné se nezdálo, že toužíte za každou cenu vyhrát. Spokojili jste se s remízou 0:0?

Spokojení nejsme. Každý zápas chcete vyhrát a je otázka, jak vypadá. Šli jsme do něj s vědomím, že Sparta měla na hřišti dvě rychlá křídla, která se chtěla dostávat za obranu a do podobných situací, ze kterých jsme od ní dostali góly v poháru. Chtěli jsme to víc zajistit a víc uzavřít prostor. Byla tam větší hloubka i změna u brankáře. Pro Jindru Staňka to byl první zápas za Slavii a nechtěli jsme, aby nám tam propadaly míče.

Dařilo se to?

Nemám ještě k dispozici statistiky, ale jsem spokojený se soubojovou stránkou. Náš styl byl náročný, chyběl nám především lepší přechod nahoru. Mrzí mě, že jsme několik akcí nedotáhli. Pokud jsme měli problém v defenzivě, nastávalo to po soupeřově standardce, autu nebo po naší chybě.

Rozvedete, proč dostal v bráně přednost uzdravený Staněk?

Rozhodnutí definitivně padlo v sobotu o půl šesté. Potvrdili jsme si to po absolvování tréninku. U Jindry to bylo trochu odlišné, při zakládání útoků hraje pravou nohou. Využili jsme i jeho nákopů, při nich je schopný překopnout první vlnu soupeře. Poslední dva týdny to směřovalo k tomuhle zápasu, že ho odchytá. A hrozně moc si cením jeho přístupu. Po dvou ostrých trénincích už chtěl do brány.

Jindřich Staněk chtěl stihnout derby za každou cenu. O jeho startu se rozhodlo večer před zápasemVideo: Sport.cz

Na hrotu celých 90 minut odehrál Chytil, který leckdy vypadal zmordovaně. Proč nestřídal?

Řešili jsme to, ale Mojma má vzácnou věc. Když vypadá vyčerpaný, někde vždycky sebere síly. Pokoušeli jsme se zápas na konci vyhrát, proto jsme ho nechali na hřišti. Nikdo nám není schopný vepředu pomoct jako on. Kolem 30. minuty byl v krizi. Bylo vidět, že bojuje s nějakým nachlazením. Přesto je schopný se vyčerpat a vydat pro tým. Ve druhém poločase jsme k němu zvolili Micka Van Burena, aby obranu Sparty rozběhal. Celkově Mojma podal další obdivuhodný výkon.

Celkově se derby dost lišilo od středečního poháru. Proč?

Na obou týmech bylo vidět, že v zakládání útoků nechtěly udělat chybu. Do zápasu jsme vstoupili, abychom zachytili tlak soupeře a vytvořili si šance na protiútok. Oba týmy se chtěly dostat do vedení. V první půli jsme hráli skvěle do defenzivy, zachytávali jsme protiútoky. My z těch našich ale vytěžili málo. Ve druhém poločase jsme se po sérii standardek a autů dostali pod tlak. Těžce jsme se z toho vymaňovali. Ve středu to bylo atraktivní fotbalové utkání, dnes to byly od obou týmů spíš taktické šachy. A když si obrany počínaly výborně, zápas skončil 0:0.

Třetí derby v řadě s červenou kartou. Ale rozhodčí má respekt, jak to dnes odřídil, chválil Brian Priske. Video: Sport.cz

Zase ale v derby padla červená karta. Náhoda?

Vyhecované mi to dnes tolik nepřišlo. Hráči s míčem jsou pod obrovským tlakem, je to hodně agresivní. Celý zápas ale probíhal, jak měl. Hráči si nic nedarovali až na jedno (Preciadovo) oplácení. Když přijde taková věc, musí být potrestána, aby se nestávala. Celkově jsem ale cítil u hrací plochy, že se hráči soustředili na taktiku a fotbal. Ve středu to bylo hodně nahoru dolů, prostě zběsilost. Dnes to až na jeden moment bylo fér.

Reklama