Hlavní obsah

Žádné kreace, teď hlavně mentální síla. Blízkost úspěchu má určitý dopad, netají Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavia jim radost neudělala. Plzeň nakonec v Edenu přece jen přemohla a oslavy na Letné tak minimálně oddálila. Fotbalisté pražské Sparty však mají dvě kola před koncem ligovou režii nadále ve svých rukou. Jedou na Slovácko a končí doma s Plzní. K jistotě mistrovského titulu jim stačí už jen jeden bod. Vzhledem k tomu, jak těžko v poslední době body dolují, je však ještě čeká pěkná fuška. „Když jste blízko úspěchu, má to na vás určitý dopad,“ nezastírá trenér Brian Priske.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují vítězství 2:1 po utkání nadstavby s Bohemians Praha 1905.

Článek
Fotogalerie

Žádné kreativní kousky teď od lídra tabulky nečekejte. Klokany porazil především díky mentální síle, tak jako v řadě předešlých kol.

„Je to tak. V minulosti jsme o tom také několikrát mluvili. Hráči stojí jeden za druhým, věří si a podporují se i v nejtěžších okamžicích. Spolu tvoří opravdu velmi silnou skupinu, která nikdy nepřestane bojovat, ani v situacích, kdy to s námi nevypadá nejlépe. Vždy v sobě najdou sílu, aby zápas zvrátili," cení si Brian Priske po vítězném obratu na 2:1.

První titul po devíti letech je každopádně zase blíž. Největší sílou Sparty v závěru sezony je charakter a schopnost zápasy zvládat, i když herně nejsou z její strany ideální.

„Musím souhlasit. Už několikátý zápas jsme nějakým způsobem dotahovali a hra vůbec nebyla dobrá. Týmový duch a síla v mančaftu jsou. Je to i vidět, neříká se to jen tak," přidává se k trenérovi útočník Jan Kuchta.

„Jsme rádi, že máme takové typy hráčů, kteří za to umějí vzít. Jdou ostatním příkladem a dokážou strhnout celý mančaft k vítězství, které chutná výborně," pochvaluje si reprezentant, který v sobotu nejprve došel pro penaltu, aby pak vstřelil vítězný gól.

Otázkou stejně zůstává, proč už se Spartě nedaří tolik, jako když se během jara na první příčku drápala.

„Fyzicky jsme na tom dobře, v tomto smyslu necítím změnu. I ona mentální stránka, způsobena současnou situací, ale přináší určitou únavu. Po dlouhé době jsme jako klub blízko takovému úspěchu a moc kluků v týmu něco takového zatím nezažilo," přemítá Priske.

„Možná proto nám chybí určitá plynulost a dynamika, na kterou jste v průběhu jara byli zvyklí. Momentálně je ale mentální stránka o to důležitější. Po Vánocích jsme ovšem nejlepší tým ligy, který dal spoustu krásných gólů, předváděl dobré výkony a získal spoustu bodů. Když jste blízko úspěchu, má to na vás určitý dopad," dodává dánský trenér.

Sparta je dalším týmem v řadě, který poznává, že poslední krok je nejtěžší...

„Nedáváme si po zápase do hlavy, že bychom byli nějak unavení nebo skleslí. Samozřejmě, že píchlí třeba jsme, ale vždycky se z toho dostaneme. Na druhou stranu jsme devět let nevyhráli titul. Někteří hráči tady nemají vůbec žádný titul, někteří ano," poukazuje Kuchta, který před dvěma lety dotáhl svými góly k titulu Slavii.

„Tlak samozřejmě ve Spartě je, byl a bude. Máme to rozehrané skvěle. My ten krok uděláme na Slovácku," ujišťuje kanonýr. Kvůli čtvrté žluté kartě zůstane v Uherském Hradišti jen na tribuně.

„Budu mančaftu chybět, ale na Slovácko pojedu. Budu na každé přípravě, abych s mužstvem byl, aby ode mě cítili alespoň podporu. Máme silný kádr, aby mě, nebo kohokoliv jiného, zastoupili. Věřím, že to dotáhneme tam, kam chceme," doufá Kuchta.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.