Hlavní obsah

Změnu chápu. Věděl jsem, do čeho jdu. Jediný špatný byl zápas proti Pardubicím, řekl odvolaný Jarábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po jedenáctém utkání bez vítězství v řadě trenér Juraj Jarábek tušil, že pokud se nestane zázrak, jeho angažmá v Karviné se blíží ke konci. Když se v úterý nepříjemnou zprávu dozvěděl, zaskočený tak úplně nebyl. Po necelém půlroce i svou druhou štaci ve slezském klubu ukončil nedobrovolně.

Foto: Ivo Dudek

Juraj Jarábek

Článek

Poslední tým tabulky převzali trenéři třetiligového béčka Marek Bielan a Radim Grussmann. „Myslím, že to je normální věc ve fotbale, když máte takovou sérii, jakou jsme měli my. Víceméně jsme to očekávali, i když jsme věřili, že ještě zápas s Českými Budějovicemi můžeme zvládnout, protože kluci opravdu pracovali týmově dobře,“ říkal 61letý trenér.

„Klukům nemůžu vytknout nic, co se týká práce, nasazení, týmovosti a přípravy na zápas. Tam bylo všechno v pořádku. Někdy to tak je, že výsledky nepřicházejí. Měli jsme hodně smůly, těžké vylosování, sešlo se toho hodně,“ přemítal Jarábek.

Po slušně povedené zimní přípravě šel tým do jara natěšený, ale doma třikrát vysoko prohrál. „Příprava byla kvalitní a dobrá. Hráli jsme opravdu fajn a trochu nás to popletlo a úvod jara nám nevyšel. Se Spartou (0:3) a se Slavií (0:3) se výhry moc nečekaly, ale Pardubice (0:3) nás mrzí. Dobré byly zápasy v Teplicích (2:2) i v Liberci (0:1), ale nebyly tříbodové, jak jsme chtěli. Kdybych to měl hodnotit já, tak zápas s Pardubicemi byl jediný špatný,“ svěřoval se Jarábek, jenž vrátil do Karviné loni v září po dvou a půl letech.

Tým přebíral od Tomáše Hejduška na předposlední pozici. A z úvodních čtyř zápasů třikrát dovedl tým k vítězství včetně nečekaného triumfu na hřišti Plzně (1:0).

„Když jsme k týmu přišli, tak se to zvedlo. Určitě se z toho dalo vytěžit i víc, prohry s Olomoucí (0:2) a Baníkem (1:3) mrzí, ale tyhle týmy mají kvalitu. Udělali jsme si nějaký plán, já dal asi deset jmen, které by měly odejít z klubu a nahradit je kvalitní hráči. To se bohužel nepodařilo, posily se nedařilo sehnat celou zimní přípravu. Povedl se jen příchod Regáliho, to je pak těžké,“ poukázal na další potíže slezského klubu, který jen velmi těžko shání kvalitní hráče.

A po utkání proti Slavii, které Karviná na vlastním hřišti prohrála 0:3, obvinil vytipovaného hráče do obrany Filipa Kašu z Dunajské Stredy, že je rozmazlený a raději bude sedět na střídačce, než by šel pomoct týmu z regionu, odkud pochází.

Nepovedlo se přivést ani Slováka Miroslava Káčera ze stejného klubu.

„Neříkám, že rozmazlení jsou všichni, ale dneska je asi taková generace. Měli tam solidní podmínky, to je jasné. Ale Karviná byla ochotná taky zaplatit i nabídnout slušné podmínky, ale jít sem nechtěli. Proto to tak dopadlo. Ti kluci radši sedí na lavičce v béčku, než aby hráli první českou ligu. To mluví o všem, za tím si stojím,“ řekl Jarábek.

V průběhu jara do týmu přišli defenzivní Jan Bergqvist a Momčilo Raspopovič. „Chtěli jsme šestku, stopery, pravého obránce. To se povedlo na poslední chvíli. Raspopovič přišel trošku nerozehraný, čas u něho teprve ukáže. “

Kvůli druhému angažmá v Karviné Jarábek vypověděl platný kontrakt v černohorském týmu Dečič Tuzi, i podruhé ale trnavský rodák skončil předčasně. „Věděl jsem, do čeho jdu. Věřil jsem, že klubu pomůžu. V Černé Hoře jsme udělali dobrou práci, ale česká liga byla výzva. Znám místní lidi, pracovalo se mi tady dobře. To platí. Vždycky jsme měření podle výsledků a vedení k tomu přistoupilo takhle. Když jsou takové výsledky, je změna trenéra tím častým impulzem, to úplně chápu. Fotbal je o tenké hraně, věřím, že to Karviná zlomí a zachrání se. Bodový odstup je malý, vedení se rozhodlo, jak rozhodlo, takže to musíme akceptovat,“ řekl Jarábek.

  1 : 2 Zlín - Bohemians 1 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
  4 : 0 Pardubice - Karviná 4 : 0 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  2 : 2 Č. Budějovice - Jablonec 2 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  0 : 1 Teplice - Hradec Králové 0 : 1 dohráno
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.