Hlavní obsah

Zima 2024: návrat ke klasice. Ligové týmy vyrazí do tepla, rekord bude mít Slavia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínáte na loňský fotbalový leden? V Česku byl hodně rychlý, jarní liga kvůli mistrovství světa v adventním termínu začínala už poslední lednový víkend. Letos se startuje 10. února, takže se ligová šestnáctka může vrátit k osvědčenému modelu. Po domácím rozjezdu bude většina týmů ladit formu v teple, nad soustředěním v cizině váhají už jen na dvou adresách.

Foto: Robert Neumann

Fotbalisté Plzně se po roce vrátí do španělského Benidormu, jejich soustředění se uskuteční na konci ledna.

Článek

Na úvod krátké shrnutí: deset klubů poletí do Turecka (Hradec Králové s Olomoucí si zahrají i na Tipsport Malta Cupu), tři do Španělska a slávisty čeká kemp v Portugalsku. Nejde jen o příjemnější klima a modré nebe, hlavním bonusem jsou kvalitní přírodní trávníky a zajímaví soupeři.

Zastávka v teplých krajích patří k zimnímu bontonu, přerušila ho jen pandemie covidu. Vyprávět o tom můžou třeba v Mladé Boleslavi, která v zimě odjela do zahraničí naposledy v lednu 2020. Letos si tým trenéra Davida Holoubka zaletí do Turecka, jehož jižní pobřeží je pro české týmy nejčastější zimní volbou. Třeba ostravský Baník s sebou vezme i dva fanoušky, kteří se budou moct potkat s hráči, zajít na tréninky a na přátelák.

Ovšem i turecká riviéra umí překvapit: předloni tam na konci ledna po třiceti letech sněžilo a muselo se odložit několik testovacích zápasů. „Tenkrát se i propadaly střechy na letišti,“ vzpomínal Jaroslav Veselý, kouč Bohemians. „V Česku to teď není optimální, ale musíme to vydržet. Do Turecka se těšíme i proto, že tam umí výborně připravit terény. Navíc to bude dobré i z hlediska kvalitních soupeřů, v jednání je například Šachtar Doněck.“

Jako první odletí Olomouc s Hradcem, už 10. ledna jim na Maltě začne turnaj sponzorovaný velkou sázkovou kanceláří. Soupeři? Austria Vídeň a Trnava, všechny týmy odehrají tři zápasy. „Je hodně netradiční začínat pobytem v teple. Budeme kombinovat fyzickou přípravu s herní,“ popsal olomoucký trenér Václav Jílek. Dodejme, že Sigma i Hradec na přelomu ledna a února vyrazí ještě do Turecka.

Dlouho se doma nezdrží ani slávisté. Druhý tým podzimní ligy 11. ledna nabere směr Algarve. Soustředění na jihu Portugalska potrvá 18 dnů, žádný jiný český tým v cizině nezůstane tak dlouho. Vršovická parta se vrátí domů dva týdny před prvním ligovým zápasem.

Kam v zimě poletí ligové týmy

Turecko: Slovácko (12.–20. ledna a 26. ledna – 3. února), Olomouc (29. ledna – 4. února), Baník (24. ledna – 3. února), Mladá Boleslav (25. ledna – 4. února), Liberec (21. ledna – 1. února), Bohemians (25. ledna – 4. února), Teplice (22.–31. ledna), Jablonec (24. ledna – 4. února), Hradec Králové (25. ledna – 4. února), Karviná (21.–28. ledna)

Španělsko: Sparta (22. ledna – 2. února), Plzeň (22. ledna – 1. února), Pardubice (25. ledna – 2. února)

Malta: Olomouc, Hradec Králové (oba 8.–16. ledna, Tipsport Malta Cup)

Portugalsko: Slavia (11.–28. ledna)

Stejně jako loni si hned dvě soustředění dopřeje Slovácko: druhý výjezd do Turecka skončí 3. února čili týden před restartem ligy (o prvním únorovém víkendu se vrátí dalších šest týmů). Podzimního krále Spartu čeká 12 dnů ve španělské Marbelle, kam pojedou i Pardubice. A třetí Plzeň stráví konec ledna o 570 kilometrů dál v Benidormu.

A co poslední dva týmy ligy? Zlín a České Budějovice ještě na začátku přípravy netušily, jestli někam pojedou. „Slovinsko? Chorvatsko? Je mi to celkem jedno, hlavně aby se tam dalo hrát na přírodní trávě,“ říkal zlínský kouč Bronislav Červenka. Podobně se mluvilo i v Budějovicích, kde se čeká na nového majitele a končící boss Vladimír Koubek už logicky nechce utrácet.

Reklama