Hlavní obsah

Disciplinárka vyslechla dalšího hráče Bystrce a případ odročila

PRAHA

Disciplinární komise fotbalového svazu opět odročila korupční kauzu Bystrc. Na svém čtvrtečním zasedání vyslechla záložníka klubu Dosta Bystrc Tomáše Mrázka, proti němuž policie zahájila v souvislosti s podezřelými okolnostmi druholigového utkání s Vítkovicemi trestní stíhání. Konečný verdikt bude vynesen až komise obdrží výsledky vyšetřování.

Článek

Ani zasedání v Praze na Strahově tak nepřineslo v případu žádný velký posun vpřed. Mrázek stejně jako trenér Oldřich Machala a další čtyři hráči, které komise vyslechla nebo od nich obdržela písemné stanovisko, odmítl, že by on nebo někdo ze spoluhráčů byl před zápasem z vítkovické strany ovlivňován.

Nikdo tak dosud nepotvrdil slova šéfa Dosty Bystrc Romana Procházky, který na červnovém zasedání tvrdil, že byl některým jeho hráčům nabídnut úplatek ve výši 80 tisíc korun.

Mrázek, kterého společně s dalšími hráči Alešem Schustrem, Zdeňkem Houštěm, bývalým trenérem Bystrce Tiborem Dudou a šéfem brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport obvinila policie, ovšem připustil, že atmosféra před utkáním i samotný zápas byly podivné. Brněnský tým v 29. kole druhé ligy vedl po poločase 2:0, ale po změně během dvaceti minut dostal čtyři branky a porážka zpečetila jeho sestup.

Tým byl nervózní od začátku týdne

"Celý tým byl od začátku týdne dost nervózní. Sázkové kanceláře snižovaly kurzy, pan Procházka si nás myslím dvakrát pozval nahoru do zasedací místnosti a ptal, jestli někdo náhodou nebyl kontaktován a někdo mu nenabídl úplatek. Nikdo z nás nevěděl, co se děje," řekl Mrázek, který přiznal, že podobný zápas v životě neodehrál.

Na hřiště se dostal v 72. minutě, kdy vystřídal obránce Nenada Novakoviče. "V tu chvíli jsme prohrávali 2:3, dvakrát jsem se proběhl a bylo to 2:4. Chyby před góly jsem dopodrobna neviděl, protože jsem se rozcvičoval," uvedl Mrázek.

"Nic konkrétního, jestli někdo zápas prodal, tak nevím. Je to i logické, když jsem byl jako střídající hráč," konstatoval záložník. Zápasu prý předcházely určité spekulace. "Někteří kluci se bavili, že tam něco je. Hlavně ti starší," odpovídal Mrázek vyhýbavě na dotaz šéfa komise Alexandra Károlyiho, ale znovu zopakoval, že korupčního jednání si nevšiml.

Mrázek se po zápase rychle sbalil a odjel

Po zápase prý byla v kabině hodně skleslá nálada. "Já jsem se rychle sbalil a odjel. S trenérem jsem se o tom nebavil, nevycházeli jsme spolu nejlépe," řekl Mrázek, který před nedávnem přestoupil do týmu hrajícího čtvrtou německou ligu. V případě trestu by mu však byla zastavena činnost i v zahraničí.

Po inkriminovaném zápase si s některými spoluhráči ještě volal. "Na tréninku se mezi sebou ještě někteří kluci o tom bavili, ale nic konkrétního," prohlásil Mrázek, který se na dnešní zasedání dostavil i přesto, že se dříve dopisem komisi omluvil.

Písemně se ke kauze vyjádřili další hráči Ivo Michal a Pavel Krejčíř, což disciplinárka považuje za dostačující. "Případ Bystrc disciplinární komise odročuje do doby, než dostaneme patřičné stanovisko od policie," řekl Károlyi. "Disciplinární šetření je ukončeno, optimistické odhady na dořešení kauzy se pohybují v řádech několika týdnů," dodal.

Přesto dnes padl v případu první verdikt. Na zasedání se podruhé bez omluvy nedostavil obránce Novakovič, čímž porušil předpisy a komise mu s okamžitou platností zastavila soutěžní činnost do doby, než se zúčastní zasedání.

Reklama

Související témata: