Hlavní obsah

Béčko Sigmy válí, do ligy nesmí. Může přeskládat baráž?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Béčko Sigmy Olomouc válí ve druhé fotbalové lize, jen skóre ho dělí od barážové příčky. Jenže rezerva hanáckého klubu se z logického důvodu – kvůli přítomnosti áčka ve Fortuna lize – nemůže o nejvyšší soutěž ucházet. Co by se dělo, pokud by soubor trenéra Tomáše Janotky skončil po třiceti kolech na některém z prvních tří míst?

Foto: SK Sigma Olomouc

Záložník olomoucké rezervy Jan Fortelný (v modrém) v zápase v Líšni.

Článek

Nejprve pohled na tabulku Fortuna národní ligy: První Dukla nasbírala 47 bodů, druhý Vyškov 43, třetí Táborsko stejně jako čtvrté béčko Olomouce 39. Do konce chybí šest kol.

Jsou dvě jistoty. Hanáci nemohou nikam postoupit a baráž by se odehrála kompletní. Nemůže nastat situace, že by jedno barážové místo zůstalo neobsazené. Tahle možnost se řešila v průběhu sezony 2021/2022, kdy se v určité fázi na vrcholu druhé ligy držela rezerva Sparty. Právně taková konstelace v Rozpisu celostátních soutěží nebyla podchycená.

Ačkoliv béčko Letenských nakonec obsadilo páté místo, regule se změnily. „Pokud „B“ družstvo skončí na 1. až 3. (resp. v případě uplatnění níže popsaného pravidla o Redukovaném pořadí potenciálně až na 6.) místě II. ligy, nepostupuje ani nezískává právo účasti v baráži,“ stojí v Rozpisu celostátních soutěží.

Místo v baráži by se tak přesunulo na dalšího v pořadí, tedy čtvrtý tým v tabulce. Pokud by se tam ještě propracovala Sparta (momentálně osmá, 32 bodů), tak na pátého. Baráž se ale odehraje kompletní. Patnáctý tým první ligy v ní půjde proti druhému mužstvu (lépe postavenému týmu ve druhé lize s nárokem na baráž). Čtrnáctý celek se utká se třetím (hůře postaveným týmem ve druhé lize s nárokem na baráž).

Podobné posuny by nastaly, pokud by béčko hanáckého klubu druhou ligu vyhrálo, byť je to varianta jen velmi teoretická. Do ligy by postoupil druhý tým, třetí a čtvrtý by nastoupil do baráže. Béčko může postoupit do ligy nebo hrát baráž jen v případě, pokud áčko daného klubu obsadí v nejvyšší soutěži sestupovou nebo barážovou příčku, což nyní jistě nenastane.

Rezerva Sigmy však zůstává odhodlaná a chce dál míchat pořadím. V nejbližším kole jede na Duklu, pak hostí Táborsko. Trenér Janotka svou partu nejen skvěle vede, ale i motivuje. Po výhře v minulém týdnu v Kroměříži slíbil za případné další víkendové vítězství v Líšni svému mužstvu zaplacení vstupu do vyhlášeného olomouckého podniku Belmondo, který proslavila mimo jiné návštěva reprezentantů Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty před utkáním s Moldavskem.

Sigma vyhrála v Líšni 2:1 a Janotka v euforické řeči po výhře položil pro hráče na stůl pět tisíc korun, jak zachytily klubové sociální sítě. „Před kluky jsem položil jasnou motivaci, že je v případě úspěchu v Líšni čekají dva dny volna. Program jsme měli náročný a je důležité si na chvíli odpočinout nejen fyzicky, ale i psychicky. Aby pak přišli s energií a zápalem do závěrečné fáze sezony. Všichni vědí, jak se mají chovat,“ usmíval se Janotka.

Kde by chtěl se svou partou skončit? „Stanovenou metu nemáme. Cílem a úspěchem B-týmu ve druhé lize je skončit od 14. místa výš. To všechno je úspěch. A samozřejmě připravovat hráče pro A-tým, jak se o tom stále bavíme. To, že se nám teď takhle daří, je obrovský nadstandard. Jsme v laufu, nikdo nechce, aby to skončilo. Chceme si to maximálně užít, ale zároveň zůstat nohama na zemi a s pokorou pracovat dál,“ pravil Janotka.

Reklama