Hlavní obsah

Zůstane v sestavě Slavie? Santos opět s otazníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turbulentní příběh brazilského stopera Eduarda Santose ve fotbalové Slavii překotně pokračuje. Elegantní Jihoameričan zatím odehrál na jaře všechny ligové minuty, což je poměrně vzácné, protože plný čas na hřišti z napěchovaného kádru sešívaných dopřáli trenéři už jen brankáři Ondřeji Kolářovi a bekovi Davidu Juráskovi. Takže se Santos napravil a je nyní pevným členem sestavy? Uvidíme, další změna - tedy jeho přesun na lavičku - není nepravděpodobná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Řezníček ze Zbrojovky Brno a Eduardo Santos ze Slavie během utkání 19. kola Fortuna ligy.

Článek

Soupeři Slavie měli na jaře řadu gólových příležitostí, defenzivní činnost v podání červenobílých v zápasech proti Pardubicím, Brnu nebo Teplicím haprovala. Není to vina jen stoperské dvojice, sám slávistický trenér Jindřich Trpišovský po sobotním duelu v Teplicích zmínil, že před ní chyběl Tomáš Holeš nebo Jakub Hromada, jinými slovy spolehlivý defenzivní záložník.

Ale na stopery je vidět nejvíc a na Santose obzvlášť. „U Ogbua byly emoce a nastavení velice dobré, zachránil spoustu situací, udělal spoustu dobrých rozhodnutí. U Santose to úplně tak nebylo," pravil Trpišovský do kamery O2 TV Sport.

V souvislosti se Santosem se na podzim často spojovaly pojmy jako lehkovážnost, ležérnost nebo podcenění. „Já osobně bych to nepřičítal lehkovážnosti, ale on ty situace řeší pomalu," řekl Sport.cz trenér Jozef Weber, který Santose trénoval v Karviné.

Na jaře střídá rodák ze Sao Paula dobré momenty se špatnými, úplnou jistotou neoplývá. Včasné zásahy nebo přesné pasy degraduje riskantní přihrávkou, někdy špatným postavením, jindy menším zápalem. Například v Teplicích vyhrál jen polovinu obranných soubojů (šest z dvanácti). Naproti tomu v prvním jarním utkání s Jabloncem jich ovládl šest ze sedmi.

„Spousta lidí ho má zafixovaného jako konstruktivního hráče, já si to úplně nemyslím. Jako jeho daleko větší přednost vidím v defenzivě, zabrání spoustě situací, rychlostně je výborně vybaven. Stopeři, kteří byli ve Slavii předtím jako Deli nebo Ngadeu, byli podle mě konstruktivnější. Teplice hrály z hlubokého bloku, měl dost prostoru na rozehrávku, ale po ztrátě byl daleko od hráčů a bránění mu pak dělalo problémy," vypozoroval Weber.

Jen pro doplnění: Trpišovský chválil Santose například za rozehrávku v zápase s Brnem. Úspěšnost přihrávek měl dvakrát na jaře přes devadesát procent, na druhou stranu třeba proti Zbrojovce po jeho ztrátě vznikl tuze nebezpečný brejk.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slavie Eduardo Santos opouští hřiště v Plzni po červené kartě v úvodu utkání 9. kola Fortuna ligy.

Santos přišel do Edenu v létě z Karviné, když předtím hostoval v Plzni a pomohl jí k mistrovskému titulu. „V Karviné vynikal, byl tam nadstandardním hráčem, tým přerůstal. V Plzni se s tím velice dobře srovnal, až jsem si říkal: klobouk dolů před ním. Plzeň ale hraje jiným stylem než Slavia, víc mu seděl. Nejsem přesvědčený o tom, že mu styl Slavie bude vyhovovat," přemítal Weber.

Z divokého Santosova podzimu vyčnívala jeho hloupá vyloučení proti Panathinaikosu a Plzni i další velké chyby. „Zapomínalo se na dobré věci, které měl, ale těch chyb bylo tolik, že to nešlo opomenout," přiznával Trpišovský v zimě. S Brazilcem ve Slavii pracovali na kondici i taktice, na jaře měl ukázat progres.

Pětadvacetiletý obránce zatím odehrál všechno, začlenění novice Igoha Ogbua do sestavy umožnil Aiham Ousou, který se nechal trestuhodně vyloučit v Pardubicích. Ousou stál s Brnem, v Teplicích seděl na lavičce. Jak postaví Trpišovský stoperskou dvojici v neděli proti Slovácku? Opět se Santosem? Nebo vsadí na duo Ousou - Ogbu?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.