Hlavní obsah

Byl čas do toho zase vletět. Chci, aby na Opavu opět chodil plný stadion, říká trenér Vaniak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podstatné změny se v zimní fotbalové přestávce udály v druholigové Opavě. Klub od města odkoupila slovenská firma A.I.K. Andreje Krajčíka, výrazná tvář doplnila i realizační tým slezského týmu. Trenérem brankářů se stal dvojnásobný mistr ligy z let 2008 a 2009 se Slavií Praha Martin Vaniak.

Foto: www.sfc.cz

Trenér brankářů SFC Opava Martin Vaniak

Článek

„Mám rád lidi, kteří jsou pro něco zapálení a když mi zavolal Jarda Kolínek (sportovní manažer SFC Opava) a nastínil mi jaká situace v klubu panuje, slíbil jsem mu, že se pokusím pomoct. Hodně mě zaujala vize klubu, protože rád vstupuju do něčeho, co se buduje a mělo by se posouvat dopředu,“ řekl klubovému webu 53letý bývalý gólman, jenž kromě Slavie chytal první ligu také v Olomouci (2001 až 2005) a v Drnovicích (1977 až 2001).

Devátý tým po podzimní části Fortuna národní ligy by rád znovu promluvil o boje o postup do nejvyšší soutěže a rodák z Ústí nad Labem by k tomu měl společně s trenérem Miloslavem Brožkem pomoct. „Chtěl bych, aby Opava znovu zažívala časy, kdy tady chodil plný stadion. V té bouřlivé atmosféře se mi totiž vždycky jako soupeři chytalo špatně. Prostě bych byl rád, aby si lidé v Opavě zase fotbal užívali,“ uvedl Vaniak.

Sedminásobný reprezentant se vydal na trenérskou dráhu hned po konci fotbalové kariéry v roce 2011. Začal ve Slavii, odkud se přesunul do Bohemians, Viktorie Plzeň a naposledy do Zbrojovky. V roce 2018 ale z českého fotbalu zmizel a vydal se pracovat do Švýcarska. Nejprve tam pracoval na stavbě, poté s kamarádem renovoval byty.

A k tomu trénoval brankáře. „Práci mi sehnal klub FC Ämme, kde jsem trénoval mládež a ženy. Byl jsem tam vedený jako třetí brankář a když se jim zranili první dva brankáři, tak jsem si ještě v padesáti dvou letech zachytal soutěž na úrovni naší divize,“ popisoval Vaniak.

Možnost trénovat v Česku jej ale přiměla vrátit se zpátky domů. „Hlavním důvodem návratu bylo asi to, že jsem z toho už byl trochu unavený. Žil jsem tam sám, respektive s kamarádem, který Ämme trénuje. Oba jsme na tréninky chodili po práci. A i když to byla příjemná změna, protože jsem si chtěl od velkého fotbalu odpočinout, myslím, že zase nastala doba do toho vletět. Proto jsem nabídku Opavy přijal,“ vysvětloval Vaniak.

Opavskou brankářskou jedničkou byl na podzim 25letý odchovanec Jablonce Adam Richter, který odchytal 14 druholigoých zápasů a připsal si pět čistých kont. Ve zbylých dvou střetnutích dostal prostor 23letý exbaníkovec Lumír Číž. „Budu teď trénovat kluky, které neznám. Takže si budu muset nejprve udělat nějaký úsudek, na čem je třeba nejvíce zapracovat. Důležité bude je vidět, jak se chovají v ostrém zápase,“ uvedl Vaniak.

První možnost prohlédnout si své svěřence v akci bude mít v sobotu 13. ledna, kdy Slezané odehrají dvě přípravná utkání. Nejprve v Prostějově proti béčku Sigmy Olomouc (v 10.30 hodin) a poté ještě v Karviné (od 15 hodin). Do jarní části Fortuna národní ligy vstoupí Slezský FC domácím střetnutím s Příbramí (2. března), ještě dříve ho čeká čtvrtfinále MOL Cupu proti Dukle Praha (v neděli 25. února).

Reklama

Související témata:
Martin Vaniak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.