Hlavní obsah

Zimní sliby a dluhy se musí splácet, ví kouč Slavie. Po korunovaci přichází čas prodejů a nákupů

Mistrovský hattrick završil a je mu jasné, že zimní dluhy bude muset splácet. Že nebude mít nárok protestovat, když mu nejvyšší klubový boss pár hráčů prodá, protože v zimě spolu uzavřeli dohodu a sliby se plnit mají. „Prodávat se musí, v českých poměrech je to logické. Finanční příspěvek od majitelů sice dostáváme, ale musíme si na sebe vydělat,“ uvědomuje si slávistický kouč Jindřich Trpišovský, že k obměně v mistrovském kádru zase zákonitě dojde a on bude se svými lidmi hledat hráče, kteří by nahradili ty odcházející.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotbalisté Slavie se radují ze zisku třetího mistrovského titulu v řadě. Vpředu je trenér Jindřich Trpišovský a kapitán Jan Bořil.

Článek

Vidina mistrovského hattricku pronásledovala Trpišovského od loňského léta. Od chvíle, kdy viděl filmový dokument o fenomenálním americkém basketbalistovi Jordanovi vyprávějícím, že tři triumfy v řadě pro něho představovaly největší touhu a naplnění všech snů.

Slavistického kouče tím uchvátil. Trpišovský si uvědomil, jak výjimečným momentem v jeho kariéře i klubové historii by zisk tří titulů v řadě byl. Že je to i pro něho sen, za kterým si musí jít, aby po jeho naplnění za něj zaplatil.

„Po derby na Spartě, kde jsme vyhráli 3:0, jsem využil slabší chvíle pana Tvrdíka. Přesvědčil jsem ho, aby v zimě nikoho neprodával a abychom naopak ještě přivedli Baha. I přesto, že jsem věděl, že nebude čas ho připravit a zapracovat do mužstva a že ho hodíme rovnou do vody, aby plaval. Slíbil mi to a slovo dodržel," bylo Trpišovskému po nedělní výhře nad Plzní, stvrzující i na hřišti naplnění snu o třetím titulu v řadě, jasné, že teď je řada na něm.

Těžko může protestovat a cokoli namítat, když Tvrdík zimní dohodu ctil a teď bude prodávat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Jaroslav Tvrdík po utkání se Spartou.

„Ideální by byl samozřejmě odchod jednoho klíčového hráče za půl roku, protože v mužstvu potřebujeme lídra, o kterého se ostatní opřou a který je potáhne. Nebo spíš lídry, kteří se postupně profilují. Jenže taková obměna nějaký čas trvá a otázkou samozřejmě je i to, jak dlouho se nám bude dařit odcházející hráče nahrazovat," přemýšlel slávistický kouč hned po korunovaci, bez kterého z lídrů se bude muset v další sezoně obejít a o kolik hráčů nakonec přijde.

„Zajímavé bude udělat si srovnání, kolik hráčů se na našich titulech podílelo. Když jsme slavili druhý, bylo pryč snad sedmnáct osmnáct těch, kteří získali ten první. Teď jsem sledoval skupinky fotící se dole v kabině. Hráčů se třemi tituly je tam pramálo. O to víc si cením, že jsme se s obměnou vyrovnali. A to šlo i o klíčové hráče, kteří teď hrají Premier League," promítal si Trpišovské defilé fotbalistů, kteří prošli slávistickou kabinou a na tažení za tituly i úspěchy na evropské pohárové scéně se podíleli.

Teď přijdou zase jiní, je slávistickému trenérovi jasné, že s realitou plynoucí z tuzemských poměrů nic nenadělá.

„Prodat hráče za dvacet milionů eur a náhradu za půl milionu či nanejvýš půldruhého přivést, protože taková transferová suma pro nás představuje maximum," může se konejšit jen tím, že k tak masivní rotaci v kádru, jako v sezoně předcházející zisku zmiňovaného druhého titulu, tentokrát v Edenu nedojde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jean-David Beauguel z Viktorie Plzeň sleduje fotbalisty Slavie Praha, jak oslavují zisk mistrovského titulu.

Zvláště, když i on se v předchozích mistrovských sezonách párkrát spálil a poučil.

„Třeba při přestupu Baluty, který se do mužstva nehodil. Ani typologicky. Jenže tehdy jsme měli vytipované jiné hráče, jejichž přestup nevyšel, takže jsme se ocitli pod tlakem a chtěli někoho získat. Od té doby vím, že je lepší počkat si na toho správného hráče než se nutit k přestupu za každou cenu," dával Trpišovský nahlédnout do své transferové filosofie.

„Důležité je to pro nás obzvlášť proto, že jsme schopni se i díky výběru odpovídajících typů hráčů prosadit svou hrou a svými myšlenkami."

I proto má už teď na interním seznamu hned několik fotbalistů, kteří by měli nahradit ty, kteří Slavii pomohli k třetímu titulu a v létě z Edenu nespíš odejdou. Vyhlédnuté akvizice musí přitom do mužstva zapadat nejen výkonnostně, ale i typologicky a charakterem. Jde totiž o premisy, které jsou důležitým předpokladem dalšího úspěšného tažení jeho týmu na tuzemské i evropské scéně.

„Nějaké hráče už vyhlédnuté máme. V zahraničí... Jednoho ve Skandinávii, dalšího v Holandsku a Rakousku," prozrazoval Trpišovský, že on a lidé z jeho realizačního ansámblu se soustřeďují na hledání nových hráčů daleko víc v cizině. „V tuzemsku ale máme vytipovaného mladého brankáře. A jednoho teenagera z naší ligy také," prozrazoval slávistický kouč, aniž by samozřejmě jmenoval.

Pochopitelně vědom si toho, že zimní dohodu s nejvyšším klubovým bossem Tvrdíkem splnit musí, ale zároveň s vírou, že odchody hráčů nebudou tak masivní, jako v sezonách předchozích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský a Jan Bořil během oslavy zisku mistrovského titulu.

Sen si sice Trpišovský ziskem třetího titulu v řadě splnil, ale ten čtvrtý představuje novou výzvu. A ještě větší...

Vždyť před ním získal se Slavií čtyři ligové primáty v řadě jediný muž. Ve čtyřicátých letech trenér Emil Seifert, jemuž se teď přiblížil.

Reklama