Hlavní obsah

RAJNOCHŮV GLOSÁŘ: Sexy Plzeň, fantastický Jurásek, překvapivá jarní kometa a Baník jako kolovrátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní šlágr mezi Plzní a Spartou dopadl nečekaně vysokým vítězstvím Viktorky, roli hrálo hodně faktorů, především ale musím ocenit perfektně připravené Západočechy. Slavia si doma poradila s Teplicemi, které byly oslabeny o několik hráčů, kteří hostují na severu Čech. Možná nejvíc mě ale v uplynulém víkendu překvapila vysoká úroveň zápasu mezi Budějovicemi a Zlínem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Plzně byli skvěle připraveni na Spartu a zaslouženě vyhráli.

Článek

Sparta oproti čtvrtečnímu duelu s Liverpoolem udělala sedm změn, i tak měla do zápasu ve Štruncových sadech dobrý vstup, první půlhodinu byla lepším týmem. Pak ale přišel první gól, který úplně změnil ráz zápasu. Musím dát obrovský kredit Plzni, na zápas byla perfektně připravená, skvěle ho zvládla, Viktorka působí fakt sexy dojmem. Navíc výkon Západočechů gradoval. Skvěle se chytly zimní posily v čele s Valentou, Červem a Souarém, reprezentační formu vykazují už stálice sestavy Šulc, Chorý a Hranáč. Myslím si, že přestup Staňka byl dalším majstrštykem pana Šádka.

Sparta dle mého mínění trošku dojela na náročný program, nešly jí tolik nohy, jako jsme normálně zvyklí, ale je sympatické, že se na to nevymlouvají. Letenští během posledního týdne utrpěli docela dost ran a potřebují si zvednout sebevědomí, a i když to zní hodně absurdně, tak pojedou na Anfield si sebevědomí zvednout. I prohra po dobrém výkonu ji může do závěrečné fáze základní ligové části nakopnout. Rozhodně bych ale nepodléhal panice, za poslední týdny má Sparta v zádech skvělé výkony. Občas prohrají i ty nejlepší celky, teď je to hlavně o tom, dát se co nejrychleji do kupy a vrátit se na vítěznou vlnu.

Výkon Plzně byl hodně vyspělý a ještě může zamíchat kartami v bitvě o titul, jasně, na Slavii se Spartou ztrácí osm, respektive devět bodů, což je hodně. Zároveň ji ale ještě čeká v základní části domácí zápas se Slavií, pak s oběma bude hrát ještě v nadstavbě, a jestli udrží aktuální rozpoložení, konec soutěže může být zajímavější, než jsme před začátkem jara předpokládali.

Sparta dostala podruhé v řadě v lize červenou, celkově těch vyloučení je na její straně opravdu moc a to musíme brát v potaz, že jí byly ještě v poslední době dvě odpuštěny (Liberec a Slovácko). Červená pro Krejčího byla přísná, ale už jenom to, že dal rozhodčímu podnět, je chyba. Je to zvláštní, častá vyloučení bývají většinou devízou týmu ze spodku tabulky. Je potřeba s tím něco dělat, trenér Priske nad tím určitě také dumá. Možná si kluci myslí, že jim toho projde víc než někomu jinému, ale jak vidno, není tomu tak.

Do Edenu přijely Teplice, za které nemohli nastoupit Fila, Hronek a Labík, jelikož všichni tři hostují na severu Čech ze Slavie. Opět se tak otevřela otázka toho, jestli by hostující hráči měli mít možnost nastoupit proti svému mateřskému klubu. V zahraničí bývá běžnou praxí, že to povolené je. Já zastávám ten názor, že by to doveleno být mělo a je pak na uvážení trenéra, potažmo samotného hráče, jestli proti mateřskému klubu bude hrát, či nikoliv. Musíme vidět i druhou stranu mince, o které mluvil před Slavií Daniel Fila, který vyloženě nechtěl proti sešívaným nastoupit, což beru a částečně mu i rozumím.

Nejpůsobivější výkon ze Slavie podal mladý Matěj Jurásek, který se objevil v zahajovací jedenáctce po opravdu dlouhé době a nadchnul. Prosadil se hned dvakrát a oba góly stály za to. Trenér Trpišovský mluvil o tom, že si prošel zraněním, jeho výkony už předtím byly jako na houpačce, teď jde jenom o to, aby je stabilizoval. Je to hráč, který má obrovský potenciál a jednou by to mohl dotáhnout do velkého klubu.

Jak jsem minulý týden predikoval, tak Baník opět nedokázal potvrdit venkovní vítězství na svém stadionu. Ostrava je jako kolovrátek, furt hraje dokola to samé a slepě věří ve změnu. Baník neměl špatný vstup do zápasu, pak ale dvakrát inkasoval a už to nestihl dohonit. Hráčům Baníku chybí klid v zakončení, protože hra nebyla špatná, Ostrava byla na hřišti dominantní. Kádr není špatný, ale asi hrají to, na co mají. Do Vítkovic opět dorazila skvělá návštěva, která opět odcházela zklamaná.

Z tribun se během zápasu začal poprvé v této sezoně ozývat pokřik „Hapal ven“. Otázka trenéra je už také ve spojení s Baníkem jakýmsi evergreenem. Vždycky totiž, když Ostravě a potažmo trenérovi Hapalovi teče nejvíce do bot, jsou schopni Slezané zabrat a vyhrát. Otázkou pak je, jestli je to správně pro koncepci a chod celého klubu. Opět musím vyzdvihnout majitele Václava Brabce, který do klubu dává nemalé prostředky, ale furt to nefunguje tak, jak by mělo.

Zvenčí to na mě působí tak, že jsou ve strukturách klubu nějaké třecí plochy, kvůli kterým to nemůže Baník naplno rozbalit. Bude to možná i o lepším rozdělení kompetencí, plnou moc by měl mít sportovní ředitel Mikloško, který je erudovaný a měl by dostat pořádný prostor. A když už se jednou rozhodnou pro změnu trenéra, tak by mu měli dát důvěru na delší časový úsek, klidně v řádu několika let.

Hradec přivítal v rámci východočeského derby Pardubice. Je škoda, že když člověk vidí záběry na krásný nový stadion, tak tomu neodpovídá i stav hrací plochy. Její část byla nedávno vyměněna, ale asi se tráva úplně nechytla a hřiště nevypadalo dobře, což ovlivnilo i úroveň zápasu, se kterým si jednoznačně poradili lépe domácí. Svěřencům trenéra Kováče se vůbec nedařilo, taky byl kouč po zápase ke svým hráčům hodně kritický, duel označil za nejhorší výkon sezony, což sedí. Těžko říct, čím to bylo. Mají mladý kádr, možná se nechali uchlácholit výkonem z minulého týdne proti Plzni, mysleli si, že to půjde samo, a dojeli na to. Teď přichází čas pro Kováče, aby je srovnal, a doma s Baníkem musí přijít diametrálně odlišný výkon.

Slovácko ani na třetí pokus nedokázalo zvítězit na domácí půdě, tentokrát se mu ani nepovedlo vstřelit branku. Hledám důvody proč tomu tak je, důležitým faktorem určitě bude absence Michala Kadlece. Na druhé straně stál silný Jablonec, který je v mých očích kometou jara. Po zimní přestávce má solidní výsledky, posunul se do prostřední skupiny a především podává velice zajímavé výkony. Pro tým z Uherského Hradiště těžký soupeř, ale měli by si doma lépe poradit, chybí jim góloví hráči, tím, že se Marek Havlík stáhnul ve hře níže, se logicky nedostává tolik do zakončení a jeho branky chybí, zatím se nenašel nikdo kdo by ho dokázal řádně zastoupit.

V rámci nedělního programu mě mile překvapil zápas mezi týmy bojujícími o holé přežití. České Budějovice, které už po podzimu byly zralé na ručník, se zásluhou nového trenérského tandemu výrazně zvedly. To stejné můžeme říct o Zlínu a trenéru Červenkovi, který k týmu nastoupil v průběhu podzimu. Oba týmy praktikují moderní, kombinační fotbal s napadáním, což jejich vzájemné utkání potvrdilo a bylo na co koukat. Zajímavý zápas pro nezaujatého diváka, dělba bodů nakonec spravedlivá, ale ani pro jeden tým moc neřeší.

Když se podíváme na poslední tři týmy, tedy Karvinou, Budějovice a Zlín, tak aktuálně vidím jako nejvýraznějšího kandidáta na sestup Karvinou. Na jaře se jí nedaří, zatím nevyhrála, i herně jsou na tom zatím Slezané nejhůř ze zmíněných týmů. V nadcházejícím víkendu je čeká veledůležitý duel, na domácím hřišti přivítá právě Dynamo a zápas hodně napoví o tom, jak půjdeme do závěru sezony.

Ve čtvrtek nás čekají odvetné zápasy evropských pohárů, největší šanci na postup pochopitelně dávám Plzni, která si z Ženevy přivezla velmi nadějný výsledek (0:0), a jestli předvede stejný výkon jako proti Spartě, tak by měla postoupit. Bude to hlavně o ní i přesto, že Servette vykazuje v poslední době dobrou formu. Věřím, že trenér Koubek tým dobře připraví a Plzeň si dojde pro čtvrtfinále. Co se týče Slavie, tak je škoda, že dostala v Miláně ten čtvrtý gól, protože i v deseti odehrála skvělý zápas. AC není v ideálním rozpoložení, postup tak není nereálný, ale bude extrémně složitý, Italové stále mají svoji kvalitu. Když sešívaní předvedou výkon na hraně svých možností, tak by se mohl stát zázrak. Sparta už má postupové dveře zavřené, protože na Letné dostala lekci z produktivity, a jak jsem zmiňoval na začátku, tak pro ni to bude o získání sebevědomí, což je úsměvné. Sparta už ale ukázala, že umí hrát velké zápasy. Věřím tomu, že tam nepropadne, znovu se zpátky sebere a nakopne se do zbytku sezony.

Reklama