Hlavní obsah

Žlutý balet rozprášil „Votroky“, Duklu nakopla žilinská posila

PRAHA

Tři porážky v řadě, to byla pro oba soupeře shodná výchozí pozice před jejich vzájemným duelem. Poradili si s ní rozdílně. Fotbalisté Dukly na Julisce rozdrtili Hradec Králové 4:0, a tak zatímco Pražané oslavili nejvyšší výhru po svém návratu do Gambrinus ligy, „Votroci“ jako další z mnoha zjišťují, že druhý rok po postupu do nejvyšší soutěže bývá kritický.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Radost fotbalistů Dukly Praha z gólu do sítě Hradce Králové.

Článek

Čtyři nula, to už je pořádný debakl. Na oba soupeře může mít takový výsledek v dalších zápasech velký vliv. „Nejsme zase tak zkušené a ligou otřelé mužstvo, abychom si nevážili takového vítězství s kýmkoliv,“ liboval si Luboš Kozel, trenér Dukly. „Pokud se nevrátíme k poctivé práci celého týmu, která nás zdobila v postupovém i prvním ročníku mezi elitou, těžko můžeme očekávat lepší výsledky,“ kabonil se jeho hradecký protějšek Václav Kotal.

Pod jednoznačný výsledek se rozdílně podepsaly čerstvé posily obou týmů. Zatímco hradecký Plašil ve svém teprve druhém utkání po příchodu z Příbrami způsobil penaltu a již po hodině hry se nechal vyloučit, žilinský Lietava se hned v premiéře trefil a pozvedl údernost Dukly.

Lietava začal jako nový Chigou

„Ivan měl pro nás velký význam. S odchodem Chigoua jsme ztratili důraz i potřebnou výšku v šestnáctce. V Žilině přestali s Lietavou počítat a jsem moc rád, že jsme ho přivedli na hostování,“ líčil Kozel, který posilu přivítal na pondělním tréninku. „Příchodem Ivana dostalo mužstvo nový impuls a již z tréninků jsem cítil, že by to mohlo být dobré. Dokázali jsme naši hru zhodnotit góly, nový spoluhráč navíc pomohl třeba i Markovičovi,“ pochvaloval si Kozel.

Lietava už prošel také Trnavou, Trenčínem, Banskou Bystricí a tureckými kluby Denizlisporem a Konyasporem. Proti Spartě při loňském tažení Žiliny do Ligy mistrů nehrál.

Trenér fotbalistů pražské Dukly Luboš Kozel.foto: ČTK/Kateřina Šulová

„Proč jsem ztratil v Žilině místo v sestavě? To je otázka pro ně... Proti Hradci jsem začal nervózně, ale po prvním gólu jsme se všichni uklidnili. Trefil jsem se i já, takže musím být za takovou premiéru vděčný,“ líčil urostlý fotbalista.

Dukla ctí ofenzivu, což bude Lietavovi vyhovovat. „Věděl jsem, že ofenzivu vyznává v Gambrinus lize řada týmů. My jsme v Žilině za českého trenéra Hapala také hrávali na tři útočníky, takže jsem zvyklý.“

Pilař a spol. Hradci citelně chybí

„Votroci“ by podobného žolíka také potřebovali. O posledních sedm gólů Hradce se postaral vždy jiný hráč, v lize mužstvo už 363 minut neskórovalo. Týmu citelně chybí nejen ofenzivní reprezentant Pilař, který exceluje na hostování v Plzni, odešli však také obránci Wozniak s Kasálkem.

„Druhý rok v lize bývá kritický, což je i pro nás realita, pokud dojde k takovým změnám. Odchod Pilaře je velkým oslabením útočné fáze a ani obrana nám teď nefunguje tak, jako v minulé sezóně. Mezery v sestavě jsme zatím nezacelili,“ trápí Kotala.

Hradecký kouč ostatně již v létě připustil, že další sezóna je pro něj riskem. „Nepřemýšlím o tom, ale je logické, že se pohybujete na sinusoidě a nemůžete mít stále jen úspěchy. My jsme je dva poslední roky měli a teď se musíme poprat s problémy,“ poukazuje Kotal.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice